Nizozemci bodo težji nasprotnik od Dobljanov

  Odbojkarji Calcit Volleyja so se z dvema zmagama proti SK Zadrugi Aich/Dobu zanesljivo uvrstili med 32 najboljših ekip v pokalu CEV. Njihov drugi nasprotnik v tem tekmovanju bo nizozemska ekipa Lycurgus Groningen. Prva tekma bo na sporedu v sredo, ob 20. uri, v športni dvorani Kamnik, povratna pa teden dni pozneje na Nizozemskem.

  Sobotno tekmo s Črnučani je trener Kamničanov, Matija Pleško, izkoristil tudi za to, da je po treh tednih in težavah s trebušno mišico spet zaigral Luis Sosa Sierra, do poškodbe najbolj učinkovit igralec Calcit Volleyja. Hkrati je bila to tudi prva tekma v letošnji sezoni, v kateri so slovenski podprvaki odigrali v polni zasedbi.

  »Razen sprejema servisa Sosa Sierra tri tedne ni treniral nič drugega, zato smo ga skušali preko sobotne tekme vrniti na igrišče, saj bomo v tem tednu potrebovali vsakega igralca. Veseli me, da je lahko tekmo odigral do konca, pa tudi sicer smo z njo lahko zadovoljni. Ravno zaradi prihajajoče tekme z Nizozemci nisem veliko menjal, številke, ki smo jih imeli proti Črnučanom, pa so videti zelo dobro. V napadu smo bili 60-odstotni, imeli smo 13 blokov, ob šestih asih smo naredili le pet lastnih napak, na sprejemu pa smo padli v drugem nizu, ko so nasprotniki malo bolj pritisnili s servisom. To je razlog, zakaj smo bili do 19. točke izenačeni z njimi, potem pa smo s servisi Aponze naredili to razliko,« je o sobotni gladki zmagi s 3:0 (15, 19, 12) proti Črnučanom dejal Pleško, ki se zaveda, da bo v sredo popolnoma drugačna tekma.

  »Za Lycurgus Groningen velja, da gre za zelo napadalno usmerjeno ekipo, ki je tudi zelo visoka. Njihova igra temelji na hitri igri, zanimivo pa je, da prav vsi izvajajo skok servis. Na vsaki tekmi zelo pritiskajo s servisi, posledično imajo tudi veliko asov in upam, da nas pri sprejemu ne bo omejevala naša dvorana s prenizkim stropom in drugimi stvarmi, ki so pritrjene nanj. Ampak tako kot za nas bo tudi zanje. V ospredju sta drugače dva Američana, oba sprejemalca, Kyle McCauley in Ryan Coenen ter kanadski korektor Jakob Kern, ki ga občasno zamenja domačin, ki je že dolgo v ekipi in sta dobro uigrana s podajalcem,« je o igri nizozemske ekipe povedal Pleško.

  Prvi cilj kamniške ekipe, ki vse od slabih prvih dveh nizov proti ACH Volleyju v tretjem krogu Sportklub prve odbojkarske lige igra vse bolje, je, da bi pred svojimi navijači zmagali s 3:0 ali 3:1. S tem bi si nekoliko olajšali gostovanje v Groningenu, kjer se bo tako ali tako o vsem odločalo.

  »Za prvo tekmo bi lahko rekli, da bo šlo za spoznavanje obeh ekip, odločilni korak pa bo treba narediti na drugi. Kaj vse prinaša druga tekma, smo videli prejšnji teden, ko je bila naša ženska ekipa po gostovanju v Zagrebu že v izgubljenem položaju, vendar so se na drugi tekmi rešile. V vsakem primeru bo vsaka zmaga dobrodošla, vendar bomo morali igrati vsako točko posebej in verjamem, da bomo v sredo zbrani. Zmaga pa bi bila dobrodošla tudi za samozavest ekipe,« je pred sredinim obračunom z lani tretjo ekipo nizozemskega prvenstva, ki se lahko pohvali tudi s tremi zaporednimi naslovi državnega prvaka, in sicer leta 2016, 2017 in 2018, povedal Pleško. V letošnji sezoni je po sedmih odigranih tekmah Lycurgus Groningen na petem mestu s štirimi zmagami in tremi porazi.