Težko prigarana zmaga Calcitovcev

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 14. kroga Sportklub prve odbojkarske lige doma premagali Črnuče s 3:1 (-21, 34, 18, 21). V soboto bodo Calcitovci v 15. krogu srednjeevropske lige gostili zagrebško Mladost. Tekma se bo začela ob 17. uri.

  Calcit Volley – Črnuče  3:1 (-21, 34, 18, 21)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 30, sodnika: Melavc, Perčič.

  Calcit Volley: Kos 1, Hribar (L), Purić 4, Kosmina 2, Gasparini 8, Klobučar 14, Siirilä 10, Brulec 4, Mujanović 16, Pavlović 11. Trener: Matija Pleško.

  Črnuče: Verdinek (L), Mihelčič, Prevorčnik, Gornik 10, Tepič, Rojnik 9, Bošnjak 17, Sešek 11, Oman 9, Slovnik 3, Jančič, Mejal 6, Karadža Pevc (L). Trener: Jurij Žavbi.

  V prvi letošnji medsebojni tekmi so Črnučani v svoji dvorani pošteno namučili Kamničane, ki so na koncu vseeno osvojili vse tri točke, zato pa so varovanci Matije Pleška prepričljivo dobili obe tekmi četrtfinala Pokala Slovenije. Toda črnuški odbojkarji so na najboljši možni način vstopili v leto 2022, saj so minulo soboto, ko bi Kamničani v okviru srednjeevropske lige morali gostovati v Pliberku, v 13. krogu domačega doma premagali Panvito Pomgrad. V treh do zdaj odigranih letošnjih tekmah so bili brez poraza tudi odbojkarji Calcit Volleyja.

  Vendar se uvodni niz za domačo ekipo ni začel obetavno, kajti gostje so na servis Matica Rojnika povedli s 6:0. Domači trener Matija Pleško je vzel polminutni odmor, na sprejemu zamenjal Danila Pavlovića in v igro poslal Martina Kosmino in šele Tommi Siirilä je končno dosegel prvo točko za Kamničane. Visoko vodstvo ni uspavalo razpoloženih gostov, ki se niso zaustavili niti, ko so se jim domačini približali na dve točki zaostanka (14:16). Z dvema zaporednima točkama so spet prišli do varnih plus štiri (18:14). V sami končnici niza so se jim Kamničani še enkrat približali na dve točki zaostanka (19:21), bilo je tudi še 21:23, vse dvome pa je z asom razrešil Črtomir Bošnjak.

  Tudi v drugem nizu so prvi do občutnejše prednosti prišli Črnučani, ki so na servis Jake Seška povedli z 9:4, po novi točki Bošnjaka pa že 11:5. Pleško je vzel še svoj drugi polminutni odmor, že pred tem v igro vrnil Pavlovića, toda po že sedmem bloku gostov, prvem Aljaža Gornika, so Črnuče še vedno vodile s šestimi točkami prednosti (13:7). S tremi zaporednimi točkami, zadnjo je z blokom prispeval Siirilä, na servisu pa je bil Jan Brulec, so domači odbojkarji prepolovili zaostanek (10:13), po polminutnem odmoru Jurija Žavbija pa je Brulec dosegel še enega asa. Z novim asom, tokrat Siirilä, so se Kamničani gostom približali le še na točko zaostanka (15:16), z blokom Dika Purića so izid na 17. točki izenačili, po dobrem servisu Nika Mujanovića pa je Pavlović svojo ekipo popeljal do sploh prvega vodstva na tekmi (18:17). V končnici niza so Črnučani povedli s 23:22 in po napadu Seška prišli tudi do prve zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. V maratonski končnici so imeli še šest zaključnih žog, vse so domačini ubranili, nato pa z blokom Jana Klobučarja sami izkoristili četrto.

  Tretji niz je bil izenačen do šeste točke, nato pa so domači odbojkarji na servis Brulca gostom pobegnili za štiri točke (11:7), po njihovi lastni napaki že s 13:8. Žaubi je vzel še svoj drugi polminutni odmor, s katerim je zaustavil nalet Kamničanov in po napadu Bošnjaka je njegova ekipa zaostajala le še za dve točki (15:17). Obetala se je še ena zanimiva končnica, vendar se s tem niso strinjali v domači ekipi, ki so po dveh zaporednih točkah Mujanovića povedli s 23:18. Sledila je še lastna napaka Črnučanov, z nekaj sreče pa je Klobučar zaključil tretji niz.

  Na servis Siirilä so kamniški odbojkarji v začetku četrtega niza povedli s 7:3, vendar se borbeni Črnučani niso predali. Z asom Seška so zaostanek prepolovili na 8:6, po napaki domačinov pa so zaostajali le še za točko (10:11). S tem pa težav za odbojkarje Calcita še ni bilo konec, kajti po asu Aljaža Gornika sta bili ekipi na trinajsti točki spet skupaj. Črnučani so po dveh lastnih napakah Kamničanov prišli še do vodstva (16:14), ki ga je Mujanović izničil, Klobučar pa je soigralce popeljal do novega vodstva (17:16). Domačini so nekoliko lažje zadihali po bloku Siirilä in uspešnem napadu Klobučarja (21:18). Slovenski reprezentant v kamniškem dresu je z asom poskrbel tudi za štiri zaključne žoge končno zmago. Domači so po lastni napaki gostov izkoristili drugo.

  Izjavi po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Črnučani niso kar tako na petem mestu prvenstvene lestvice, in če jim gre servis, so zelo neugoden nasprotnik. To se je nocoj samo potrdilo. Mi smo slabo odprli tekmo, imeli smo težave na sprejemu in posledično je moral naš podajalec tekati po celem igrišču, da je dvigoval žoge. Čeprav je bil Mitja Gasparini v tem obdobju igre edini na nivoju, ga je pa potem Nik Mujanović dobro zamenjal. Poleg treh točk, ki smo jih osvojili, mi je bilo najbolj všeč, kako smo odigrali končnico drugega niza, ko je bila zbranost ves čas na visoki ravni. Ni kaj, je bila kar napeta tekma.«

  Jurij Žavbi, trener Črnuč: »Ne vem natančno, koliko zaključnih žog smo imeli v drugem niz, je pa očitno to davek, ki ga mora vsaka mlada in neizkušena ekipa plačati. Ampak tudi zato smo veseli, da lahko igramo v najmočnejši slovenski ligi in da se na takšnih tekmah učimo. Normalno je, da ostaja malo grenkega priokusa, vendar obžalovati nima smisla. Upam, da bomo to pomanjkanje izkušenj in znanja, zaradi česar smo nocoj izgubili, unovčili na drugih tekmah.«