Od blizu: Nik Mujanović

    Mladi odbojkar Nik Mujanović s svojo igro že nekaj sezon opozarja nase, iz povprečja pa štrli tudi zaradi svojih centimetrov. Pri šestnajstih letih je že dvometraš in eden vidnejših obrazov mladinskega pogona Calcit Volleyja.

    V dneh, ko zaradi varnosti ostajamo doma, je za odbojko bore malo priložnosti. Športne dvorane samevajo, fitnesi so zaprti. To pa nikakor ne pomeni, da športniki mirujejo. Nik Mujanović je eden takšnih, ki je v karantenskih dneh še bolj aktiven kot sicer, saj ima na voljo precej več časa. »Doma delam vaje za moč in vaje za skočno vzdržljivost. Telesno kondicijo ohranjam s kolebnico, imamo pa tudi domači fitnes.« Še zdaleč ni v kot postavljena njegova odbojkarska žoga. »Ne morem narediti toliko, kolikor bi želel, si pa podajam žogo sam, s katerim od družinskih članov ali pa uporabim kar steno,« Nik tudi doma ohranja svojo odbojkarsko kondicijo, ob tem pa izvaja še trening po navodilih Zorana Kedačiča, selektorja slovenske kadetske reprezentance, katere aktivni član je.

    Sezona 2019/20 je bila zaradi izbruha novega koronavirua predčasno končana. Pandemija je najprej ohromila prav športna tekmovanja. Odbojkarji, ki so vse od konca poletja trenirali za vrhunec sezone, ki ga prinaša pomlad, so ostali brez tekem in brez treningov. Tudi Nik obžaluje predčasno prekinitev sezone, ki jo je ocenil za dobro. »Razumem, zakaj se je končala, ampak vseeno bi raje igral.« Čeprav zveza uradno še ni sprejela odločitve, ali je sezona zagotovo končana tudi za mlajše selekcije ali se bo morebiti nadaljevala po koronaotoplitvi, mladi Nik meni, da bi bilo bolje sezono zaključiti in ponovno začeti jeseni. »Definitivno je pametneje, da se ne nadaljuje. Raje izkoristimo ta čas in se dobro pripravimo za naslednjo sezono.« Nik je z drugo člansko ekipo Calcit Volleyja ob prekinitvi zasedal osmo mesto na lestvici 2. DOL, decembra je z mladinsko ekipo osvojil sedmo mesto, v kadetski prvi ligi so deveti.

    Up kamniške odbojke sprva ni bil odbojkar. Čeprav je bil vpleten v šolsko odbojko, ga je najprej navdušila košarka. »V odbojki sem se znašel zaradi prijatelja, ki me je skupaj s trenerjem Juretom Sitarjem povabil na trening.« Svetovali so mu, naj se za en mesec preizkusi v odbojki, potem pa se odloči. »Naslednje leto sem nehal trenirati košarko in se stoodstotno posvetil odbojki,« pove Nik, ki bi se v primeru, da ne bi imel možnosti trenirati odbojke, najverjetneje posvetil rokometu ali pa gimnastiki. »Zagotovo pa bi nekaj treniral,«  Nik je pravi športnik, ki si je vzornika poiskal v Klemnu Čebulju. Pa bi tudi sam šel po Čebuljevi poti? »Ko pride do tega vprašanja, poskušam biti racionalen. Če se mi ponudi priložnost v Calcit Volleyju ali pa celo v tujini, jo bom sprejel. Rad bi igral odbojko, vseeno pa mi je na prvem mestu šola,« zelo odraslo razmišlja talentirani najstnik, ki pa vseeno svojih športnih ambicij ne namerava zanemarjati. »Trudil se bom in prizadevno delal še naprej. Upam, da dobim priložnost v prvi ekipi Calcit Volleyja, kasneje pa tudi v slovenski mladinski in nato članski reprezentanci.«

    Čeprav ima te dni Nik, kot še prenekateri izmed šolajočih se mladostnikov, več časa kot sicer, vendarle ne uživa počitnic. Šola poteka na daljavo, Nik, ki je dijak GSŠRM Kamnik, pa se pridno prebija skozi snov. »Pouk mi gre, podobno kot prej, dobro, čeprav delam malo manj.« Več časa tako najde ne le za trening, Nik tudi rad riše, dodatna pomoč pri opravilih okrog hiše pa prav pride tudi njegovemu očetu.