Štalekar nestrpno pričakuje dvoboj s Kranjčani

  Odbojkarji Calcit Volleyja, ki v jubilejno sezono državnega prvenstva vstopajo v prenovljeni zasedbi, že nestrpno pričakujejo uvodno preizkušnjo, ko bodo gostili Hišo na kolesih Triglav. Tekma s Kranjčani, ki so jih v pripravljalnem obdobju na turnirju v Kranju že premagali, bo na sporedu v soboto ob 20. uri v kamniški športni dvorani. Po letu dni igranja v tujini bo za Kamničane spet zaigral reprezentančni bloker Sašo Štalekar.

  Najvišji igralec v Sportklub prvi odbojkarski ligi je z Innsbruckom lani podpisal dveletno pogodbo, ki pa se je prekinila, ker klub ne bo več igral v nemškem državnem prvenstvu. »Po štirih letih igranja za Calcit Volley so se nekatere stvari začele ponavljati, zato je bilo dobro, da sem odšel v tujino. Ko prideš v novo okolje, te čaka novo dokazovanje, novi obrazi nova liga … Vse je drugače. Po eni strani mi je žal, da se je naše sodelovanje končalo predčasno, toda verjamem, da bom še imel priložnost za odhod v tujino,« ima 214 cm visoki Sašo Štalekar lepe spomine na Innsbruck, ki se je seveda hitro vklopil v znano okolje, čeprav: »Vračam se sicer v isti klub, vendar sem naletel na skorajda same nove obraze. Od tistih, s katerimi sem že igral v Kamniku, so ostali le Klemen Hribar, Jan Brulec in Miha Bregar. Vsi drugi so novinci, je pa res, da smo z Mitjo Gasparinijem in Janom Klobučarjem skupaj igrali v slovenski reprezentanci. Druga sprememba je, da je zdaj ekipa veliko bolj profesionalna. Če primerjam tisto obdobje, ko sem zapustil Kamnik in zdaj, ko sem se vrnil, je, čeprav je minilo le leto dni, popolnoma druga zgodba. Prej smo imeli v ekipi še nekaj študentov, nekateri so še hodili v službo, zdaj je vse skupaj še na višji ravni in je v marsičem podobna tisti, ki je bila v Innsbrucku. Edina razlika je v pogojih, kajti v Innsbrucku smo imeli dvorano za trening praktično ves čas na voljo, žal v Kamniku ni tako.«

  Kakorkoli že, Calcit Volley z novo ekipo stremi k podobnim ciljem kot že v zadnjih nekaj sezonah. Dvakrat je svoj cilj, resda »le« v pokalnem tekmovanju, tudi dosegel, kar je vsekakor velik uspeh, vendar trener Gregor Jerončič pred začetkom prvenstva opozarja, da je bolj od samega cilja pomembna pot, kako priti do njega.

  »Se popolnoma strinjam s trenerjem. V tem dobrem mesecu dni resnično veliko treniramo, veliko nadgrajujemo, kajti še veliko se moramo naučiti. No, vsaj jaz. Prepričan sem, da bomo z dneva v dan napredovali, imamo svoje cilje, svoje želje, kajti vedno moraš k nečem stremeti, vendar pri tem ni prehitevanja. Moramo iti korak za korakom in če bomo na vsakem treningu dali svoj maksimum, lahko daleč pridemo. Upam, da čim višje,« je želja Štalekarja, ki se na vsakem treningu veliko nauči od nekoč enega najboljših evropskih blokerjev, Gregorja Jerončiča.

  Kako dobro so kamniški odbojkarji delali v pripravljalnem obdobju, v katerem so odigrali dve tekmi na turnirju v Kranju, kjer so osvojili prvo mesto, premagali pa so tudi Salonit Anhovo, se bo delno pokazalo že v soboto. Čeprav so Hišo na kolesih Triglav na turnirju v Kranju premagali z 2:1, bo v soboto popolnoma nova tekma. Kranjčani so v teh treh tednih napredovali v igri, kar so potrdili s prvim mestom na Skerbinjekovem memorialu minulo soboto, ko so premagali tudi domači Merkur Maribor.

  »Tekem resda ni bilo veliko, vendar pa imamo zelo enakovredne igralce, tako da ni razlike med prvo in drugo ekipo, tako da je pri nas že vsak trening tekma. Seveda nam še manjka tekmovalni ritem, ampak v podobnem položaju so tudi druge ekipe. Kranjčani imajo zelo kompaktno, borbeno ekipo, ki je nikakor ne smemo podcenjevati. Ne nazadnje so svojo kakovost potrdili z zmago na turnirju v Mariboru. Vsekakor pričakujem trd boj, tako ali tako pa so naše medsebojne tekme vedno nekaj posebnega, saj gre tudi za lokalni derbi,« kamniški bloker z izbranimi besedami govori o kranjski ekipi, ki je podobno kot kamniška dodobra spremenjena. Gal Kos v letošnji sezoni igra prav za Calcit Volley, njihov nekdanji igralec je tudi Žan Beravs, Kranjčane pa je zapustil tudi Gregor Pernuš, ki je odšel v ACH Volley, medtem ko je Jure Jenko prenehal z igranjem odbojke. Novinci so nekdanji kapetan Kamničanov Andrej Štembergar Zupan, Maj Nanut iz Salonita, Aljoša Šikanič iz Hoč ter Gal Ibrišimovič iz SIP Šempetra. Trenerski dvojec pa je še naprej Sašo Rop in Gregor Perhaj.

  »Večina ekip v prvi ligi je pridobila nove igralce, tudi zelo kakovostne in mislim, da že dolgo ni bilo tako močnega državnega prvenstva. Glede na to, da je sistem tekmovanja nekoliko spremenjen in bo v ligi samo osem ekip, to pomeni, da v njej ne bo slabe ekipe. Dejstvo je, da imajo podobne načrte kot mi tudi v Mariboru, Kanalu, da o ACH Volleyju niti ne govorim, ampak to je samo dobro, saj bo skorajda vsaka tekma derbi,« je v pričakovanju novih izzivov povratnik v kamniški dres.

  Sportklub prva odbojkarska liga – moški se bo začela s sobotnim obračunom med Hočami in Krko ter Panvito Pomgradom in Salonitom. Obe tekmi se bosta začeli ob 19. uri, uro pozneje bodo v Kamniku gostovali Kamničani, zadnja tekma prvega kroga pa bo na sporedu v ponedeljek, ko se bosta v dvorani Tivoli pomerila ACH Volley in Merkur Maribor.