V torek prva od dveh zaključnih žog

  Odbojkarice Calcit Volleyja imajo še eno priložnost, da se kot prva slovenska ženska odbojkarska ekipa iz kvalifikacij uvrsti v ligo prvakinj. V tretjem krogu kvalifikacij bodo v prvi tekmi v torek, ob 20. uri, gostile aktualne španske prvakinje, ekipo Tenerife La Laguna. Povratna tekma bo na sporedu prihodnjo sredo, ob 19. uri.

  Kamničanke so v soboto v domačem prvenstvu v gosteh premagale Formis, vendar njihov trener Gregor Rozman, ki je odpočil nekatere nosilke igre, ni bil najbolj zadovoljen z njihovo predstavo. Toda če je bila v soboto težava tudi motivacija, v torek z njo zagotovo ne bodo imele težav.

  »Prepričan sem, da z njo ne bo težav, tudi kakršnakoli utrujenost ali mikro poškodba ne bo prišla v poštev. Vsi vemo, kakšen je vložek, vsi vemo, da je pred nami zgodovinska priložnost za klub in za slovensko žensko odbojko. Če nam to uspe, bomo prvi slovenski klub, ki mu je v ligo prvakinj uspelo priti iz kvalifikacij. Skratka, vložek je velik,« se pomembnosti obeh tekem s španskimi državnimi prvakinjami zaveda Rozman, trener odbojkaric Calcit Volleyja, ki so do zdaj resda že dvakrat igrale v ligi prvakinj, vendar so bile vanj prvič uvrščene neposredno, drugič pa potem, ko je ruska Uraločka Jekaterinburg svoje sodelovanje odpovedala. Pred njimi je v ligi prvakinj igrala tudi že Nova KBM Branik, ki pa je bila vanjo prav tako uvrščena neposredno.

  Vsaj kar se utrujenosti tiče bo vsaj na torkovi tekmi večja na strani španske ekipe, ki je prejšnjo sredo gostovala v Budimpešti pri Vasasu in še drugič izgubila z 0:3, nato se je vrnila domov, kjer je v nedeljo v domačem prvenstvu s 3:2 premagala Menorco, že danes pa je morala na pot v Slovenijo.

  »Ali bodo Španke v Kamnik prišle utrujene ali ne, me ne zanima, zanima me le naša ekipa. Prepričan sem, da bomo osredotočeni na tekmo in verjamem, da bomo prikazali dobro igro,« se z drugimi dejavniki, razen z igro, ne želi obremenjevati Rozman, ki si je s svojim pomočnikom Simonom Krakarjem že ogledal, kako igrajo Španke. Lanskoletne finalistke pokala Challenge, v dveh tekmah je bil boljši od njih italijanski Scandici, so v prvem krogu kvalifikacij obakrat premagale Bimal-Jedinstvo Brčko, v drugem pa so prav tako obakrat brez dobljenega niza morale priznati premoč Vasasu iz Budimpešte.

  »Ni me presenetilo, da je Vasas dobil obe tekmi in se uvrstil v ligo prvakinj. Letošnji Vasas je z novo podajalko še močnejši, kot je bil lani, ko nas je premagal v finalu srednjeevropske lige, zato sem potihoma pričakoval Tenerife. Čeprav so Španke obe tekmi gladko izgubile, še zdaleč niso slaba, naivna ekipa. Imajo izredno izkušeno jedro ekipe, so zelo nepredvidljive, še zlasti to velja za njihovo podajalko Patricio Arando, ki je zvita kot presta. Podaja iz nemogočih položajev in če nisi stoodstotno pripravljen na njihovo igro, se ti slabo piše.«

  Rozman se zaveda, da bo zelo pomembno, kako bodo njegove varovanke izvajale začetni udarec. Če ne bo pravega pritiska, s katerim bi od mreže oddaljile svoje nasprotnice, bo toliko težje priti do zmage.

  »Osnova vsake igre v ženski odbojki, pa tudi v moški, čeprav se nanjo ne spoznam toliko, je, kako ekipa igra servis in sprejem. To je osnova vsega, in če je ekipa tu slaba, ima veliko težav v razvoju igre, zato bomo morali biti v tem boljši, kot smo bili proti Crveni zvezdi. Na servisu ne bomo smeli delati veliko napak, prav tako ne med igro, ves čas pa bomo morali držati sprejem na visoki ravni,« pot do zmage vidi kamniški trener, ki bi ga v torek zadovoljila zmaga s 3:0 ali 3:1, dejstvo pa je, da se bo tako ali tako o vsem odločalo na Kanarskih otokih.

  »Zagotovo je cilj, da tekmo dobimo s 3:0 ali 3:1, vendar ne smemo pozabiti, da se bo vse odločalo v drugi tekmi. Zato se na torkovi tekmi ne smemo obremenjevati z rezultatom, zanima me samo, kako bomo stopili na igrišče, kako uspešni bomo v igri servisa in sprejema in kako bomo skušali izkoristiti svoje dobre stvari in kako slabe čim bolj prikriti.«

  Laguna Tenerife ima v primerjavi z lansko sezono v udarni šesterki novo korektorico, Švicarko Julie Lengweiler, druge so, po besedah Rozmana, bolj ali manj iste igralke. Ob Lengweilerjevi so tujke v ekipi še Švedinja Hilda Gustafsson, njihova druga podajalka, kubanska sprejemalka Lisbeth Arredondo, ameriški blokerki, Avalyn Niece in Margaret Wolowicz. Trener ekipe je Juan Diego Garcia Diaz.

  Kamničanke so v prvem krogu kvalifikacij izločile zagrebško Mladost. Po porazu na prvi tekmi v gosteh s 3:0 so doma Zagrebčanke premagale s 3:0 in bile nato boljše še v zlatem nizu. V drugem krogu jih je obakrat s 3:1 premagala Crvena zvezda.