Projekt Varšava potrdili svojo kakovost

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi tekmi prvega kroga pokala Challenge doma izgubila s poljsko ekipo Projekt Varšava z 0:3 (-14, -23, -17). Povratna tekma bo na sporedu prihodnjo sredo, ob 19. uri, v Varšavi, v soboto pa se bodo Kamničani v desetem krogu Sportklub prve odbojkarske lige doma pomerili s Fužinar SijMetalom.

  Calcit Volley – Projekt Varšava  0:3 (-14, -23, -17)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Gargasas (Litva), Brunelli (Italija).

  Calcit Volley: Planinšič, Vinkovič 7, Lazar, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 10, Okroglič 2, Bošnjak 6, Mitrašinović 2, Brunet 6, Oman, Bakonji, Pavlović 6. Trener: Mladen Kašić.

  Projekt Varšava: Kowalczyk 4, Stepien, Firlej 3, Tillie 9, Wrona 8, Boladz 6, Semenjuk 5, Szalpuk 16, Grobelyn, Gruszczynski (L), Wojtaszek (L), Weber 4, Borkowski. Trener: Piotr Graban.

  Kamniški odbojkarji bi težko dobili težjega nasprotnika v prvem krogu pokala Challenger, kajti Projekt Varšava je ob italijanski Monzi prvi favorit za osvojitev prvega mesta v tem tekmovanju. Za nameček tudi kamniška forma ni večna ravni kot pred 14 dnevi, ko so v derbiju slovenskega prvenstva premagali ACH Volley. Do so v manjši krizi, je potrdil sobotni poraz v Kranju, na drugi strani pa gostje iz Varšave v poljskem prvenstvu na sedmih tekmah še niso izgubili. Jasno je torej bilo, na čigavi strani je bila prednost pred tekmo v Kamnik. Odbojkarji iz Varšave so svojo kakovost potrdili tudi na tekmi. Nekaj težav so imeli le v drugem nizu, ko Kamničani niso izkoristili svojih priložnosti.

  V prvem nizu so domači odbojkarji gostom sledili le do pete točke, po asu Francoza Kevina Tillieja so Poljaki prvič povedli za tri točke (11:8), do odločitve pa je prišlo po kar štirih zaporednih blokih Andzreja Wonke in vodstvu Varšave s 17:10. Kamničani so se sprijaznili s porazom v uvodnem nizu, ki se je končal z njihovo lastno napako.

  Popolnoma drugače, predvsem pa bolj zbrano, so domači odbojkarji začeli drugi niz, v katerem so po dveh lastnih napakah gostov povedli s 5:1. Tudi po polminutnem odmoru Piotra Grabana Kamničani niso popuščali, v napadu so bili bolj učinkoviti, bolje so delovali v bloku in prav po njem, uspešen je bil Jure Okroglič, so še vedno vodili s štirimi točkami prednosti (13:9). Toda po nekaj slabših sprejemih so Poljaki z asom Jana Firleja izenačili na 14:14, po kamniški napaki pa povedli s 15:14. Uroš Nikolić je z blokom izid takoj izenačil na 15:15, vendar je bilo to zadnje izenačenje v drugem nizu. Z asom Linusa Webra so odbojkarji iz Varšave domači ekipi pobegnili za tri točke (17:20), ki jih Kamničani niso več ulovili. Na točko zaostanka so še prišli, imeli tudi napad za izenačenje na 23:23, namesto tega pa so gostje z blokom prišli do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Prvo so še ubranili, druga pa je po servisu končala v mreži.

  Tudi v tretjem nizu so Poljaki držali visoko raven sprejema, kar jim je olajšalo igro v napadu, ob tem pa so bili še naprej odlični v bloku. Prav v tem elementu igre so dosegli točko za vodstvo s 5:2, po napaki Kamničanov pa je bilo že 7:3. Domači odbojkarji so se gostom približali na dve točki zaostanka (8:10), toda po novem bloku, tokrat Tillieja pa so zaostajali že za pet točk (8:13). S polminutnim odmorom je domači trener zaustavil nalet gostov in na servis Uroša Planinšiča je domača ekipa dosegla tri zaporedne točke, vendar na manj kot dve točki zaostanka ni več prišla. Tekma je bila odločena po servisih Arturja Szalpuka, ko je Varšava dosegla štiri zaporedne točke za vodstvo z 21:14. Tako kot prva dva niza, se je tudi tretji končal z napako kamniške ekipe.

  Izjavi po tekmi

  Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Zadovoljen sem z drugim nizom, mi je pa žal, da v elementih igre, v katerih drugače delujemo dobro, tudi po zaslugi njihovega dobrega bloka, nismo bili uspešni. Gostje so prikazali zelo dobro igro, imajo nekaj akcij, ki smo jim težko sledili. Ni kaj, bili so boljši na servisu, v bloku, njihov podajalec je odlično razigral ekipo in od tu visoko poraz. Dejstvo je, da bi lahko igrali bolje, me pa veseli, da se energija spet po malem vrača v ekipo in upam, da bodo v soboto proti Ravenčanom že na višji ravni.«

  Črtomir Bošnjak, odbojkar Calcit Volleyja: »Poljaki so tekmo začeli s prvo postavo, kar je treba omeniti, je pa res, da naša energija ni več tista, ki smo jo poznali do zdaj. To se nam je poznalo v igri. V drugem nizu so nas oni vrnili v igro z nekaj zaporednimi napakami, da smo mi začutili, da se da igrati, toda počasi se je tehtnica prevesila na njihovo stran. Na koncu nam je nekaj zmanjkalo in na tem moramo delati, da v soboto ne bo prišlo do presenečenja v prvenstvu in da se dvignemo na raven, na kateri smo že bili. Ne gre za to, da smo utrujeni, smo pa trenutno v nekakšni blokadi, ki se je ne da pojasniti.«