Miha Okorn in Gregor Frece z mladinci na SP

  Slovenska mladinska reprezentanca do 18 let je na evropskem prvenstvu, ki se je v nedeljo končalo v Tbilisiju, osvojila peto mesto. Z zmago proti Belgiji, ki ji je tudi prineslo peto mesto, so se uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto. To pa je bil njihov osnovni cilj. V ekipi sta bila tudi dva Kamničana, Miha Okorn in Gregor Frece.

  Generacija, ki je lani na evropskem prvenstvu do 17 let v Albaniji osvojila zlato kolajno, je tudi na nedavno končanem evropskem prvenstvu so 18 let v Gruziji potrdila, da gre za generacijo, na katero bo veljalo računati tudi v prihodnosti.

  V skupinskem delu tekmovanja so bili izbranci Iztoka Kšele po zmagah nad Nemčijo (3:2) in Grčijo (2:3) ter porazih z Bolgarijo (1:3), Italijo (2:3) in Poljsko (1:3) četrti v skupini B, kar jim je prineslo boj za uvrstitev od petega do osmega mesta. Obe preostali tekmi so slovenski odbojkarji opravili na najboljši možni način. V prvi tekmi so premagali Češko, v odločilni za uvrstitev na svetovno prvenstvo pa še Belgijo. Obe so dobili s 3:0.

  V slovenski reprezentanci sta vidno vlogo igrala tudi dva kamniška odbojkarja, Miha Okorn, lani najboljši igralec evropskega prvenstva do 17 let, in Gregor Frece, ki sta samo še enkrat več potrdila svoj talent.

  »Videli smo, da osem najboljših reprezentanc lahko premaga vsaka vsako, odvisno od dnevne forme. Naš največji problem je bil, da smo prvenstvo začeli s tekmo z Bolgari, ki so bili sprva v zares dobro formi, skozi prvenstvo pa so precej padli v kakovosti. Mi smo se na začetku še iskali, na prvih dveh tekmah nam ni stekel servis, ob tem pa smo naredili tudi veliko napak v napadu. V 12 oz. 14 dneh, ki smo jih imeli na voljo za priprave, smo naredili, kolikor smo lahko. Ne moremo se primerjati z Belgijci, ki so skupaj že dve leti, ali Italijani, ki v okviru Club Italia celo tekmujejo v italijanski ligi. V nadaljevanju prvenstva smo napake odpravili, začel je delovati servis, ki smo ga zares veliko trenirali. Na zadnjih dveh tekmah smo pokazali, da še vedno sodimo v evropski vrh,« je slovenske nastope ocenil slovenski selektor Iztok Kšela.

  Naslov evropskih prvakov je osvojila Italija, ki je bila v finalu boljša od Francije, tretja pa je bila po zmagi nad Srbijo Bolgarija.

  Za slovensko reprezentanco so igrali: Gregor Frece, Miha Kosanc, Matevž Karadža Pevc, Jakob Podbregar Špes, Vid Suhadolnik, Urban Rajnar, Jurij Oman, Luka Marovt, Nejc Najdič, Miha Okorn, Jošt Purgar, Nik Legen, Rok Drobnič, Jošt Kržič. Selektor: Iztok Kšela.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Foto: CEV