Zmaga za ubranitev naslova DP

  Branilke naslova državnih prvakinj so bile na četrti finalni tekmi finalne serije v prvem nizu na dobri poti, da povedejo z 1:0, vendar so po vodstvu 20:16 popustile, dovolile Mariborčankam, da izid izenačijo, nato pa izkoristijo tretjo zaključno žogo. Zapravljena priložnost je, kot kaže, popolnoma dotolkla varovanke Gašperja Ribiča, ki se v nadaljevanju tekme nikakor niso uspele vrniti v igro, o premoči bankirk pa so govorili tudi statistični podatki. Prav vsi so bili na strani mariborske ekipe, predvsem pa so calcitovke naredile bistveno več lastnih napak, zatajile so tudi na sprejemu. Toda pred peto, odločilno tekmo, bo moral trener Ribič s pomočnikom Aljošo Jemcem svoje igralke psihološko dvigniti in jih prepričati, da so sposobne prikazati dobro odbojko, kar so letos, tudi proti Novi KBM Braniku, že dokazale.

  Mislim, da zdaj tehnika in taktika nista več toliko v ospredju, zelo pomemben bo psihološki moment in v teh dneh, ki smo jih imeli in jih še imamo do zadnje tekme finalne serije, skušamo narediti nekatere stvari. Predvsem morajo igralke verjeti vase, trenerji vanje verjamemo, da so sposobne igrati dobro, kar so letos že večkrat dokazale in verjamem, da bo tako tudi v ponedeljek, svojim varovankam zaupam Ribič, ki je s svojim strokovnim vodstvom podrobno proučil zadnjo tekmo v Mariboru in vzroke neverjetnega padca po izgubljenem uvodnem nizu. Nekaj podobnega se je sicer zgodilo tudi na tretji tekmi v Tivoliju, ko so calcitovke zapravile vodstvo 18:12, toda v nadaljevanju se to ni poznalo v njihovi igri. Nasprotno, nadaljevanje tekme je bilo sijajno, v petek v Mariboru pa je bila zgodba popolnoma drugačna.

  Mislim, da sta na to vplivali dve stvari. Že tista prva finalna tekma v Mariboru, ko smo prav tako igrali slabo, je pustila določene posledice v glavah, druga pa dejansko izgubljeni prvi niz po tako visokem vodstvu. Mariborčanke so dobile neki zalet, mi pa smo začeli razpadati in do konca tekme nas praktično ni bilo več. Skušali smo z določenimi menjavami, ki se niso obrestovale, preprosto se nismo več znali vrniti v igro, medtem ko je Branik resnično prikazal dobro igro in zasluženo zmagal.

  Da o naslovu državnih prvakinj odloča peta tekma, ni presenečenje. Tudi lani je bilo tako, s to razliko, da so bile takrat v prednosti bankirke, tokrat je težko govoriti, katera ekipa bi lahko bila v prednosti.

  Veliko bo odvisno od tega, kako bomo vstopili v tekmo. Igramo doma, čeprav nam prejšnja leta to ni ustrezalo, letos se nam v finalni seriji kaže, da domača dvorana predstavlja pomemben dejavnik za obe ekipi in upam, da bo tako tudi v peti tekmi. Vendar je težko karkoli napovedati, morda bo imela kakšna posameznica svoj dober dan in bo potegnila ekipo za sabo, tako da bo veliko odvisno od dnevne forme, potem bo tu svojo vlogo igral še psihološki moment, kdo bo na koncu bolj pogumen in si bo v odločilni fazi igre upal narediti kaj več, meni Ribič, ki bo lahko računal na vse igralke razen na žalost že dlje časa odsotne kapetanke Petre Vrhovnik, ki jo v taboru Calcita Volleyballa še kako pogrešajo.

  Brez večjih težav glede poškodb so tudi v taboru Nove KBM Branika, ki sicer že nekaj časa ne morejo računati na svojo drugo podajalko Tonko Pučnik. Na njihovi strani je dejstvo, da so v zadnji medsebojni tekmi bile boljše nasprotnice od branilk naslova, kar jim daje določeno psihološko prednost.

  Tudi na četrti tekmi smo dobili prvi niz, potem popustili, v četrti tekmi pa smo startali na polno in gostjam nismo dovolili ritma. Gradili smo svojo igro, poskusili povest, to se nam je poznalo. V ponedeljek sledi že nova tekma, moramo se pripraviti, iskati tisto, kar potrebujemo od napada, ki je ključen, do tega, da ne pademo, da igramo na ravni, da pritiskamo s servisom, protinapadom in naredimo čim manj napak. Pomembna bo zbranost, odločala bo tudi telesna moč. Upam, da smo proste dneve dobro izkoristili, v odločilni tekmi pa bo vsaka ekipa iskala svoje prednosti, kaj pa je tisto, kar je potrebno za zmago, pa zdaj nisem najbolj pameten, pa pred zadnjo tekmo letošnje sezone razmišlja Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika.

  Spored finalnih tekem končnice 1. DOL za ženske

  Prva tekma, sreda, 27. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 3:2 (-20, -24, 21, 12, 12).

  Druga tekma, petek, 29. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:0 (20, 19, 20).

  Tretja tekma, ponedeljek, 2. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 3:1 (-21, 15, 15, 22).

  Četrta tekma, četrtek, 5. maj: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:0 (25, 16, 13).

  Morebitna peta tekma, ponedeljek, 9. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Tivoli, 18:00).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji