Beltrami zaslužen za prihod Tine

  Tina Lipicer Samec ima za sabo izredno bogato in uspešno odbojkarsko kariero. Pred štirinajstimi leti se je iz Nove Gorice preselila v italijansko A-2 ligo, sezona v Corridonii pa ji je odprla vrata v najmočnejšo klubsko ligo na svetu. V Italiji je igrala še za Sassuolo, Imolo, Pieralisi Jesi, Castellano Grotte, Forli Bologno, Casalmaggiore in Scandici. Igrala je tudi na Poljskem pri ekipi PTPS Pila in MKS Muszynianka, v Rusiji za CSKA Moskvo, na Češkem za Prostejov, v Azerbajdžanu za Azzereyl Baku in v Franciji za Cannes. Kar nekaj sezon je igrala tudi v ligi prvakinj, s Cannesom pa je v leta 2012 igrala tudi na zaključnem turnirju leta 2012. V finalu je s soigralkam morala priznati premoč turškega Fenerbahčeja. V svoji zadnji sezoni v italijanski A-1 ligi je kot prva slovenska odbojkarica v Padovi zaigrala na all star tekmi.

  Lani sem z aktivnim igranjem prenehala zato, ker sem pogrešala družinsko življenje. Z možem Vasjo sva že dolgo vsak na svoji strani, po dolgih letih igranja na visoki ravni pa tudi z glavo nisem bila več popolnoma pri stvari. Preprosto sem potrebovala čas zase in za družino. Ko je Calcit za trenerja izbral Alessandra Beltramija, sem bila v njegovem konceptu tudi jaz. Razložil mi je moj vlogo, sama pri sebi pa sem morala razčistiti, ali je to prava pot zame. Priznati moram, da sta bila s predsednikom kluba Gregorjem Hribarjem zelo potrpežljiva in vztrajna, pogovori pa so tako dolgo trajali predvsem zato, ker sem dvomila, ali se lahko v tako kratkem času vrnem v optimalno formo. Vesela sem, da imam okoli sebe ljudi, ki verjamejo vame. Zdaj je potrebno le še, da pridem v optimalno telesno pripravljenost, samo igranje pa me ne skrbi, je vzroke, zakaj se je po enoletnem premoru vrnila na odbojkarsko igrišče, pojasnila Tina Lipicer Samec, ki se je že lani seznanila s projektom združitve ljubljanskih klubov pod vodstvom Calcita.

  Mislim, da gre za zelo dobro zastavljen projekt. Pomembno je, da se veliko pozornosti namenja igralkam iz mlajših kategorij, saj je to najlažji način, da prideš do vrhunskih igralk za člansko selekcijo. Calcit ima ambiciozno vodstvo in prepričana sem, da jim lahko uspe tisto, kar si je zamislilo.

  Ker lani ni igrala, je imela nekaj več časa, da je spremljala tudi dogajanje v slovenski klubski odbojki.

  Slovenska ženska odbojka ima še veliko rezerv. Menim, da se premalo ukvarja s tehničnimi treningi, bolj pa bi bilo treba iti v iskanje visokih igralk. Že velikokrat sem dejala, da v mlajših kategorijah rezultat ne sme biti prioriteta, bolj pomembno je, da igralke v mlajših selekcijah osvojijo tehnično raven, ki jo potem potrebujejo za preskok v člansko vrsto. Vendar ne bi zdaj spet rada govorila o tem, ker smo o tem v preteklosti že večkrat razpravljali, žal pa ni bilo pravega posluha. Upam, da bom igralkam Calcita lahko predala nekaj svojega znanja in izkušenj, ki sem si jih pridobila z igranjem v tujini, izkušena igralka pravi o rezervah v slovenski ženski odbojki, ki je lani prvič zaigrala na evropskem prvenstvu. Sama se je od igranja v državnem dresu že poslovila, v Calcitovem pa bo v novi sezoni, ki je v ligi prvakinj doživela spremembe, tako da bodo morale slovenske državne prvakinje igrati v kvalifikacijah, skušala priti predvsem do obeh domačih lovorik, branile bodo tudi lanskoletno prvo mesto v srednjeevropski ligi.

  Glede na sestavo ekipe mora biti naš cilj še kaj več kot le obe domači lovoriki. Dejstvo je, da nam žreb v kvalifikacijah za nastop v ligi prvakinj ni bil naklonjen, kajti proti Modeni bo težko igrati, saj gre za vrhunsko ekipo. Ampak o tem je zdaj še prezgodaj govoriti, tudi zato, ker me še nismo v polni zasedbi, saj ima kar nekaj igralk obveznosti v svojih reprezentancah. Šele, ko se bomo vse zbrale, bomo po kakšnem mesecu treninga lahko govorile o tem, kakšne so naše možnosti v tem tekmovanju. Vendar se bomo morale bolj kot z nasprotnicami ukvarjati s svojo igro, in kot poznam našega trenerja Beltramija, bo to naša glavna preokupacija. Prepričana sem, da bodo dekleta hitro razumele njegovo filozofijo in verjele v njegov sistem dela in način igre, ki jo zagovarja. Verjamem, da bomo resnično lahko igrale dobro odbojko, toda da bo tako, bomo morale vse misliti z eno glavo. To bo glavni pogoj za uspeh, pravi zadnja okrepitev odbojkaric Calcit Volleyballa.


  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji