Zala in Lana drugi na državnem prvenstvu v Kranju

  V Kranju se je v soboto končalo letošnje državno prvenstvo v odbojki na mivki, ki je veliko uspeha prinesel tudi Kamničankama Zali Špoljarič in Lani Žužek, ki sta osvojili drugo mesto. Boljši od njiju sta bili izkušenejši Monika Potokar in Tjaša Kotnik, za katero je bil to že četrti zaporedni naslov. V moški konkurenci sta do prvega skupnega mesta prišla Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik.

  V ženski konkurenci sta Zala Špoljarič in Lana Žužek, ki sta nase opozorili že na prvem in žal do zdaj tudi edinem članskem turnirju v odbojki na mivki v Preddvoru, ko sta osvojili drugo mesto, bili neposredno uvrščeni na glavni turnir. Mladi Kamničanki sta navdušili že v skupinskem delu tekmovanja, ko sta premagali Tjašo Jančar in Nino Lovšin ter Moniko Potokar in Tjašo Kotnik, v četrtfinalu pa sta bili brez izgubljenega niza boljši še od dvojice Ira Kadunc in Asja Šen. Odlično formo sta potrdili tudi v polfinalu, ko sta z 2:0 (14, 16) ugnali še Tajdo Lovšin in Špelo Morgan.

  V velikem finalu sta se Špoljaričeva in Žužkova še enkrat pomerili s Kotnikovo in Potokarjevo, ki sta bili v prvem nizu boljši v bloku in obrambi, kar jima je prineslo zmago z 21:13. Čeprav sta drugi niz bolje začeli kamniški odbojkarici, ki sta povedli z 11:8, je bilo nadaljevanje spet v znamenju Kotnikove in Potokarjeve, ki sta na servis slednje dosegli osem zaporednih točk za vodstvo s 16:11, kar je bilo dovolj za končno zmago z 21:15. Za Kotnikovo je bil to že četrti zaporedni naslov, prve tri je osvojila s Tjašo Jančar, za Potokarjevo pa drugi. Prvič je leta 2016 slavila z Eriko Fabjan.

  »Mislim, da sva skozi celoten turnir kazali dobro igro. Igrali sva sproščeno in resnično uživali v odbojki, kar naju je pripeljalo tudi do finala. V finalu je bilo prisotne že malo nervoze, saj je bila to za naju prva takšna izkušnja. Prevladale so izkušnje in zelo dobra igra nasprotnic Tjaše Kotnik in Monike Potokar. Vendar pa sem z rezultatom zelo zadovoljna. Pokazalo se je najino delo in zdaj lahko to samo še nadgrajujeva,« se je drugega mesta na državnem prvenstvu v odbojki na mivki veselila Špoljaričeva, ki že komaj čaka na turnir svetovne serije, ki bo med 30. julijem in 2. avgustom v Ljubljani. »Za naju bo to prvi turnir na tako močnem nivoju, zato najina pričakovanja niso tako velika, kot so bila na državnem prvenstvu. Vseeno bova turnir skušali čim boljše izkoristiti. Želiva si igrati čim bolj sproščeno in uživati v igri ter odnesti čim več novih izkušenj. Ljubljanski turnir bo samo češnja na torti za zaključek sezone v odbojki na mivki, kajti po njem naju že čaka začetek priprav v dvoranski odbojki,« je še dodala Zala Špoljarič.

  »Z igro v Kranju sva več kot zadovoljni, saj sva pokazali, da lahko konkurirava tudi najboljšim ekipam v Sloveniji. V vsako tekmo sva šli sproščeno in najin edini cilj je bil, da igrava svojo igro ter predvsem, da v njej uživava. O tem, da lahko prideva v finale, sploh nisva razmišljali, samo želeli sva pokazati, kako radi igrava odbojko. Tako kot v prejšnje tekme na državnem prvenstvu sva tudi v finale odšli brez kakega velikega pritiska. Na koncu pa so nama zmanjkale ravno izkušnje, ki sta jih nasprotnici imeli veliko več. Najini igri pa so veliko prispevali tudi navijači, ki so naju skozi celo tekmo glasno spodbujali,« se je državnega prvenstva v Kranju dotaknila Lana Žužek, o prihajajočem turnirju v Ljubljani pa je dejala: »Za mednarodni turnir v Ljubljani nimava velikih ciljev, saj bodo tam ekipe zelo močne. Tako kot do zdaj, bova v vsako tekmo šli neobremenjeno. Skušali bova prikazati čim boljšo igro, saj je to najin prvi FIVB turnir. Bolj kot vse pa bodo prišle prav izkušnje, ki nama bodo pomagale za vnaprej.«

   

   

   

   

   

   

   

   

  Kamniške barve sta na državnem prvenstvu v Kranju uspešno branili tudi soigralki Zale Špoljarič in Lane Žužek v drugi ekipi Calcit Volleyja, Živa Javornik in Tina Topič, ki sta se prebili do četrtfinala. V njem sta bili boljši od njiju Nina Zdešar in Katarina Brulc, ki sta zmagali z 2:0 (17, 12).

  Moški finalni obračun med branilcema naslova Tadejem Boženkom in Vidom Jakopinom ter Nejcem Zemljakom in Janom Pokeršnikom je postregel z igro na visoki ravni. Prednost sta si na začetku prvega niza priigrala Boženk in Jakopin, vendar sta ju z uspešnimi napadi in protinapadi tekmeca hitro ujela ter si na račun dobrih začetnih udarcev priborila prednost štirih točk in jo ohranila do konca niza (21:16). V drugem nizu so odbojkarji še dvignili raven igre, a sta Zemljak in Pokeršnik še naprej igrala na tako visoki ravni, da Boženk in Jakopin nista imela možnosti za preobrat (21:15). Zemljak in Pokeršnik, sicer že leta naša najboljša dvojica na svetovni lestvici, sta tako prvič postala slovenska prvaka. Za Zemljaka je to drugi naslov (prvič je bil najboljši z Jernejem Potočnikom leta 2015), za Pokeršnika pa že tretji (prva dva je osvojil z bratom Danijelom Pokeršnikom, in sicer leta 2011 in 2012).

  Na državnem prvenstvu je igral tudi obetavni Miha Okorn, ki pa se z Luko Marovtom ni uspel prebiti skozi kvalifikacije. Vendar zanj sezone v odbojki na mivki še ni konec, kajti z Marovtom bosta v Ljubljani igrala v kar dveh finalnih obračunih državnega prvenstva za mlajše kategorije. V petek, 31. julija, se bosta v konkurenci do 16 let ob 15.50 uri za naslov državnega prvaka pomerila z dvojico Miha Kosanc in Matevž Karadža Pevc, ob 17.30 uri pa ju čaka še finalni obračun v kategoriji do 18 let proti Roku Bračku in Žanu Zajcu. V Ljubljani bosta igrali tudi Živa Javornik in Tina Topič, ki bosta v kategoriji do 20 let v tekmi za tretje mesto igrali proti Izi Zbičajnik in Maji Marolt.

  Foto: Aleš Oblak in Matevž Ambrožič za OZS