Z zmago v Mariboru prve tako v domačem prvenstvu kot v Mevzi

  V derbiju desetega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske so odbojkarice Calcit Volleyja v Mariboru s 3:1 (22, -19, 14, 25) premagale Novo KBM Branik. Tekma je veljala tudi za srednjeevropsko ligo. Kamničanke bodo v sredo, 1. decembra, ob 19. uri v Kopru proti Ankaranu igrale prvo četrtfinalno tekmo Pokala Slovenije, v soboto, 4. decembra, pa jih v enajstem krogu državnega prvenstva čaka še gostovanje v Šempetru v Savinjski dolini.

  Nova KBM Branik – Calcit Volley   1:3 (-22, 19, -14, -25)

  Maribor – Športna dvorana Lukna, gledalcev 100, sodnika: Brlas, Rajković (oba Hrvaška).

  NKBM Branik: Milošič, Pogačar, Šalamun 11, Winkler (L), Bračko 3, Gradišnik Klanjšček 17, Velikonja Grbac 13, Cikač (L), Ramić, Galić, Lorber Fijok 23, Augustinčič. Trener: Bruno Najdič.

  Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič (L), Mihevc 5, Javornik, Radišković 13, Šiftar, Brulec Kostić 15, Lenart, Janežič (L), Charuk 16, Sillah 15, Zorman, Čižman 5. Trener: Gregor Rozman.

  Med tednom sta najboljši slovenski ženski odbojkarski ekipi igrali v pokalu CEV. Obe sta prikazali dobro igro, vendar so se morale odbojkarice Nove KBM Branika posloviti od nadaljnjega tekmovanja, Calcitovke pa so še drugič premagale švicarski Viteos Neuchatel in se uvrstile v naslednji krog. Prvi njihov letošnji medsebojni dvoboj so v Kamniku dobile slovenske državne prvakinje in to brez izgubljenega niza. Veliko težje so do zmage prišle v Mariboru, ko so izkoristile šele šesto zaključno žogo za ponovno vodstvo v državnem prvenstvu, medtem ko so si v srednjeevropski ligi s šesto zmago že zagotovile nastop na zaključnem turnirju.

  V tekmo so bolje vstopile mariborske odbojkarice, ki so povedle s 4:1, po napaki gostij pa s 7:3. Vodile so tudi še z 8:4, toda Olivera Brulec Kostić je izid na deveti točki izenačila. Domačinke so sredi niza izkoristile nekaj slabšo igro Calcitovk v obrambi in še enkrat pobegnile za tri točke (14:11), po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana pa so se državne prvakinje dokončno razigrale. Z asom Fatoumatte Sillah, ki je tekmo začela na mestu sprejemalke, je na 17:17 sledilo novo izenačenje, po bloku Katje Mihevc pa po začetnih 1:0 prvo vodstvo Calcit Volleyja (18:17). V končnici so bile bolj zbrane Kamničanke, tudi po zaslugi uigranih kombinacij med Evo Pavlović Mori in Lucille Charuk, s svojim drugim blokom, tudi drugim kamniškim, pa je niz končala Mihevčeva.

  Tudi v drugem nizu so bile domače odbojkarice tiste, ki so si prve priigrale prednost. Še na šesti točki sta bili ekipi skupaj, z asom  Mirte Velikonje Grbac pa so bankirke povedle z 10:6. Veliko zaslug za njihovo vodstvo je imela tudi razigrana Taja Gradišnik Klanjšek. S polminutnim odmorom je Rozman zaustavil nalet domače ekipe, z asom Brulec Kostićeve pa so njegove varovanke zaostajale le še za točko (11:12) in za polminutni odmor se je tokrat odločil Bruno Najdič. Ob pravem trenutku, kajti po njem so Mariborčanke dosegli dve zaporedni točki, obakrat je bila uspešna Gradišnik Klanjšek, na servis številke 11 pa so dosegle tri zaporedne točke za vodstvo z 20:14. Visoke prednosti domače odbojkarice niso zapravile, s svojo dvanajsto točko na tekmi pa je za izenačenje v nizih poskrbela Gradišnik Klanjšek.

  V tretjem nizu je prvi po polminutnem odmoru posegel Bruno Najdič, saj so Calcitovke s točko Sillah povedle z 9:6. Mariborčanke so se jim hitro približale na točko zaostanka (9:10), toda na servis Sillah so jim Kamničanke pobegnile za pet točk (14:9). Čeprav so se jim po drugem polminutnem odmoru domače odbojkarice približale na tri točke zaostanka (12:15), do napete končnice ni prišlo, kajti na servis Mance Lenart in napadu Sillah so Kamničanke z delnim izidom 6:0 prišle do neulovljive prednosti (21:12). Niz se je končal z lastno napako domače ekipe.

  Calcitovke so dobro vstopile tudi v četrti niz, ko so po točki Andjelke Radišković povedle s 4:1, z asom reprezentantke Bosne in Hercegovine in blokom Eve Pavlović Mori pa že s 7:2. Vendar se domače odbojkarice niso predale, v polju so rešile nekaj težkih žog, za požrtvovalno igro pa so bile nagrajene z asom Velikonje Grbac in znižanjem zaostanka na le dve točki (7:9). Rozman je s polminutnim odmorom prekinil njihovo serijo treh zaporednih točk, njegova ekipa pa je spet nekoliko lažje zadihala po bloku Neje Čižman in napadu Brulec Kostiće ob vodstvu z 12:7. Še bližje svoji osmi zmagi v državnem prvenstvu in šesti v srednjeevropski ligi so bile po bloku Charukova in vodstvu s 16:10. Šest točk prednosti so imele Kamničanke tudi ob vstopu v končnico niza (22:16), toda po dveh zaporednih asih Velikonje Grbac so Mariborčanke svoj zaostanek prepolovile (19:22). To pa še ni bilo vse, kajti domačinke so ubranile tudi štiri zaključne žoge gostujoče ekipe, zadnjo Naja Šalamun, šesto pa je z blokom le izkoristila Charukova, ki je dosegla zadnje tri točke za Calcit Volley.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Da je v naši igri prišlo do nihanj, se niti ne čudim, kajti glede na ritem tekem, ki ga imamo v zadnjem času, je logično, da pride to tega. V zadnjem mesecu smo skorajda brez normalnega treninga, del energije pa nam je vzela tudi pot iz Švice domov iz četrtka na petek. Vse to ti pobere potrebno energije, zato smo težko držali visoko zbranost skozi celotno tekmo, ob tem, da so Mariborčanke v drugem nizu prikazale zelo dobro igro. Je pa res, da bi morali zadnji niz že prej zaključiti, saj smo za to imeli kar nekaj priložnosti in na takšnih tekmah je treba izkoristiti vsako žogo. Če je ne, se ti zgodi, kar se je zgodilo nam. Na srečo brez posledic. Bi pa pohvalil vse igralke, da so zmogle to tekmo pošteno odigrati, z dobrim pristopom, saj jim resnično ni bilo lahko.«