Rozman: O potniku v naslednji krog bo odločala tekma v Kamniku

  V sredo, ob 18. uri, bodo v dvorani Doma odbojke Bojan Stranić v Zagrebu, odbojkarice Calcit Volleyja igrale svojo prvo tekmo prvega kroga kvalifikacij lige prvakinj. Povratna tekma bo prihodnji teden v Kamniku.

  Kamničanke in Zagrebčanke bi v prvem krogu kvalifikacij morale igrati že predlani, vendar do tekme, potem ko so bile varovanke Gregorja Rozmana že na avtobusu na poti za Zagreb, ni prišlo. Na žalost je imela zagrebška ekipa težave s covidom-19, zato so tekmi izgubile brez boja. Toda ker obe ekipi že vrsto let igrata v srednjeevropski ligi, pogosto pa igrata tudi pripravljalne tekme, se med sabo zelo dobro poznata in spoštujeta. Več uspeha na medsebojnih tekmah so imele v zadnjih letih aktualne slovenske državne prvakinje, toda vse to je zdaj že preteklost.

  »Poznamo nekaj ključnih igralk iz prejšnje sezone, vendar je prišlo, tako kot tudi pri nas, nekaj novih, nov je tudi trener, tako da bomo ekipo Mladosti obravnavali kot novo ekipo. Na tekmo se pripravljamo kot na vsako drugo evropsko tekmo, ogledali si bomo tudi najnovejše videoposnetke, tako da bomo o njej imele dovolj podatkov,« se sredinega obračuna z Zagrebčankami ne boji Lucille Charuk, letošnja kapetanka Calcit Volleyja, ki je v primerjavi z zagrebško ekipo po sezoni, ko je v srednjeevropski ligi obakrat premagal Mladost, vendarle doživel več sprememb od jutrišnjih nasprotnic.

  V zagrebški ekipi je nov trener Miodrag Stojaković, ki dobro pozna slovensko odbojko, saj je bil trener v Kopru in Novi Gorici, od nosilk igre pa so nove tri igralke, korektorica Andrea Mihaljević, sprejemalka Kristina Pavičić, ki se po lanskoletnem igranju v italijanski A-2 ligi vrača v Mladost, in blokerka Aida Memić, ki ima avstrijsko državljanstvo. Vse druge so iste, se pravi Josipa Marković, Klara Perić, Astrid Popić, Izabela Štimac kot libero, ki je ob omenjeni trojici začela tekme v letošnji sezoni. Do zdaj so Zagrebčanke dvakrat zmagale v srednjeevropski ligi, boljše so bile od Nove KBM Branika in Linza, v domačem prvenstvu pa so v soboto premagale Marino Kaštelo. Vse tri tekme so dobile s 3:0.

  Več sprememb je bilo v kamniški ekipi, v kateri sta od lanske začetne postave le Charukova in Andjelka Radišković, tekme pa začenjajo še novinke Mila Đorđevć, Maša Pucelj, Sara Hutinski in Katja Banko, žal pa še vedno ne bo igrala Nenneh Sillah, ki ima težave s poškodbo.

  »Mislim, da smo imeli dobro pripravljalno obdobje, saj smo na turnirju Češkem in z italijansko ekipo Talmassons imeli močne tekme. Res je, da v zadnjem času tekme niso bile tako zahtevne, vendar smo zelo dobro delale na treningu in verjamem, da bomo v Zagrebu prikazale dobro igro,« je prepričana najbolj izkušena igralka Kamničank, 33-letna Charukova, ki že peto leto zaporedoma nosi dres Calcit Volleyja, pred tem je zanj igrala tudi v sezoni 2013/14.

  »To, da smo mi do zdaj odigrali nekaj več tekem od Mladosti, ne bo igralo večje vloge, je pa res, da smo lahko mi dlje časa trenirali z vsemi igralkami, saj sta se Markovićeva in Perićeva Zagrebčankam pridružili šele po koncu svetovnega prvenstva. Toda po drugi strani gre za igralki, ki sta že dlje časa z ekipo, tako da tu ne bo kakšne večje razlike. Ampak kakorkoli že, že od 10. avgusta, ko smo začeli priprave, se pripravljamo na tekmi z Mladostjo. To je naš prvi cilj v letošnji sezoni,« poudarja Rozman.

  Kot rečeno se ekipi med sabo dobro poznata, in kaj bi na koncu lahko odločalo?

  »Želja po zmagi, boljša trenutna pripravljenost, osredotočenost, preprosto si bomo morali želeti več od njih. Kakovostno sta obe ekipi približno na isti ravni in tista ekipa, ki si bo želela več, ima več možnosti za napredovanje. Dvorano v Zagrebu dobro poznamo, osebno v njej zelo rad igram tekme, Mladost je naš prijateljski klub, s katerim imamo že leta dobre odnose in se že veselim obeh tekem. Mislim pa, da prva tekma ne bo še o ničemer odločala. Tudi če jo dobimo s 3:0 ali izgubimo z 0:3, bo o potniku v naslednji krog odločala tekma v Kamniku. Prva tekma bo prinesla samo 25-odstotkov prednosti za ekipo, ki bo zmagala, o preostalih odstotkih pa se bo odločalo v povratni v naši dvorani,« odgovarja trener Kamničank.

  »Verjamem, da se bomo uvrstile v naslednji krog. Svoj optimizem gradim na tem, da smo v pripravljalnem obdobju in tudi na začetku prvenstva dobro igrali kot ekipa in prepričana sem, da bomo s tekme v tekmo boljše,« je svojega trenerja dopolnila Kanadčanka, ki je, vsaj za zdaj, za svoj drugi dom izbrala Kamnik.

  Zmagovalke obračuna med Mladostjo in Calcit Volleyjem se bodo v prihodnjem krogu pomerile z boljšo ekipo iz dvoboja med beograjsko Crveno zvezdo in finskim Pölky Kuusamo. Preostala para prvega kroga sta še Tenerife Laguna – Bimal-Jedinstvo  Brčko in VDK Gent – Vasas Budimpešta.