Pred tremi leti so proti Fenerbahčeju osvojile niz

  Odbojkarice Calcit Volleyja bodo v torek, ob 17. uri, v Carigradu začele svojo tretjo sezono v ligi prvakinj. Njihov prvi nasprotnik v skupini C bo Fenerbahče, aktualni turški prvak, ki je bil lani tretji v ligi prvakinj in bo tudi v letošnji sezoni eden od največjih kandidatov za končno prvo mesto. V skupini C sta še poljska ekipa Grot Budowlani Lodž, ki bo v ljubljanski dvorani Tivoli gostoval prihodnji torek, in nemški Potsdam.

  V zadnjih štirih sezonah se je Fenerbahče redno uvrščal v polfinale lige prvakinj, vendar uspeha iz leta 2010, ko je bil osvojil ligo prvakinj, ni več ponovil. Čeprav bo prvi del sezone igral brez najboljše igralke letošnjega evropskega prvenstva, na katerem je slavila Turčija, Mellise Vargas, ki trenutno igra za kitajsko ekipo Tianjin Bohai Bank, ima še vedno vrhunsko ekipo, ki jo je letos prevzel Italijan Stefano Lavarini. V turškem prvenstvu je do zdaj v šestih tekmah petkrat zmagal, praznih rok je ostal v tekmi z Eczacibasijem, ki tudi že ima en poraz, brez poraza pa je Vakifbank, ki v ligi prvakinj brani zadnja dva naslova.

  V sezoni 2020/21 so Kamničanke s Carigrajčankami že igrale v ligi prvakinj, ko je tekmovanje potekalo po turnirskem sistemu. Tekme v Trentu se bodo Kamničanke še dolgo spominjale, saj so osvojile svoj prvi niz v ligi prvakinj, drugega so nato na turnirju v Nantesu proti domačinkam. Na obeh tekmah je igrala tudi kapetanka Calcit Volleyja, Andjelka Radišković.

  »Seveda se rada spominjam te tekme. Mislim, da smo takrat nudile dostojen odpor eni od najboljših ekip v ligi prvakinj. Vsekakor bo Fenerbahče tudi letos favorit naše skupine in ne samo naše skupine. Morda je dobro, da bomo ligo prvakinj začele prav proti Fenerbahčeju, saj nimamo česa izgubiti, zato bomo lahko igrale neobremenjeno, brez kakršnega koli pritiska. To bo tekma za našo dušo, hkrati pa bo dobra priprava za prihodnje tekme proti ekipama, ki sta realno slabši od Turkinj. Dejstvo je, da je skupina zelo kakovostna, ampak to je liga prvakinj, kjer slabih ekipi ni. Dale bomo vse od sebe in predvsem v dvorani Tivoli bomo skušale priti do kakšne zmage,« je pred današnjim odhodom v Carigrad, kamor so Kamničanke odpotovale z zagrebškega letališča, dejala Radiškovićeva, ki je tudi pohvalila vzdušje v ekipi: »Že od začetka sezone imamo dobro vzdušje, zavedamo se, da nas je malo, zato moramo še toliko bolj držati skupaj. Prepričana sem, da bo takšno vzdušje tudi po tekmi v Carigradu, kjer bomo skušale, kot sem že dejala, nuditi čim boljši odpor in uživati v igri.«

  Podobno razmišlja tudi Bruno Najdič, trener kamniških odbojkaric, ki je bil po sobotni prvenstveni zmagi nad Formisom zadovoljen, kako so se njegove varovanke odzvale po porazu proti Mladosti v srednjeevropski ligi.

  »Dekletom sem že povedal, da bomo igrali proti verjetno eni najboljših in najdražjih ekip na svetu, vendar se s tem ne smemo obremenjevati. Čeprav realno težko pričakujemo, da bi turške odbojkarice lahko presenetili, se jih ne smemo ustrašiti. Moramo igrati svojo igro in čim bolje zastopati slovensko žensko odbojko v tem tekmovanju, da s svojim odnosom do igre, disciplino in tudi kakovostjo dokažemo, da smo upravičeno v ligi prvakinj,« je dejal Najdič.

  V kamniški ekipi ni prav veliko odbojkaric, ki so do zdaj že igrale v ligi prvakinj, zato bo dejansko zelo pomembno, da se ne bodo ustrašili imen, ki bodo na drugi strani mreže.

  »Ob vsem spoštovanju do Fenerbahčeja vemo, kakšna je njegova kakovost, moramo skušati igrati svojo igro, svojo odbojko, brez strahu. Ker ne bomo imeli česa izgubiti, bomo lahko še več tvegali na servisu, kar se včasih lahko obrestuje,« je dodal trener štirikratnih zaporednih državnih prvakinj, ki bodo svojo priložnost, kot smo omenili, iskali na preostalih tekmah skupine C. Seveda pa se Najdič zaveda, da so tako Poljakinje kot Nemke izredno močne, z veliko večjim finančnim vložkom in temu primerno igralskim kadrom.

  »Budowlani je v soboto nekoliko nepričakovano izgubil svojo prvo tekmo v domačem prvenstvu. Boljši od njega je bil Kalisz, do te tekme pa je izgubil le en niz. Tudi Potsdam je dolga leta v vrhu nemške odbojke, tako da gre prav tako za dve odlični ekipi. Ampak še enkrat, ne glede na to, od kod prihajajo ekipe, moramo vsako tekmo igrati svojo igro in na vsaki tekmi iskati svojo priložnost, da jo oddelamo čim bolje. V vsakem primeru bi bil za nas velik uspeh, če bi skupinski del končali na tretjem mestu.«

  V ekipi Grot Budowlani Lodž je po koncu lanske sezone prišlo do velikih sprememb v njihovi ekipi, odšlo je osem igralk, prišlo jih je šest, vendar je ostal trener Maciej Biernat. Njihov cilj je drugo mesto v skupini, s podobnimi načrti pa bo ligo prvakinj začel tudi Potsdam, aktualni nemški podprvak, ki bo drugo leto zaporedoma igral v ligi prvakinj. Lani se sicer ni prebil v izločilne boje, v svoji skupini je bil tretji, je pa zato doma s 3:2 premagal VakifBank, kar samo govori o njegovi kakovosti. V letošnji sezoni je v domačem prvenstvu v štirih tekmah enkrat izgubil. Njegov trener, Italijan Riccardo Boieri, ki je bil v lanski sezoni pomočnik Špancu Guillermu Hernandezu, ima v ekipi kar deset tujk.

  Spored tekem v skupini C lige prvakinj

  Prvi krog, 7. november: Fenerbahče – Calcit Volley (17.00), Grot Budowlani Lodž – Potsdam (18.00).

  Drugi krog, 14. november: Calcit Volley – Grot Budowlani Lodž (18.00), Potsdam – Fenerbahče (19.00).

  Tretji krog, 28. november: Calcit Volley – Potsdam (18.00), Grot Budowlani Lodž – Fenerbahče (20.30).

  Četrti krog, 6. december: Fenerbahče – Potsdam (17.00), Grot Budowlani Lodž – Calcit Volley (20.30).

  Peti krog, 10. januar 2024: Potsdam – Grot Budowlani Lodž (20.30), 11. januar: Calcit Volley – Fenerbahče (18.00).

  Šesti krog, 16. januar: Fenerbahče – Grot Budowlani Lodž (18.00), Potsdam – Calcit Volley (19.00).