Po petih letih spet v finalu Mevze

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v povratni polfinalni tekmi srednjeevropske lige premagali SK Zadrugo Aich/Dob s 3:2 (21, -21, -18, 21, 10). Ker so tudi v prvi tekmi v Pliberku zmagali s 3:1 (22, 22, -17, 24), bodo igrali v finalu. V nedeljo, 5. marca, kamniške odbojkarje čaka še zadnja tekma rednega dela Sportklub prve odbojkarske lige. Ob 18. uri bodo v dvorani Tivoli igrali z ACH Volleyjem.

  Calcit Volley – SK Zadruga   3:2 (21, -21, -18, 21, 10)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 150, sodnika: Kramar Šandl, Vedrič (oba Hrvaška).

  Calcit Volley: Planinšič 2, Mujanović 17, Vinkovič 2, Lazar 2, Okorn, Klobučar 9, Košenina (L), Arsenoski 1, Okroglič 2, Sosa Sierra 6, Mitrašinović 6, Aponza Carabali 16, Pavlović 8. Trener: Jurij Žavbi.

  SK Zadruga Aich/Dob: Rainer, Pitakoudis 8, Kopschar, Steiner (L), Jordanov 15, Kružkov 11, Kratz 1, Kaibald 15, Szabo 7, Krassnig 2, Kitzinger, Madjunkov, Butler 4, Gacs. Trener: Zoran Kedačič.

  Kamniški odbojkarji so v prvi polfinalni tekmi srednjeevropske lige v letošnji sezoni še četrtič premagali Dobljane, za uvrstitev v finale tega tekmovanja pa so potrebovali najmanj dva osvojena niza. V njem so do zdaj igrali le pred petimi leti, ko jih je premagala prav SK Zadruga Aich/Dob, ki je tokrat obstala v polfinalu. Kamničani se bodo v finalu pomerili z ACH Volleyjem, ki je tudi v povratni tekmi premagal Merkur Maribor, tokrat brez izgubljenega niza. Ljubljančani bodo tudi branili lanskoletno lovoriko.

  Začetek tekme je pripadel domači ekipi, ki je z blokom Daniela Apozne povedla z 10:6, toda po nekaj slabšem sprejemu in asu Stefana Kaibalda so Dobljani izid na 12. točki izid izenačili. Njihovo veselje ni prav dolgo trajalo, kajti Kamničani so ob bolj zbrani igri in dveh zaporednih uspešnih napadih Nika Mujanovića v končnico vstopili s štirimi točkami prednosti (21:17). Zlatan  Jordanov je svojo ekipo še vrnil na dve točki zaostanka (20:22 in 21:23), v sami končnici pa sta Uroš Pavlović in Miloš Arsenoski z blokoma Kamničanom zagotovila zmago v uvodnem nizu.

  Čeprav so tudi v drugem nizu prvi do dveh točk prišli odbojkarji Calcit Volleyja – po bloku Uroša Pavlovića s 3:1 -, so bili Dobljani z blokom Kaibalda, tisti, ki so povedli z 10:8. Domači trener Jurij Žavbi se je odločil za polminutni odmor, toda njegovi varovanci so na servisu naredili kar štiri zaporedne napake, to pa je bil eden od razlogov, da so gostje po uspešnem napadu Jordanova vodili s 15:12. Žavbi je vzel še drugi polminutni odmor, toda po novi točki Kaibalda so domači odbojkarji zaostajali že za štiri točke. Tokrat so bili Kamničani tisti, ki so morali loviti nasprotnika. S točko Pavlovića so se gostom hitro približali na 16:17, spet pa je manjkal kakšen boljši servis, da bi prišli do preobrata. Še več, Dobljani so z novo točko Jordanova pobegnili na 22:19 in po bloku Kaibalda izenačili izid na 1:1 v nizih.

  Podobno kot so končali drugi niz, so domači odbojkarji začeli tretjega, saj so gostje po točki Lamprosa Pitakoudisa povedli s 6:3. Po polminutnem odmoru in dvema zaporednima točkama Aponze so se Kamničani približali na točko zaostanka, toda po njihovi lastni napaki so spet zaostajali za tri točke (8:11). S tem težav za težav za kamniško ekipo ni bilo konec, kajti po bloku gostov so zaostajali že za štiri točke (9:13). Mujanović je z asom prepolovil zaostanek (11:13), toda po novem zaostanku štirih točk (13:17) je Žavbi vzel še svoj drugi polminutni odmor. Tudi po njem so bili boljši gostje, ki so vodili tudi že s 23:16, s tem pa je bi niz dokončno odločen.

  Za napredovanje v finale so Kamničani v četrtem nizu nujno potrebovali zmago, saj bi v primeru njihovega poraza o napredovanju odločal t. i. zlati niz. Čeprav začetek niza ni obetal nič dobrega, saj so gostje povedli s 4:2, so se domačini hitro vrnili v igro in z dvema zaporednima asoma Aponze sami prišli do treh točk prednosti (9:6). Po uspešnem napadu Mujanovića je bilo 11:7 in po bloku Aponze že 15:10 za Calcit Volley. Tokrat je svoj drugi polminutni odmor vzel Zoran Kedačič, vendar je po njem mladi kamniški korektor dosegel še asa. Domači odbojkarji so vodili tudi še z 20:13, vendar so se jim Dobljani s tremi zaporednimi točkami približali le še na štiri točke zaostanka (16:20). Pred vstopom v končnico in kamniškem vodstvu z 21:16, sta rdeča kartona prejela Alan Košenina v domači ekipi in Jordanov v gostujoči, po več minutni prekinitvi pa se je tekma le nadaljevala. V napeti končnici so Dobljani prišli na dve točki zaostanka (21:23), toda Luis Sosa Sierra in Aponza s svojim sedmim blokom na tekmi sta Kamničanom le zagotovila uvrstitev v finale srednjeevropske lige.

  Zadnji niz je bil le še formalnost. Več motiva in želje po končni zmagi so imeli Kamničani, ki so po dveh zaporednih asih Mujanovića povedli s 4:0, prednost štirih točk pa so imeli tudi ob menjavi strani. To jim je zadoščalo tudi za končno zmago v povratni polfinalni tekmi srednjeevropske lige.

  Izjava po tekmi

  Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: »Ne bi rekel, da je bilo kaj grenkega priokusa zaradi padca v drugem niz, ker smo na koncu vendarle zmagali in se uvrstili v finale. Je pa res, da smo imeli v drugem nizu veliko težav na svoj servis, ki je bil tudi premalo prodoren in to se je potem vleklo tudi skozi tretji niz. Na ta način so Dobljani prišli do dobrega sprejema in na ta način je težko prihajati do točk. Toda vseeno je bilo več pozitivnih stvari v naši igri, še zlasti v četrtem nizu, ko smo se vrnili v igro z dobrimi servisi Aponze, pa tudi ekipa je pokazala pravi karakter, tak da smo na koncu le prišli do uvrstitve v finale. Bi pa pohvalil Miho Okorna, ki je bil danes z nami, in čeprav ni dobil priložnosti za igro se je podredil ekipi.«