Naslov Črnučanom, Kamničani tretji

  Mladinci Calcit Volleyja so na zaključnem turnirju državnega prvenstva v športni dvorani Kamnik v polfinalu izgubili proti Črnučam I z 1:2 (-21, 20, -15), nato pa so v tekmi za tretje mesto z 2:0 (12, 20) premagali ravenski Fužinar SijMetal, ki je v polfinalu moral priznati premoč Merkur Mariboru z 2:0 (13, 18). V finalu so Črnuče I s 3:0 (22, 18, 20) ugnale še Mariborčane in se zasluženo veselile naslova državnih prvakov.

  Po rednem delu državnega mladinskega prvenstva so bili prvi črnuški odbojkarji, drugi kamniški, tretji je bil Merkur Maribor in četrti Fužinar SijMetal. Na polfinalnih turnirjih so bili v Šempetru prvi Kamničani pred Ravenčani, v Mariboru pa Mariborčani pred Črnučani, tako da sta se na zaključnem turnirju v Kamniku v prvem polfinalu pomerila Calcit Volley in Črnuče I, v drugem pa Merkur Maribor in Fužinar SijMetal.

  V za nekatere finalu pred finalom so v polni športni dvorani Kamnik po dobrem začetku domače ekipe, ki je povedla z 8:4, pred vstopom v končnico Črnučani prišli do dveh točk prednosti, ki so ju ob boljšem servisu in napadu do konca le še podvojili. Toda v drugem nizu so varovanci Gašperja Ribiča prikazali odlično igro. Tokrat vodstva z 8:4 niso zapravili, povedli so tudi s 16:10, pred končnico pa z 21:16. Pet točk prednosti je bilo tudi ob koncu niza. Prvega finalista je tako odločal tie-break, v katerem so bili večinoma v prednosti domači odbojkarji, ki so pri 14:13 imeli tudi zaključno žogo za zmago. Na njihovo žalost je niso izkoristili, zato pa so po drugi, ko je bil z asom uspešen Luka Marovt, do zmage prišli Črnučani.

  »Tekmo smo začeli dobro, vendar je nato šel niz svojo pot. Očitno je, da je bilo preveč nervoze, saj so bili nekateri naši igralci prvič v takšnem položaju, vendar pa, če bi se točka ali dve obrnili drugače, bi mi igrali v finalu. Žal se ni, je pa res, da so Črnuče prikazale zelo dobro igro, celo boljšo, kot sem pričakoval. Pritisnili so na nas s servisi, mi na sprejemu nismo bili najboljši, nekoliko smo zatajili tudi v napad in vse to je na koncu odločalo,« je po nesrečnem porazu svoje ekipe dejal Gašper Ribič, trener kamniških mladincev.

  Manj napet in izenačen je bil drugi polfinalni obračun, v katerem so v prvem nizu Mariborčani prevladovali v vseh elementih igre, v napadu je bil zelo razpoložen Rok Bračko. Ob tem so bili mariborski odbojkarji boljši tudi v bloku, tako da so imeli Ravenčani nemalo težav z zaključkom svojih napadov. V začetku drugega niza je ravenska ekipa še vodila z 8:7, z delnim izidom 9:4 pa so Mariborčani prišli do štirih točk prednosti (16:12), nato pa so tudi ta niz zanesljivo dobili.

  Sezono končali z bronasto kolajno

  Čeprav je bilo v domači ekipi veliko razočaranje po polfinalnem porazu s Črnučani, so v tekmo za tretje mesto vstopili odločno, čvrsto odločeni, da se bodo od svojih navijačev poslovili z zmago. Sredi prvega niza so vodili že s 16:6, v napadu je bil spet razpoložen Nik Mujanović, Ravenčanom pa so prepustili le dvanajst točk. Bolj izenačen je bil drugi niz, ki so ga bolje začeli gostje iz Raven, že na sredini niza pa so do manjše prednosti prišli domači odbojkarji, ki so jo ohranili do konca.

  »Nekoliko sem se bal tekme za tretje mesto, kajti po takšnem porazu je običajno morala ekipe na tleh, vendar so me fantje presenetili že pred tekmo. Ko sem prišel v slačilnico, so bili fantje odločeni, da tekmo dobijo, kar so potem potrdili tudi na igrišču. Če pogledam celotno sezono, smo lahko z njo na koncu vseeno zadovoljni, kajti večina teh igralcev igra v drugi članski ekipi, s katero so se uvrstili v 1B. DOL, kar jim bo prineslo nove izkušnje. Glede na to, da bodo prihodnje leto z izjemo Mujanovića vsi še mladinci, lahko ta generacija vendarle lahko naredi še korak naprej,« pa je po osvojenem tretjem mestu dejal Ribič, ki se je posebej še zahvalil gledalcem in vodstvu kluba.

