Calcitovke sezono začele z zmago

  Calcit Volleyball – VK UP Olomouc  3:1 (19, -23, 22, 19)

  Ljubljana – Športna dvorana Galjevica. 30 gledalcev. Sodnika. Szabo in Tillmann (oba Madžarska).

  Calcit Volleyball: Grudina 14, Božič, Mihevc 4, Blažič, Pahor – libero, Igličar, Zaplotnik, Kostić 24, Lipicer Samec 9, Jerala – libero, Turk, Koleva 18, Van de Vyver 2. Trener: Alessandro Beltrami.

  VK UP Olomouc: Orvošova 6, Michalikova 12, Sajdova 15, Kubanova, Prybilova – libero, Ćutuk 5, Košicka 12, Dudova 6, Dedikova, Sain, Struškova 7. Trener: Jiri Teply.

  Slovenske aktualne državne prvakinje so dobro začele z letošnjo sezono, v kateri branijo tudi prvo mesto v srednjeevropski ligi. V tem tekmovanju bo tudi letos nastopilo devet ekip, odbojkarice Calcita pa so v uvodni tekmi prvega turnirja ugnale češki Olomouc

  V prvem nizu so si calcitovke, ki so dvoboj s Čehinjami začele z Ilko van de Vyver, Tino Lipicer Samec, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Katjo Mihevc, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, že do prvega tehničnega odmora priigrale štiri točke prednosti. Van de Vyverjeva je dobro razigrala soigralke, domače odbojkarice so tudi bolje izvajale začetne udarce in po uspešnem napadu Tine Lipicer Samec so svojo prednost podvojile na 13:5. S petimi zaporednimi točkami na servis Šarke Kubinove so se jim gostje približale le na tri točke zaostanka (10:13), zato je domači trener Alessandro Beltrami še pred odhodom na drugi tehnični odmor posegel po polminutnem odmoru. Tudi po njem so bile Čehinje bolj konkretne v napadu, zaostajale so le še za točko (14:15), toda Kostićeva v napadu in Koleva v bloku sta poskrbeli za to, da so v domači ekipi spet nekoliko lažje zadihali. Ko je bila Koleva uspešna še v napadu, je bil izid že 19:14 za Calcit Ljubljano, kar je bila dovolj velika prednost za mirno nadaljevanje in zmago v uvodnem nizu, čeprav je Beltrami vzel še en polminutni odmor. Niz je zaključila Mihevčeva.

  Drugi niz je bolje začela lani petouvrščena ekipa češkega državnega prvenstva, ki je še vodila s 7:5, toda po bloku Mihevčeve so domače odbojkarice povedle z 8:7, po uspešni akciji v napadu Koleve pa s 13:10. Prednost treh točk so Beltramijeve varovanke ohranile tudi ob drugem tehničnem odmoru, še bližje zmagi v drugem nizu pa so bile po napaki gostij ob mreži, saj so jim pobegnile za štiri točke (18:14). Po uspešnem napadu Lipicer Samec je bilo že 20:15 za domačo ekipo, ki se je izkazala tudi z dobro igro v obrambi, toda po asu Katerine Dudove so se jim gostje približale na 18:20, zato se je po gostujočem trenerju Jiriju Teplyju za polminutni odmor odločil tudi Alessandro Beltrami, ki je po novem asu, tokrat Nikole Sajdove, vzel še svojega drugega, saj je bil izid na 22. točki izenačen. Do prve zaključne žoge je prišel Olomouc, ki jo je po dobrem servisu Darine Košicke, tudi izkoristil.

  Domače odbojkarice, ki so v drugem nizu popustile na sprejemu, pa tudi napad ni bil več tako učinkovit, so tretji niz začele bolj odločno ter po točki Koleve povedle z 10:3. Veliko zaslug za visoko vodstvo je s servisi imela tudi Kostićeva. Toda po polminutnem odmoru so Čehinje na servis Gabriele Orvošove dosegle pet točk zaporedoma in šele Koleva je svoji ekipi spet priborila servis. Vendar kriznega obdobja za domačo ekipo še ni bilo konec, kajti po asu Sajdove in bloku Košicke so gostje povedle s 13:12. Pred vstopom v končnico niza so bile v boljšem položaju calcitovke, ki so vodile z 21:18, gostje so nato izid na 21. točki izenačile, vendar tokrat do preobrata ni prišlo, kajti domača ekipa je dosegla tri zaporedne točke, nato pa je Kostićeva končala niz.

  V četrtem nizu so slovenske državne prvakinje po začetnem zaostanku z delnim izidom 6:1 Čehinjam pobegnile za pet točk (11:6). Njihova igra v napadu je bila raznovrstna, dobro so delovale tudi v bloku in obrambi, kar jim je prineslo to prednost, toda ob manjši nezbranosti so Čehinjam dovolile, da so izid na 12. točki izenačile. S šestim blokom na tekmi je Koleva le zaustavila nalet gostij, Kostićeva pa je svojo ekipo na drugi tehnični odmor popeljala s štirimi točkami prednosti.

  V petek bo v dvorani na Galjevici dvoboj med eekipama VK UP Olomouc in Mladostjo iz Zagreba, s katero bodo odbojkarice Calcit Volleyballa igrale v soboto, ob 19. uri. Jutri bodo svoj s svojim prvim turnirjem v srednjeevropski ligi začele tudi odbojkarice Nove KBM Branika, ki bodo na turnirju v Budimpešti igrale z BVK Bratislavo, v soboto pa še z domačim Vasasom.

  Izjava po tekmi:

  Olivera Kostić, igralka Calcit Volleyballa: Glede na to, da v polni zasedbi nismo dolgo skupaj, je normalno, da so bili v naši igri vzponi in padci. Pred nami je še vedno veliko dela, verjamem, da bomo že na prihodnji tekmi prikazale boljšo igro. Na koncu je najbolj pomembno, da smo ostale neporažene.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

   

  Komentarji