Vlogo favoritinj prepuščajo Ukrajinkam, toda …

  Čeprav se je letošnja sezona šele dobro začela, so odbojkarice Calcit Volleyja že pred prvim vrhuncem sezone. V drugem krogu kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakinj se bodo v četrtek, ob 18. uri, v Dnepru pomerile z domačim Prometejem, ki je v sezono vstopil močnejši za tri bolgarske reprezentantke in kubansko korektorico. Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 13. oktobra, ob 18. uri v Kamniku.

  V lanski sezoni so slovenske državne prvakinje v najmočnejšem klubskem tekmovanju nastopile tudi z nekaj sreče. Vanj so se uvrstile po tem, ko je Uraločka iz Jekaterinburga odstopila od tekmovanja, čeprav so Kamničanke v drugem krogu morale priznati premoč poljske ekipe LKS Commercecon Lodž. To je bil zanje drugi nastop v ligi prvakinj, do tretjega bodo skušale priti preko ukrajinskega Prometeja in v primeru zmage v dveh tekmah v tretjem krogu še z boljšo ekipo iz para Mladost Zagreb in švicarskim Viteos Neuchatelom.

  Vendar v kamniškem taboru o morebitnih nasprotnicah v tretjem krogu sploh ne razmišljajo, vse svoje misli so usmerile v tekmi z Ukrajinkami. »Dejstvo je, da sta tekmi s Prometejem naš prvi cilj sezone. Velik del priprav na novo sezono smo posvetili prav tema dvema tekmama, ki bosta morda še celo težji od lanskih tekem v ligi prvakinj. Naredili bomo vse, da bomo že v Dnepru igrali na visoki ravni, še na višji pa bomo morali prihodnjo sredo, ko bomo igrali doma. O ukrajinski ekipi vemo veliko, nanjo smo se temeljito pripravili, vem pa, da bodo dekleta dale vse od sebe, videli pa bomo, kaj nam bo to na koncu prineslo,« je pred včerajšnjim večernim odhodom v Ukrajino dejal Gregor Rozman, trener kamniških odbojkaric, ki so sezono v domačem prvenstvu začele s prepričljivo zmago proti Krimu.

  »V prvem nizu smo do 14. točke naredili šest, sedem lastnih napak in od tu tudi naš zaostanek, vendar je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bodo igralke sprostile. Lahko bi rekel, da smo na koncu tekmo korektno oddelali, seveda pa bo morala biti naša igra v Dnepru na precej višji ravni,« se težke naloge, ki čaka njegove varovanke zaveda Rozman.

  Prometej vodi selektor bolgarske reprezentance Ivan Petkov, ki je pred leti z Maritzo iz Plovdiva dosegal odlične rezultate v ligi prvakinj, s sabo pa je pripeljal še tri izkušene bolgarske reprezentantke, podajalko Nasjo Dimitrovo, blokerko Laro Kitipovo in prosto igralko Žano Todorovo. Velika nevarnost bo na Kamničanke pretila s korektorskega položaja, saj je prišla Kubanka Heidy Casanova Alvarez, s katero je predlani Eva Mori igrala v francoskem La Cannetu.

  »Pred nekaj dnevi so se okrepili še s kitajsko sprejemalko. Vse to samo govori o tem, da so v Prometeju čvrsto odločeni, da se uvrstijo v ligo prvakinj. V to so vložili veliko denarja, vendar imamo tudi mi svoje cilje. Ukrajinkam z veseljem prepuščamo vlogo favoritinj, čeprav jim bomo že na prvi tekmi skušali prekrižati račune,« Rozman popolnoma zaupa svojim varovankam.

  Na žalost v Dnepru Kamničanke ne bodo mogle računati na obolelo Fatoumatto Sillah, zato pa bo z ekipo Manca Lenart, ki v soboto ni igrala. V vrstah slovenskih državnih prvakinj veliko računajo na Evo Mori in Olivero Brulec Kostić, tu so še Lucille Charuk, Andjelka Radišković, Katja Mihevc in Leja Janežič, druge so mlajše, za večino bo to tudi prvi nastop v kvalifikacijah lige prvakinj.

  »Dolgo se že pripravljamo na tekmi z Ukrajinkami. Prepričali smo se lahko, da gre za izkušeno ekipo, ki je nevarna z vseh položajev. Prepričana pa sem, da bo naša igra na veliko višji ravni, kot je bila v soboto in da smo jim lahko enakovredne. Dejstvo je, da so pričakovanja eno, realnost pa čisto nekaj drugega, toda ko smo na igrišču, smo lahko zelo nevarne. Ker bo povratna tekma v Kamniku, bo na prvi tekmi večji pritisk na domači ekipi, kar bi lahko bila naša priložnost. Pomembno bo, da bomo igrale neobremenjeno, predvsem pa borbeno in nepopustljivo,« boj za vsako žogo obljublja Olivera Brulec Kostić, kapetanka Calcit Volleyja.

  Tekmo v Dnepru si bo možno ogledati tudi v neposrednem prenosu na Arena Sport 1.