  »Zahvaliti se moram klubu in vsem, ki so bili aktivni pri organizaciji, da so nam omogočili vrhunske pogoje za igranje. Prav tako ne smem pozabiti na gledalce, ki so nas glasno spodbujali, tako da je bil v Kamniku še en krasen odbojkarski dogodek.«

  Črnučani potrdili najboljšo dnevno formo

  Pred tednom dni so na polfinalnem v Mariboru do zmage z 2:1 prišli mariborski odbojkarji, ki so bili v finalu daleč od zmage. V prvem nizu so Mariborčani še vodili z 8:6, toda Črnučani so jim že sredi niza pobegnili za pet točk (16:11). Varovanci Tadeja Fermeta prednosti niso več izpustili iz rok. Še bolj prepričljivo so črnuški mladinci dobili drugi niz, bolj izenačen pa je bil spet tretji niz. V njem so Mariborčani povedli z 8:5, pred vstopom v končnico niza pa so Črnučan vodili z 21:19, nato pa lanskoletnim mladinskim državnim prvakom prepustili le še točko za osvojeni naslov.

  »Iskreno povedano, je bil polfinale s Kamničani že kar finale. Vedeli smo, da bo to za nas najbolj pomembna tekma. Osebno sem menil, da ima Calcit največ možnosti za naslov državnih prvakov in tudi če te tekme ne bi dobili, za nas ne bi bila tragedija. Toda na koncu smo bili mi bolj zbrani v končnici, pozna pa se nam tudi, da imamo nekaj igralcev, ki so igrali v prvi ligi, pri Kamničanih pa je to samo Mujanović, imamo pa tudi nekaj več širine, kar je tudi odločalo. Kar se finala z Mariborčani tiče, so nas pred tednom dni doma resda nadigrali, vendar smo zadnji teden vse posvetili finalnemu turnirju, tako da smo ekipo bolj povezali skupaj. Večji del sezone fantje trenirajo vsak s svojo člansko ekipo, nekateri že za prvo, drugi v 1B. ligi, tretji v 2. DOL in četrti v 3. DOL, v tem tednu pa so se super povezali med sabo in to nam je prineslo končni uspeh,« je po osvojenem naslovu državnih prvakov dejal Ferme.

  Izidi tekem

  Polfinalni tekmi

  Calcit Volley – Črnuče I  1:2 (-21, 20, -15)

  Sodnika: Hafnar, Vrenko.

  Calcit Volley: Mujanović 18, Drolc 3, Sladič (L), Okorn 8, Skvarča, Frece 8, Kotnik, Hodak, Špoljarič, Burkeljca 2, Jenstrle 1, Albič. Trener: Gašper Ribič.

  Črnuče I: Kržič 4, Ritmanič 5, Kosanc, Karadža Pevc (L), Šišakovič,  Belavič Pučnik, Oman 17, Marovt 16, Korelc 2, Češnovar 6, Žolnir (L). Trener: Tadej Ferme.

  Merkur Maribor – Fužinar SijMetal  2:0 (13, 18)

  Sodnika: Pevc, Hafnar.

  Merkur Maribor: Vodušek 4, Gojkovič, Belec (L), Bračko 14, Miklošič 1, Najdič 1, Iršič 9, Horvat, Toplišek 5, Hafner, Rozman, Kac. Trenerja: Sebastijan Škorc in Alen Kranjc.

  Fužinar SijMetal: Navodnik 7, Križanič, Dobrodel, Zmagaj, Ranc 10, Verhnjak, Mesner, Drevenšek 3, Koko, Hribernik (L), Jamnik. Trener: Blaž Libnik.

  Za tretje mesto

  Calcit Volley – Fužinar SijMetal  2:0 (12, 20)

  Sodnika: Vrenko, Pevc.

  Calcit Volley: Mujanović 18, Drolc 3, Sladič (L), Okorn 8, Skvarča, Frece 8, Kotnik, Hodak, Špoljarič, Burkeljca 2, Jenstrle 1, Albič. Trener: Gašper Ribič.

  Fužinar SijMetal: Navodnik 7, Križanič, Dobrodel, Zmagaj, Ranc 10, Verhnjak, Mesner, Drevenšek 3, Koko, Hribernik (L), Jamnik. Trener: Blaž Libnik.

  Finale

  Črnuče I – Merkur Maribor  3:0 (22, 18, 20)

  Sodnika: Hafnar, Vrenko

  Črnuče I: Kržič 5, Ritmanič 5, Kosanc, Karadža Pevc (L), Šišakovič,  Belavič Pučnik, Oman 14, Marovt 16, Korelc, Češnovar 6, Drobež, Vindišar, Žolnir (L). Trener: Tadej Ferme.

  Merkur Maribor: Vodušek 4, Gojkovič, Belec (L), Bračko 16, Miklošič 1, Najdič 2, Iršič 7, Horvat, Toplišek 8, Hafner, Rozman, Kac. Trenerja: Sebastijan Škorc in Alen Kranjc.