Predsednik potegnil črto pod sezono

  V Odbojkarski zvezi Slovenije so bili med prvimi, ki so zaradi koronavirusa končali s tekmovanjem v obeh prvih državnih ligah. Naslov državnih prvakinj so tako osvojile odbojkarice Calcit Volleyja, ki so do njega prišle po zmagi v zadnji tekmi modre skupine v Mariboru, v moški konkurenci pa je bil še sedemnajstič najboljši ACH Volley, medtem ko so bili Kamničani drugi. O še eni, sicer nekoliko skrajšani sezoni, ki je kamniškim odbojkaricam prinesla še prvo mesto v srednjeevropski ligi, smo se pogovarjali s predsednikom kluba, Gregorjem Hribarjem.

  Za predčasni konec državnega prvenstva so se v predsedstvu Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) odločili že 17. marca. Mnogim se je ta odločitev zdela prezgodnja, pojavile so se tudi določene polemike, da ni bila pravilna, toda glede na to, da še vedno ne vemo, kdaj se bo situacija umirila in se bo življenje nadaljevalo z normalnim ritmom, je bila edino logična.

  Mislim, da je bila odločitev predsedstva OZS pravilna, kajti vsi, ki delamo v odbojki, se moramo vprašati, ali bi bile ekipe po daljši odsotnosti, če bi prišlo do nekakšne skrajšane končnice, sploh lahko v formi. Po tako dolgi odsotnosti s treningov bi bile tudi večje možnosti poškodb. To je bilo eno od vprašanj, na katero si je moralo odgovoriti tudi predsedstvo OZS. Ob tem ne smemo pozabiti, da so imajo pri večini ekip igralke in igralci pogodbe le do konca aprila, kar bi za klube pomenilo dodatne stroške in druge težave. Dejstvo je, da je do prekinitve prvenstva prišlo zaradi višje sile, kajti zdravje je tisto, ki je v takšnem položaju na prvem mestu.

  Več polemik glede odločitve predsedstva OZS je bilo v prvi ženski ligi, čeprav so ekipe, ki so igrale v srednjeevropski ligi, igrale tudi redni del domačega državnega prvenstva, prav tako je bila odigrana celotna modra skupina.

  Zdajšnji vrstni red v prvi ženski ligi je morda celo bolj pravičen, kot bi bil, če bi imeli končnico po hitrem postopku, in še to je vprašanje ali bi jo sploh lahko izvedli. V prvi ženski ligi so vse ekipe med sabo odigrale po tri tekme, mi smo recimo Novo KBM Branik premagali dvakrat, enkrat pa smo izgubili, od tega sta bili dve tekmi v Mariboru in le ena v Kamniku. Zanimivo je, da v prvi moški ligi mi in ACH Volley nismo igrali rednega dela državnega prvenstva, prav tako ni bila odigrana celotna modra skupina, tako da bi pravzaprav moralo biti tam več polemik kot v prvi ženski ligi. Ker prvo mesto prinaša tudi ligo prvakov, je seveda tudi zato logično, da se eni pritožujejo bolj, drugi manj, toda zaradi višje sile, ki je v svetu in Sloveniji, je bila res potrebna prekinitev in ker je na prvem mestu zdravje, je bila takšna odločitev predsedstva OZS nujna.

  Omenili ste ligo prvakov. Ženska ekipa Calcit Volleyja je pred štirimi leti v njej že igrala. Ali boste izkoristili priborjeno pravico nastopa med najboljšimi evropskimi klubi?

  Zavedamo se, da bo to velik zalogaj, ki smo se ga enkrat že lotili. Takrat smo klub selili v Ljubljano, tokrat tega zagotovo ne bo, težava pa bo, ker spet ne bomo mogli domačih tekem igrati v Kamniku, kar pomeni, da bomo morali v njegovi okolici poiskati primerno dvorano. Že pred začetkom sezone sem vodstvo občine Kamnik opozarjal, da obstaja možnost, da igramo v ligi prvakinj, da pa kamniška dvorana še zdaleč ne zadošča kriterijem za nastop v tem tekmovanju. Upam, da bomo do nove dvorane prišli vsaj v sezoni 2021/22, saj vsi vemo, kako izgleda igrati domače tekme v drugih dvoranah. Po rezultatih je Kamnik najbolj odbojkarsko mesto v Sloveniji, Calcit Volley pa edini klub, ki ima ekipo na prvem in drugem mestu, da niti ne omenim drugih naših drugih ekip.

