V Mariboru po scenariju iz Kamnika

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v vnaprej odigrani tekmi osmega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške v gosteh izgubili proti Merkur Mariboru z 1:3 (19, -19, -22, -20). Tekma je veljala tudi za srednjeevropsko ligo. V soboto bodo Kamničani ob 20. uri v športni dvorani Kamnik v petem krogu državnega prvenstva gostili Salonit Anhovo.

  Maribor – Calcit   3:1 (-19, 19, 22, 20)

  Maribor – Športna dvorana Maribor, gledalcev 200, sodnika: Mezöffy (Madžarska), Kramar Šandl (Hrvaška).

  Merkur Maribor: S. Adžović, Kovačević 2, Pavlović 4, Bračko, Košenina (L), Donik 9, A. Adžović, Planinšič 4, Kržič 8, Ikhbayri 22, Kovačič, Gergye 16. Trener: Sebastijan Škorc.

  Calcit Volley: Kos 2, Hribar (L), Bregar 13, Purić 6, Kosmina 5, Gasparini, Klobučar 15, Siirilä 6, Brulec 5, Beravs 1, Plot (L), Mujanović, Pavlović 2. Trener: Matija Pleško.

  Že po treh tednih sta se mariborska in kamniška ekipa spet srečali v domačem prvenstvu, tekma pa je veljala tudi za deseti krog srednjeevropske lige. V prvi, v Kamniku, so s 3:1 (-32, 18, 24, 23) zmagali aktualni državni prvaki. Tudi v Mariboru so prvi niz dobili kamniški odbojkarji, ki so v tretjem vodili tudi s 14:7 in bi lahko iztržil tudi kaj več, vendar je bilo to premalo, da bi prvič v letošnji sezoni ugnali aktualne državne prvake.

  V prvem nizu so varovanci Matije Pleška odlično vstopili v tekmo in po uspešnem napadu Mihe Bregarja povedli s 6:1, po asu Jana Brulca pa že s 14:7. Čeprav je domači trener Sebastijan Škorc porabil oba polminutna odmora, to ni zaustavilo kamniške ekipe, saj se jim Mariborčani na manj kot štiri točke niso približali. Pred vstopom v končnico niza je točko za 15:19 dosegel Ahmed Ikhbayri, ki je bil ob Madžaru Rolandu Gergyeu edini razpoloženi igralec domače ekipe. Za nameček so Mariborčani naredili tudi veliko lastnih napak, že prvo od petih zaključnih žog pa je izkoristil Bregar.

  V drugem nizu je domača ekipa zmanjšala število lastnih napak, popravila se je tudi v bloku, še naprej pa je bil v napadu nezaustavljiv Ikhbayri, ki pa tokrat ni bil osamljen. Po treh zaporednih točkah, ko je bil na servisu Uroš Pavlović, so Mariborčani prišli do štirih točk prednosti (14:10), po bloku odličnega Ikhbayrija do šestih (17:11). Tudi po drugem polminutnem odmoru Kamničani, ki so popustili tudi na sprejemu, niso pripravili preobrata, niz pa je z blokom končal Janez Kržič.

  Začetek tretjega niza je bil spet v znamenju aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalcev, ki so z blokom Purića povedli s 4:0 in prisili domačo ekipo na prvi polminutni odmor. Tudi po njem so bili gostje boljši nasprotnik, in ko je Purić z novim blokom zaustavil domači napad, je zadišalo po njihovem vodstvu z 2:1 v nizih. Vendar se s tem niso strinjali mariborski odbojkarji. Za Kamničane so bili usodni servisi Ikhbayrija, ki je imel največ zaslug, da so se jim najprej približali na dve točki zaostanka, po dveh zaporednih napakah gostov, na servisu je bil Gergye, pa so Mariborčani povedli s 16:15. Po asu Uroša Planinšiča je bilo že 20:17 za Merkur Maribor, ki prednosti ni več zapravil. Zadnjo točko v tretjem nizu je dosegel Madžar Gergye.

  V četrtem nizu sta bili ekipi do šeste točke izenačeni, s štirimi zaporednimi točkami na servis Uroša Pavloviča, zadnjo je z blokom prispeval Planinšič, pa so domačini gostom pobegnili za štiri točke (10:6). Z novim blokom, tokrat Kržiča, so bili Mariborčani še korak bližje končni zmagi (12:7), vendar so se Kamničani s tremi zaporednimi točkami vrnili v igro, z blokom Purića pa so izid na 13. točki izenačili. Pred vstopom v končnico niza so bili spet domači odbojkarji tisti, ki so preko Žige Donika prvi prišli do treh točk prednosti (20:17). Tudi po drugem polminutnem odmoru se Mariborčani dosegli še dve točki, prednost petih točk pa jim je zadoščala za zasluženo zmago. S svojim drugim asom jo je potrdil Kržič.