Calcitovci v soboto po finale

  Na zaključni turnir pokala Slovenije za odbojkarje so se uvrstile prve tri uvrščene ekipe državnega prvenstva in novomeška Krka, ki je največji uspeh v pokalnem tekmovanju dosegla leta 2005, ko je v finalu izgubila proti takratnemu Autocommerceu, v polfinalu pa je premagala prav Calcit Volleyball. Kamničani so do pokalne lovorike prišli leta 2001, ACH Volley že devetkrat, tudi lani, brez pokalne lovorike je tudi Panvita Pomgrad.


  Calcit Volleyball – Krka (sobota, 9. januar, 20:30)

   

  Kamniški odbojkarji so v v nedeljo in torek igrali na turnirju srednjeevropske lige. V nedeljo so z 1:3 izgubili z zagrebško Mladost, v torek so s 3:2 premagali Mladost iz Kaštele.

  Pred nami je tekmovanje, ki ob državnem prvenstvu za nas največ pomeni. Za zdaj smo na dobri poti, je pa res, da ima Krka zelo dobro ekipo. Novomeščani že nekaj sezoni igrajo praktično v isti zasedbi, za nas so bili vedno neugoden nasprotnik, letos so močnejši za izkušenega prostega igralca Miho Plota in v pokalnem tekmovanju tudi za Daneta Mijatoviča in v tej zasedbi bodo še toliko bolj nevarni. Vso tekmo bomo morali odigrati na visoki ravni, brez padcev v igri, kot se nam je to dogajalo na obeh tekmah s hrvaškima ekipama, pred sobotno tekmo s Krko pravi Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcit Volleyballa, ki se je med novoletnimi prazniki zastrupil s hrano in izgubil tri kilograme. In kaj Štembergar Zupan meni o prvem polfinalnem paru?

  Tudi za Panvito velja, da sodi v slovenski vrh, zanjo je značilno, da začenjajo sezono bolj počasi, bolj ležerno, potem pa formo stopnjujejo. Čeprav je ACH Volley v tem dvoboju favorit, menim, da Sobočani lahko presenetijo, saj gre le za eno tekmo in če Ljubljančani ne bodo najbolj razpoloženi, bo vse možno. Ampak vseeno bi dal prednost ACH Volleyju.

  Novomeščani so svojo zadnjo tekmo odigrali 23. decembra, ko so v državnem prvenstvu doma izgubili z Mariborom.

  Med prazniki pa smo uspeli sestaviti šest treningov. Nekateri več, nekateri manj, zaradi različnih obveznosti in bolezni. Zagotovo nismo v takšnem ritmu kot druge ekipe, ki igrajo tekme srednjeevropske lige, smo pa zato morda bolj željni žoge. S Kamničani dolgo nismo mogli igrati enakovredno, v zadnjih letih pa smo oboji pokazali kar nekaj dobrih medsebojnih predstav, predvsem v Kamniku. V tekmo bomo šli zato z dobrimi občutki, saj zdaj že vemo, da lahko igramo tudi proti zelo kakovostni ekipi Kamnika. Bilo bi zelo nespoštljivo do Calcita, če bi rekli, da bomo prišli na turnir samo sodelovat, na koncu bo zmagal boljši, tako kot vedno, pa pravi Nejc Rojc, trener odbojkarjev Krke, ki je pred mesecem dni, svojemu odbojkarskemu prijatelju Sašu Ropu dejal, da bo Panvita v letošnji sezoni enkrat premagala ACH Volley.

  Morda se bo to zgodilo ravno v Kamniku, če si le ne bodo naložili prevelikega bremena. Igrati bodo morali sproščeno ter napadalno, potem bo vse možno. Sobočani imajo dovolj kakovosti, da bi lahko presenetili Ljubljančane, ki so sicer favoriti tega dvoboja.

  ACH Volley – Panvita Pomgrad (sobota, 9. januar, 15:00)

  Ljubljančani in Sobočani so se v letošnji sezoni pomerili že dvakrat, zadnjič nekaj dni pred novim letom na turnirju srednjeevropske lige v Zagrebu. Tako kot na prvenstveni tekmi v Murski Soboti so tudi v Zagrebu slavili varovanci Bogdana Kotnika, a so se morali obakrat zelo potruditi, da so prišli do zmage. Medtem, ko so se soboški odbojkarji po turnirju v Zagrebu lahko posvetili samo treningom, so devetkratni zmagovalci pokala Slovenije v Tivoliju igrali srednjeevropsko ligo. V ponedeljek so premagali Spartak Myjavo, v sredo pa izgubili s Hypo Tirol Innsbruckom.

  Panvita je dobra ekipa, vendar menim, da bi jo ob angažirani igri morali premagati. Ko smo proti njim zašli v težave, smo zato, ker nam je popustila zbranost. Vsi se zavedamo, kakšen vložek pomeni finale pokala Slovenije, zato pričakujem od svojih igralcev in celotnega strokovnega vodstva stoodstotni odnos, zbranost in motivacijo. Verjamem v nas, saj kažemo dobro formo, ki pa jo moramo podkrepiti še z zbranostjo v bloku. Nikomur ne bo lahko napadati na naš blok. Za nas je vse jasno, skromno stopamo v finalni turnir, ampak z jasnim ciljem. Šteje le zlata medalja in to je naša odgovornost, pred sobotno tekmo s Sobočani pravi Bogdan Kotnik, trener ACH Volleyja, ki na drugi polfinalni tekmi daje prednost domači ekipi.

  Calcit je velik favorit drugega polfinala. Menim, da se presenečenje na drugi tekmi ne more zgoditi.

  Aljoša Bogožalec, odlični korektor Panvite Pomgrada pred polfinalno tekmo z Ljubljančani pravi: Obe letošnji tekmi sta se končali s tesno zmago Ljubljančanov. Na obeh tekmah bi bil rezultat lahko drugačen, sploh na prvi tekmi v Murski Soboti, ko smo vodili že z 2:1. Mislim, da so pokalne tekme specifične, saj odloča ena tekma. Veliko bo odvisno od dnevne forme in kdo bo tekmo odločneje in bolj zbrano začel. Za zmago bomo morali dobro servirati in njihovemu korektorju Ericu Mochalskemu zmanjšati odstotek napada, da ne bo tako prodoren. Če nam to uspe, poleg našega dobre igre v napadu, lahko razmišljamo v zmagi, ki je, podobno kot Kotnik, vlogo favorita na drugi polfinalni tekmi dodelil Calcit Volleyballu.

  Kamničani imajo kvalitetnejšo ekipo in tudi glede na rezultate v domačem prvenstvu mislim, da so v prednosti. Ampak Krke ne bi podcenjeval, saj nima česa izgubiti in lahko igra sproščeno in upa na presenečenje. Na drugi strani se od Kamnika pričakuje, da bo zaigral v finalu, kar bi zanj lahko bilo breme, vprašanje je tudi, kako je z njihovim zdravstvenim stanjem in utrujenostjo.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji