Ostale pri treh naslovih Mevze

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v finalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige na Dunaju izgubile proti ekipi Vasas Budimpešta z 0:3 (-22, -16, -19). Za Madžarke je bila to prva lovorika v tem tekmovanju, Calcitovke so ostale pri treh. V tekmi za tretje mesto je Nova KBM Branik premagala domači Post Schwechat s 3:1 (21, -23, 21, 14).

  Calcit Volley – Vasas Budimpešta  0:3 (-22, -16, -19)

  Dunaj – Dvorana Posthalle, gledalcev 100, sodnika: Kovar, Petsche.

  Calcit Volley: Pavlović Mori 7, Špoljarič (L), Mihevc 2, Javornik, Radišković 4, Šiftar, Brulec Kostić 10, Lenart, Boisa 1, Janežič (L), Charuk 12, Sillah 4, Zorman, Čižman 2. Trener: Gregor Rozman.

  Vasas Budimpešta: Veusenyi, Kump, Bamba (L), Fabian 5, Bannister 21, Žernovič 6, Török, Kiraly-Talas, Juhar (L), Papp, Takacs, Kaličanin 6, Bojko 11, Abdulazimova 10. Trener: Ioannis Athanasopoulos.

  Lažjo pot do finala so na včerajšnjih polfinalnih tekmah presenetljivo imele madžarske odbojkarice, ki so Novo KBM Branik premagale s 3:1, Calcitovke pa so se po vodstvu z 2:0 v nizih reševale v tie-breaku. In to proti ekipi, ki je na zaključnem turnirju zaigrala le zato, ker je njegov organizator, v rednem delu tekmovanja pa je zmagala le trikrat. Slabo igro so aktualne slovenske državne in pokalne prvakinje ponovile tudi v finalnem obračunu, v katerem so le v prvem nizu kolikor toliko držale korak z ekipo iz Budimpešte, v kateri je bila zanje nezaustavljiva Američanka Taylor Bannister.

  Že začetek prvega niza ni napovedoval ničesar dobrega za kamniško ekipo, ki je po lastni napaki za nasprotnicami zaostajala za štiri točke (5:9). Z uspešnima napadoma Fatoumatte Sillah in Olivere Brulec Kostić ter asom Eve Pavlović Mori so se jim resda hitro približale na točko zaostanka, vendar do izenačenja do končnice niza ni prišlo. Madžarke so ves čas držale prednost točke ali dveh, v končnici pa so po še eni lastni napaki Calcitovk povedle z 1:0 v nizih.

  V drugem nizu so varovanke Gregorja Rozmana korak z razpoloženo madžarsko ekipo držale le do četrte točke, nato pa je bil do vodstva Vasasa z 18:8 bolj ali manj enosmerni promet. Na servis Julije Bojko je Vasas povedel z 11:5, po dveh asih Ajše Abdulazimove s 14:6 in po dveh uspešnih napakah Bannister do že omenjenih 18:8. Do zadnjih treh točk so Madžarke prišle po lastnih napakah odbojkaric Calcit Volleyja.

  Tudi v tretjem nizu Calcitovke niso prišle do svoje igre. V napadu so težko prihajale do točk, v bloku so zamujale, tudi servis ni bil na ravni večine tekem v letošnji sezoni. Zato pa so bile v veliko boljši dnevni formi odbojkarice Vasasa, ki je z blokom Bojko povedel s 4:0, po uspešnem napadu Marie Žernovič s 6:1. Do konca tekme se jim Calcitovke na manj kot štiri točke niso več približale, zadnjič po uspešnem napadu Katje Mihevc (6:10), po asu Bannister pa je bilo že 14:7. Tekma je bila odločena po novi točki Žernovič in vodstvu Vasasa z 18:9. Zadnjo točko na tekmi je dosegla Abulazimova.

  Čeprav so bile kamniške odbojkarice celo malenkost boljše na sprejemu, so v vseh preostalih elementih igre zaostajale za madžarsko ekipo, ki je z blokom dosegla kar 13 točk, Calcitovke le pet, njihov napad je bil 42-odstoten, kamniški le 32-odstoten, dosegle so šest asov, Kamničanke tri.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Preprosto tudi danes nismo bili pravi, pa tudi Vasas je odigral dobro tekmo, mi pa nismo našli odgovora in nismo bili v svoji najboljši formi. Žal! Zmaga Vasasa je popolnoma zaslužena. Pred nadaljevanjem prvenstva se moramo spočiti, moramo se zbrati, priti nazaj v ritem treninga in narediti vse, da bomo igrali bolj uspešno.«