  Z naslovom državnih prvakinj in prvim mestom v srednjeevropski ligi je ženska ekipa Calcit Volleyja v celoti izpolnila cilje pred začetkom sezone. V primerjavi s prejšnjimi sezonami, ste pred letošnjo ohranili jedro ekipe. Koliko je to vplivalo na boljše igre v letošnji sezoni?

  Naša ženska ekipa je v letošnji sezoni prikazala stabilno igro, z malce sreče bi lahko dobila tudi zaključni turnir pokala Slovenije, ki je bil v Kamniku, saj je že takrat bila v dobri formi. Žal te dobre forme takrat nismo najbolj iztržili, zato pa smo bili toliko bolj uspešni v srednjeevropski ligi in v državnem prvenstvu. Dejstvo je, da je bila naša prednost v primerjavi z recimo Novo KBM Branikom in GEN-I Volleyjem, ki sta bila lani pred nami, tudi v tem, da smo ohranili jedro ekipe iz lanske sezone. Za nameček se je sredini sezone iz Italije vrnila Eva Pogačar, kar je bila dodana vrednost za našo ekipo. Naš cilj bo, da jedro ekipe ohranimo tudi v novi sezoni, temu bomo skušali dodati še kakšno kakovostno igralko.

  Navkljub drugemu mestu v državnem prvenstvu je bilo manj razlogov za dobro voljo v prvi moški ekipi, ki se v domačem pokalnem tekmovanju ni uvrstila v finale, prav tako je brez finala ostala na zaključnem turnirju srednjeevropske lige. Čeprav ste imeli v ekipi kakovostne igralce, očitno kemija med njimi ni bila najboljša?

  Tekme so odraz kakovosti treninga, kakovosti posameznikov in kemije med njimi. Vse skupaj je povezano. Sezono smo začeli odlično, celo nad pričakovanji. V srednjeevropski ligi smo premagali tako ACH Volley kot Merkur Maribor, obe tekmi pa sta veljali tudi za modro skupino državnega prvenstva, tako da lahko rečemo, smo do drugega mesta v državnem prvenstvu prišli po zaslugi dobrih iger v začetku sezone. V nadaljevanju sezone smo igrali povprečno in na nekaterih tekmah je bilo prav mučno gledati ekipo, ki je bila sestavljena iz kakovostnih igralcev, kako igra.

  In to navkljub temu, da sta jo vodila dva kakovostna trenerja, ki sta v preteklosti z vami že osvajala lovorike?

  Če je bil razlog, da se je Marko Brumen pred novim letom odločil, da zapusti ekipo, ta, da z igralci ni bil na isti valovni dolžini, si Gašper Ribič zasluži pohvale, da je sprejel izziv. Vseeno pa sem mislil, da bo ekipa pod njegovim vodstvom zaigrala bolje, vendar se tudi to ni izšlo.

  Ali že razmišljate, v kakšni zasedbi boste začeli novo sezono?

  V klubu se že od decembra ukvarjamo z moško ekipo. Nekateri igralci so nam dali jasen signal, da niso več za to ekipo in jasno je, da bo potreben korenit rez. Veliko bo odvisno od tega, kakšna bo ponudba na trgu, toda samo s tujimi igralci se ne mislimo reševati. Toda prva naloga bo vsekakor najti trenerja, v vsakem primeru pa bo to še vedno profesionalna ekipa, vendar z manj stroški in pomlajena. Morda tudi za ceno rezultata. Sicer pa sezone za naš klub še ni konec, kajti še vedno čakamo, kako bo z nadaljevanjem državnih prvenstev v mlajših kategorijah. No, lahko se zgodi, da se bo tudi pri njih sezona predčasno končala. Upajmo, da se to ne bo zgodilo.