Calcitovke ubranile naslov DP

  Calcit Volleyball – Nova KB Branik  3:0 (22, 18, 22)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 1200, sodnika: Skudnik (Mežica) in Markelj (Bled.).

  Calcit Volleyball: Grudina 7, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 8, Kostić 16, Hribar 1, Jerala – libero, Turk, Potokar 9, Koleva 12, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.
  Nova KBM Branik: Mlakar 10, Blagne – libero, Kaučič 5, Sužnik – libero, Cvetanović 4, Ammerman 7, Vovk, Najdič 2, Keglevič, Planinšec 9, Sobočan, Pintar, Eržen.

  Še drugo leto zaporedoma je o naslovu državnih prvakinj odločala peta tekma finalne serije. Lani so se zmage v Mariboru veselile odbojkarice Calcita Volleyballa, ki so svojo prvo zaključno žogo za ubranitev naslova v dvorani Lukna zapravile in to po nič kaj prepričljivi igri v drugem in tretjem nizu. Psihološka prednost je bila tako na strani gostujoče ekipe, ki je v letošnji sezoni v Tivoliju že zmagala, in to prav na prvem medsebojnem obračunu v letošnji sezoni, obe finalni tekmi končnice pa so calcitovke v svoji dvorani dobile.

  Odločilno tekmo sezone so bolj zbrano začele bankirke, ki so ob boljšem servisu povedle 4:1 in 5:2, toda z dvema zaporednima asoma jim je za izenačenje na peti točki odgovorila Slavina Koleva. Domače odbojkarice so do prvega vodstva prišle po bloku Ilke van de Vyver, z novim blokom, tokrat Olivere Kostić pa so prvič gostjam pobegnile za dve točki (18:16). Calcitovke so popravile svoj sprejem, zato pa je bilo v igri še vedno preveč lastnih napak, vendar je odlično deloval njihov blok, kar jim je tudi prineslo vodstvo. Po eni redkih napak gostij, ko je žoga po napadu  Anite Sobočan končala v avtu, so domače odbojkarice na servis Tine Grudine prišle do treh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Prvo so Mariborčanke z napadom Ize Mlakar še ubranile, drugo so, tudi z nekaj sreče, domačinke preko Koleve izkoristile.

  Z dobro igro so varovanke Gašperja Ribiča nadaljevale tudi na začetku drugega niza. Ob dobrem servisu in še naprej odličnim blokom so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, čeprav so z blokom Tine Grudine vodile tudi s 7:2. S točko Monike Potokar so calcitovke spet prišle do petih točk naskoka (9:4), ki so nadaljevale z raznovrstno igro v napadu. Na drugi tehnični odmor so z asom Elene Kučej vodile s sedmimi točkami prednosti, po novem asu, tokrat Ane Katarine Hribar je bilo že 20:12. Mariborčanke so imele veliko težav na sprejemu, s tem tudi z organizacijo napada, niz je bil zanje izgubljen, domačinke pa so do vodstva z 2:0 v nizih, prišle po predolgem servisu Sarah Ammerman.

  Do ubranitve  naslova državnih prvakinj je domače odbojkarice ločil le še niz. V drugem so imele kar 83-odstotni sprejem in odstotno učinkovitost v napadu, razigrala se je tudi Monika Potokar, kar jim je navkljub eni lastni napaki več od nasprotnic – osem – prineslo zanesljivo zmago v tem nizu. Tudi tretji niz so začele odločno in po točki Koleve se je gostujoči trener Bruno Najdič ob zaostanku treh točk (2:5) odločil za polminutni odmor. Toda odlična Bolgarka v dresu Calcita je po vrnitvi na igrišče dosegla še eno točko. Po novi točki Koleve, tokrat s servisom, so domače odbojkarice na prvi tehnični odmor v tretjem nizu odšle s prednostjo petih točk, vendar so se bankirke na servis Anite Sobočan vrnile v igro, saj so zaostajale le še za dve točki (7:9). Domači trener Gašper Ribič je posegel po polminutnem odmoru, uspešno, kajti njegove varovanke so dosegle štiri točke zapored (13:7). Najdič je vmes nalet domače ekipe skušal zaustaviti s polminutnim odmorom, z dvema asoma ga je nato zaustavila za trenutek zaustavila Marina Kaučič (10:13), toda po eni najlepših točk na tekmi, je Kostićeva svoji ekipi le priborila servis. Za nameček si je Sara Najdič poškodovala gleženj, v igro je vstopila mlada Kaja Keglevič, tako da so bile Mariborčanke še bolj oddaljene od vsaj častnega niza. Pri izidu 18:14 za Calcit se je Najdičeva sicer vrnila v igro, domačinke so vodile že s 23:16, bankirke so nato dosegle šest točk zapored, na servisu je bila prav gostujoča organizatorka igre,  ki je z asom Mariborčanke približala na točko zaostanka. Da pa do preobrata le ni prišlo, je najprej poskrbela Elena Kučej, nato pa še Olivera Kostić, tako da so se odbojkarice Calcita Ljubljane še drugič zapored veselile naslova državnih prvakinj, sicer pa je to njihova tretja državna lovorika.

