V Las Palmasu boljši Španci, odločitev v Kamniku

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi tekmi prvega kroga pokala CEV v gosteh izgubili z 0:3 (-20, -22, -22). Povratna tekma bo na sporedu prihodnjo sredo, 17. novembra, ob 20. uri, v športni dvorani Kamnik. V soboto, 13. novembra, bodo Kamničani v sedmem krogu Sportklub prve odbojkarske lige za moške gostovali pri Črnučah. Tekma se bo začela ob 19. uri.

  CDV Guaguas Las Palmas – Calcit Volley   3:0 (20, 22, 22)

  Las Palmas – Centro Insular de Deportes, gledalcev 300, sodnika: Tillman (Madžarska), Dotan (Izrael).

  CDV Guaguas Las Palmas: Fernandez Rojas, Magnani Hage 12, Escobar Silva, Cezar , Delgado Escribano (L), Bertassoni 2, Martin, Almansa 4, Rodriguez Dosal, Hernandez Cardonell 16, Ruiz 8, Knigge 9. Trener: Sergio Miguel Camarero.

  Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 11, Purić 4, Kosmina 6, Gasparini, Klobučar 12, Siirilä 7, Brulec 3, Beravs, Plot (L), Mujanović, Pavlović 1. Trener: Matija Pleško.

  Španski državni prvaki so letošnjo evropsko klubsko sezono začeli v kvalifikacijah lige prvakov, kjer so v prvem krogu po porazu v t. i. zlatem nizu izgubili proti bolgarski ekipi Hebar Paradžik. Ekipo, ki je sestavljena iz izkušenih španskih, brazilskih in kubanskih odbojkarjev, pomembno vlogo v njej pa še Američan Matthew Knigge, so v kamniškem taboru sicer dobro proučili, vendar so bili domači odbojkarji bolj razpoloženi, predvsem na servisu in v napadu, in so zasluženo zmagali. Odločitev o napredovanju v drugi krog bo padla v Kamniku, ekipi iz Las Palmasa zadoščata že dva osvojena niza, v primeru zmage Calcit Volleyja s 3:0 ali 3:1 pa bo odločal zlati niz.

  Slovenski pokalni zmagovalci so v uvodnem nizu do dvanajste točke držali korak z domačini, ki so do štirih točk prednosti prišli na servis Guilherma Magnani Hagea, ki je dosegel tudi dva asa. Prednost štirih točk (16:12) so po uspešnem napadu kubanskega korektorja Yosvanya Hernandeza Cardona povečali na pet (19:14). Pred vstopom v končnico niza so se jim Calcitovci še približali na tri točke zaostanka (18:21), vendar so domačini odgovorili z dvema zaporednima točkama, niz pa se je končal z napako gostov na servisu.

  Hernandez Cardone je v začetku drugega niza svojo ekipo popeljal do vodstva s 6:2, vendar so kamniški odbojkarji z blokom Martina Kosmine, ki je zamenjal Danila Pavlovića, izid na deveti točki izenačili. Domačini so si po uspešnem napadu Jorgeja Almanse še enkrat priigrali tri točke prednosti (17:14), vendar so z dvema zaporednima blokoma Tommija Siirilä Kamničani izid še enkrat izenačili (20:20). V končnici so bili za kamniško ekipo spet usodni začetni udarci Magnani Hagea, ki je z asom tudi končal drugi niz.

  V tretjem nizu je dolgo kazalo, da bodo španski odbojkarji brez težav prišli do končne zmage, po drugem polminutnem odmoru in zaostanku sedmih točk (8:15) pa so se Calcitovci le prebudili. Čeprav so zaostajali že za šest točk (13:19), so na servis Jana Brulca z blokom Siirilä izid na 19. točki izenačili, toda podobno kot v drugem nizu, so domači odbojkarji s tremi zaporednimi točkami prišli do vodstva z 22:19, ki so ga z drugo zaključno žogo, v napadu je bil uspešen Magnani Hage, obdržali do konca tekme.

  Izjava po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Na splošno gledano smo zelo težko naredili break točko, na drugi strani so imeli domačini zelo soliden v ‘side-outu’, okoli 70-odstoten na njihov sprejem pa kakršenkoli je že bil. Ob tem smo imeli v prvem nizu veliko težav na sprejemu in posledično hkrati dobili še tri ase, tako da je bilo res težko igrati. Mislim pa, da je bilo v igri tudi kaj več, vendar bi morali dodati tisto točko za priključek ali za vodstvo, kar se nam ni izšlo, zato se je tekma končala, kot se je. Že pred tekmo sem dejal, da bomo na zmago lahko računali le, če bomo odigrali eno svojih boljših tekem. V Las Palmasu, je na žalost nismo, je pa res, da običajno odigraš toliko, kot ti nasprotnik dovoli. Žal česa več, kot smo, nismo iztržili, je bilo pa morda v igri tudi malenkost več. Če se izrazim po nogometno, prvi polčas smo izgubili, ostaja nam še tekma doma, ki jo bo treba odigrati hrabro in upati na najboljše.«

  Foto: CEV