Pred Miho in Gregorjem je še lepa kariera

  Pisali smo že, da se je slovenska mladinska reprezentanca do 18 let na evropskem prvenstvu v Tbilisiju uvrstila na peto mesto. Ob novem uspehu izbrancev Iztoka Kšele, ki bodo prihodnje leto igrali na svetovnem prvenstvu in olimpijskem festivalu mladih, sta imela pomembno vlogo tudi Miha Okorn in Gregor Frece, člana mladinske ekipe Calcit Volleyja, ki sta v minuli sezoni igrala tudi za drugo člansko kamniško ekipo.

  »Po lanskem fantastičnem uspehu so bila tudi letošnja pričakovanja visoka. V skupinskem delu tekmovanja smo naleteli na Poljake, Italijane, Nemce, Grke in Bolgare. Vedeli smo, da gre za vrhunske ekipe, kjer bo pomembna vsaka točka. Pričakovali smo izenačene in naporne tekme. Prvenstvo smo odprli nekoliko zadržano in brez prave energije. Nato pa smo prišli v svoj ritem in z dobrimi predstavami osvojili četrto mesto v skupini,« je ob vrnitvi domov dejal Miha Okorn, ki je bil lani v Tirani proglašen tudi za najboljšega igralca EP do 17 let.

  »Do polfinalne uvrstitve nam je manjkalo nekaj sreče in predvsem več osredotočenosti na prvih srečanjih. Po dnevu počitka smo v bitki za končno 5. mesto prikazali svoji najboljši predstavi, saj smo brez težav premagali Čehe in Belgijce. Čeprav smo se domov vrnili brez medalje, je 5. mesto nenazadnje odličen dosežek, ki potrjuje, da sodimo v evropski vrh. Poleg tega nam odpira vrata na olimpijski festival in svetovno prvenstvo, ki bosta potekala naslednje leto. Tudi tam bodo cilji nedvomno visoki, kar nam daje še večjo motivacijo za treninge v prihajajoči sezoni,« je zaključil dijak ljubljanske Gimnazije Bežigrad, ki igra na mestu sprejemalca in ki je sredi junija dopolnil sedemnajst let.

  Pet mesecev mlajši je Gregor Frece, sicer dijak Gimnazije Domžale, ki igra na mestu korektorja in pred katerim je, če bo še naprej marljivo treniral, lahko še lepa odbojkarska kariera.

  »Čeprav je bila naša predtekmovalna skupina močnejša od prve, so bile vse ekipe premagljive. Na žalost je bil začetek nekoliko slabši in verjetno bi se dalo iztržiti tudi kaj več. Potem, ko smo zapravili vse možnosti, da bi se vmešali v boj za kolajne, je bil naš cilj končno peto mesto, ki smo ga tudi osvojili. Tekmi proti Češki in Belgiji smo odigrali na visoki ravni, najbolj pomembno pa je, da smo si zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, kjer bodo naša pričakovanja spet visoka. Prepričan sem, da smo lahko enakovredni vsem reprezentancam na svetu,« pa je klubskega soigralca dopolnil Frece.

  Vse pohvale pa si zaslužijo tudi slovenske odbojkarice, ki na Češkem igrajo na evropskem prvenstvu do 17 let. Tudi njih čaka boj za končno peto mesto, saj so v svoji predtekmovalni skupini osvojile tretje mesto, za Italijo, s katero so izgubile, in Turčijo, ki so jo premagale, vendar je bil zanje usoden poraz s Poljakinjami. Mlade Slovenke so bile boljše še od Madžark in Fink. Za slovensko reprezentanco pa igrata tudi dve zdajšnji članici Calcit Volleyja, Adriana Vukojević, ki je v lanski sezoni igrala za drugo člansko ekipo Calcit Volleyja in novinka prve članske ekipe Kamničank, Maša Pucelj, v ekipi pa je tudi Mija Šiftar, ki bo v novi sezoni igrala za francoski St. Raphael. Tudi mladim Slovenkam zdaj preostaja boj za končno peto mesto in uvrstitev na svetovno prvenstvo.

  Foto: CEV