  Pokal namenjen najboljši slovenski ekipi v sezoni 2015/16 je visoko v zrak dvignila kapetanka Ilka van de Vyver, zlate medalje pa predsednik OZS Metod Ropret obesil še Tini Grudini, Mojci Božič, Urški Igličar, Maji Forštnarič, Eleni Kučej, Oliveri Kostić, Ani Katarini Hribar, Meti Jerali, Kaji Turk, Moniki Potokar in Slavini Kolevi, manjkala pa je poškodovana Petra Vrhovnik, ki čaka na operacijo hrbta.

  Izjave po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcita Volleyballa: V finalnih obračunih so vzponi in padci, danes smo mi preživeli padce in ven prišli kot zmagovalci. Izredno pomemben je bil prvi niz za nadaljevanje, drugi niz odigrali resnično dobro, spet pa se je pokazalo, da dokler ni zadnje točke, se Branik ne preda. Na srečo smo uspeli zdržati še zadnji napad Mariborčank. Danes smo bili psihološko dobro pripravljeni.

  Tina Grudina, igralka Calcita Volleyballa: Na srečo smo po slabi igri v Mariboru danes le dokazale, da znamo igrati odlično odbojko. Mislim, da smo dokazale, da smo boljše od Mariborčank, ves čas smo držali visoko raven igre. Svojo nalogo so odlično opravile naše sprejemalke, Branik pa je tako ali tako znan, da se nikoli ne preda, tako je bilo tudi danes. Čim nam je nekoliko padla zbranost, so to hitro izkoristile, na koncu nam je uspelo zmagati še tretji niz. Želim si še več takšnih sezon.

  Elena Kučej, igralka Calcita Volleyballa: Po petkovem porazu v Mariboru nismo bile več popolnoma prepričane vase, vendar smo stopile skupaj in dokazale, da smo prava ekipa, da imamo srce na pravem mestu. Končni rezultat je naslov državnih prvakinj. Naslova smo toliko bolj vesele, ker nam prinaša možnost igranja v ligi prvakinj, ki bo v novi sezoni nekoliko spremenjena. Dokazale smo, da smo trenutno najboljše v Sloveniji.

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: V letošnji finalni seriji je bilo zelo pomembno domače igrišče. Mi smo tri tekme slabše odigrali v Tivoliju, Calcit v Mariboru, ali pa sta domači ekipi igrali toliko bolje. Mi nismo zmogli prikazati tistega, kar sem si želel, žal mi je prvega niza, ki ga nismo slabo začeli, naredili smo nekaj blokov, nismo slabo napadali, vendar smo imeli izredno slab izkoristek v protinapadu, kar je odločilo. Če bi ta niz dobili, bi bil potek tekme morda nekoliko drugačen, toda ves čas nismo imeli tiste prave igre, ki smo jo prikazali v Mariboru, nismo imeli konstantnega sprejema, konstantne igre za menjavo, premalo smo bili agresivni na samem servisu … Tekme nismo odigrali, kot bi si želel in kar sem od deklet pričakoval. Na koncu je zmagala kakovostnejša ekipa, čeprav smo tudi mi prikazali nekaj dobre igre, vendar premalo, da bi premagali Calcit.

  Finalne končnice 1. DOL za ženske

  Prva tekma, sreda, 27. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 3:2 (-20, -24, 21, 12, 12).

  Druga tekma, petek, 29. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:0 (20, 19, 20).

  Tretja tekma, ponedeljek, 2. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 3:1 (-21, 15, 15, 22).

  Četrta tekma, četrtek, 5. maj: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:0 (25, 16, 13).

  Peta tekma, ponedeljek, 9. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (22, 18, 22).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji