V Calcitovem taboru odločni: »Cilj je pokalna lovorika«

  V finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije se bosta v petek ob 18. uri v športni dvorani Maksa Pečarja v ljubljanskih Črnučah pomerili ekipi Calcit Volleyja in ACH Volleyja. To bo njun šesti finalni obračun v pokalnem tekmovanju, trikrat so bili boljši Kamničani, kar so tudi njihovi edini pokalni naslovi, trikrat pa Ljubljančani, ki so do zdaj v tem tekmovanju zmagali dvanajstkrat. Z osmimi naslovi je druga najbolj uspešna ekipa slovenskega pokala Salonit Anhovo, štirikrat je bil najboljši še Merkur Maribor in dvakrat ravenski Fužinar.

  Težjo pot do finala pokala Slovenije so na zaključnem turnirju v Črnučah imeli kamniški odbojkarji, ki so v četrtfinalu brez izgubljenega niza premagali aktualnega državnega prvaka, Merkur Maribor, v polfinalu pa so bili boljši še od kranjske Hiše na kolesih Triglav. Ljubljančanom četrtfinalnega obračuna s SIP Šempetrom ni bilo treba igrati, v polfinalu pa so bili boljši od kanalskega Salonit Anhova.

  »Od februarja naprej smo večino tekem odigrali dobro. Tudi polfinale srednjeevropske lige z Mariborčani, pa tudi v polfinalu končnice državnega prvenstva z ACH Volleyjem. Na koncu nam je na teh tekmah nekaj zmanjkalo, vendar bi ob teh porazih težko rekli, da ne znamo igrati. Sicer pa že vso sezono govorim, da smo imeli tri vrhunske ekipe v ligi. Ne smemo pozabiti, da ima Maribor v svojih vrstah Roka Možiča, ki je na pragu italijanske lige, Alena Šketa, ki je dolgoletni slovenski reprezentant, Uroša Planinšiča, tretjega podajalca slovenske reprezentance in še bi lahko naštevali. Seveda imata svoje odlike in vrhunske igralke tudi ACH Volley in naša ekipa, tako da je bil v teh medsebojnih tekmah možen prav vsak izid. Dobro, dejstvo je, da smo v polfinalu državnega prvenstva iz rok izpustili veliko prednost, ki smo jo imeli proti Ljubljančanom, kar je zagotovo po eni strani neuspeh, saj nismo izpolnili enega od ciljev, ni pa bila to polomija. In tega se moramo zavedati. Na tem zaključnem turnirju smo obakrat prikazali dobro igro. Nekaj težav smo imeli le v drugem nizu proti Mariborčanom, vendar sta to tekmi, ki sta zdaj za nas že preteklost. Cilj je bil dosežen in gremo naprej,« se je zadnjih preizkušenj svojih varovancev dotaknil Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja.

  Za obe ekipi pred petkovo, še zadnjo medsebojno tekmo v letošnji sezoni, sicer že sedmo, velja, da sta zaostali za pričakovanji v domačem prvenstvu. Kamničanom so načrte že v polfinalu končnice prekrižali prav odbojkarji ACH Volleyja, ki so po porazu z 0:3 na prvi tekmi v Kamniku v svoji dvorani Tivoli že zaostajali z 0:2 v nizih, a jim je na koncu uspel velik preobrat. Toda v finalu končnice so bili oni tisti, ki so proti Mariborčanom zapravili veliko prednost, saj so vodili z 2:0 v zmagah, vendar jim to ni zadostovalo, da bi še sedemnajstič zaporedoma prišli do naslova državnih prvakov. Kaj bo odločalo v dvoboju, na neki način, »ranjenih« ekip?

  »Obe ekipi sta profesionalni in imata določeno odgovornost, zato je popolnoma nepomembno ali sta ‘ranjeni’ ali ne. Njuna obveza je, da vsako tekmo odigrata na visoki ravni. Zagotovo z obeh strani ne bo predaje do zadnje točke. Res je, da oboji nismo izpolnili svojih ciljev pred začetkom sezone. ACH Volley je želel nekaj več narediti tako v ligi prvakov kot v domačem prvenstvu, nam so načrte v njem pokvarili prav Ljubljančani, ki smo jih v polfinalu končnice resda ogrozili, na koncu pa se je zmage veselil Merkur Maribor. Skratka, v finalnih tekmah nekaj velja le zmaga. Ljubljančani vedo, kako igramo mi, mi do potankosti poznamo njihovo igro in tisti, ki bo imel v petek boljši dan, ki bo manj nihal v igri, bo slavil. Naredili bomo vse, da bo teh nihanj čim manj. Naši cilj je popolnoma jasen in ga tudi ne skrivamo, želimo si pokalne lovorike,« je odločen trener kamniških odbojkarjev.

  Njegovo odločnost deli tudi kamniški organizator igre Jan Brulec, ki je na obeh tekmah zaključnega turnirja odlično opravil svojo nalogo. »Naš cilj je zmagati na vsaki tekmi, kjerkoli igramo in proti komurkoli igramo. Dobro je, da smo obe tekmi zaključnega turnirja odigrali na visoki ravni in s to pozitivno usmerjenostjo gremo tudi v finalno tekmo. Šlo bo za zadnjo tekmo sezone, v kateri bosta obe ekipi dali svoj maksimum, veliko pa bo odvisno od tega, kdo bo v boljši dnevni formi. Verjamem, da bomo to mi.«

  Odbojkarji Calcit Volleyja in ACH Volleyja so se prvič v finalu pokala pomerili pred dvajsetimi leti, v sezoni, ko so Kamničani prvič osvojili tudi naslov državnih prvakov. Zanje je bila to do zdaj edina dvojna domača lovorika. Ljubljančani so takrat igrali še na Bledu, leto pred tem pa so sami prišli do prvega naslova državnih prvakov. V tem prvem finalu pokala Slovenije so s 3:1 slavili kamniški odbojkarji. Dvanajst let pozneje je bil s 3:0 boljši ACH Volley, ki se je takrat že preselil v Ljubljano, leta 2018 je v Hočah zmagal s 3:1, leto dni pozneje v Kanalu pa s 3:0. Kamniški odbojkarji so po letu 2001 v finalu ACH Volley premagali še leta 2016, ko so pred svojimi navijači zmagali s 3:1 in leto pozneje, ko je bilo v Kranju 3:2 za Calcit Volley.

  Vsi slovenski odbojkarski pokalni zmagovalci

  1991/92 Vileda Maribor
  1992/93 Salonit Anhovo
  1993/94 Vileda Maribor
  1994/95 Maribor
  1995/96 Salonit Anhovo
  1996/97 Salonit Anhovo
  1997/98 Fužinar
  1998/99 Fužinar
  1999/00 Salonit Anhovo
  2000/01 Žurbi Team Kamnik
  2001/02 Salonit Anhovo
  2002/03 Salonit Anhovo
  2003/04 Salonit Anhovo
  2004/05 Autocommerce Bled
  2005/06 Prevent Gradnje IGM
  2006/07 Autocommerce Bled
  2007/08 ACH Volley Bled
  2008/09 ACH Volley Bled
  2009/10 ACH Volley Bled
  2010/11 ACH Volley Bled
  2011/12 ACH Volley Ljubljana
  2012/13 ACH Volley Ljubljana
  2013/14 Salonit Anhovo
  2014/15 ACH Volley
  2015/16 Calcit Volleyball
  2016/17 Calcit Volleyball
  2017/18 ACH Volley Ljubljana
  2018/19 ACH Volley Ljubljana
  2019/20 ACH Volley Ljubljana