Mitja Gasparini: Pomembno bo, da bomo uživali v svoji igri

  Odbojkarji Calcit Volleyja so se po dveh polfinalnih zmagah nad Merkur Mariborom še osmič po letu 2011, ko so končnico končali v četrtfinalu, uvrstili v finale državnega prvenstva. Še osmič bo njihov nasprotnik ACH Volley, ki bo domačin prve finalne tekme. Začela se bo v sredo, 20. aprila, ob 18. uri v športni dvorani Tivoli.

  Za kamniško ekipo je še ena zelo turbulentna sezona. Začeli so jo z dvema porazoma v domačem prvenstvu in srednjeevropski ligi, v Pokalu Slovenije, kjer so branili naslov, jih je v polfinalu zaustavil Merkur Maribor Toda na koncu so se, prav po dveh zmagah nad Mariborčani, uvrstili v finale državnega prvenstva. Pred njimi so torej tekme, o katerih so razmišljali od prvega dne priprav na novo sezono.

  »Zagotovo je bil prvi cilj uvrstitev v finale državnega prvenstva. S polfinalnima zmagama proti Mariborčanom smo to rešili, dejstvo pa je, da se je med sezono marsikaj dogajalo. Toda po vseh teh padcih smo že nekaj časa v rahlem vzponu, kar nam je zadoščalo, da smo se uvrstili v želeni finale. Seveda pa to ne pomeni, da smo se zadovoljili le s tem,« ob uvrstitvi v finale končnice izkušeni Mitja Gasparini ni skrival zadovoljstva.

  V obeh polfinalnih tekmah se je še enkrat več potrdilo, da so Mariborčani, ki so branili lanskoletni naslov, izredno kakovostna, čvrsta ekipa. Na obeh tekmah je o zmagovalcu odločal peti niz, ki je, kot že nekajkrat v letošnji sezoni, pripadel Kamničanom.

  »Peti niz je vedno problematičen, smo pa v obeh polfinalnih tekmah pokazali, da imamo trše živce, kajti tudi v Mariboru se ob zaostanku nismo izgubili, ampak smo igrali svojo igro, ki nam je prinesla zmago. V Kamniku pa je bil v petem nizu enosmerni promet. Ne spomnim se, da bi kdaj s katero od svojih ekip tie-break dobil na tri,« se je kamniški kapetan dotaknil še polfinalnih obračunov z zdaj že nekdanjimi državnimi prvaki.

  Popolnoma druga zgodba bodo finalni obračuni z ACH Volleyjem, ki je v letošnji sezoni v 53 tekmah le enkrat izgubil, ko ga je v prvi polfinalni tekmi pokala Challenge v dvorani Tivoli premagal Narbonne. Francoska ekipa je nato v finalu premagala turški Halbank iz Ankare. V lanski sezoni sta se ekipi pomerili že v polfinalu, Kamničani so vodili z 1:0 v zmagah in 2:0 v nizih v drugi tekmi, v tretji so bili boljši Ljubljančani.

  »Lani smo bili res zelo blizu končne zmage nad njimi, v letošnji sezoni se bomo z njimi pomerili v finalu. Ljubljančani v domačem prvenstvu še niso izgubili in bodo v tem finalu zagotovo v vlogi favorita, kar ne pomeni, da smo se že sprijaznili s porazom. Pomembno bo, da bomo uživali v svoji igri, kaj nam bo to prineslo, bomo šele videli,« se ne predaja dolgoletni slovenski reprezentant, ki se je lani pred evropskim prvenstvom poslovil od reprezentančnega dresa.

  V letošnji sezoni ACH Volley kot ekipa deluje zelo homogeno, na trenutke tudi nepremagljivo. »Ljubljančani si za do zdaj prikazane igre zaslužijo vse pohvale. V svoji ekipi imajo veliko število igralcev, ki lahko v vsakem trenutku prispevajo svoj delež k zmagi in tu je njihova glavna moč. S tem ko so se zmage vrstile, je bila tudi njihova samozavest vedno večja, in ko je ekipa enkrat v takšnem položaju, ji tudi ob morebitnem porazu ostaja občutek, da je močnejša od nasprotnika. Ko si enkrat v takšnem položaju, je veliko lažje igrati,« enega od vzrokov za odlične predstave varovancev Milana Kašića v letošnji sezoni vidi Gasparini.

  Toda tudi Kamničani so v letu 2022 v seriji zmag, ki jo je na kratko, 9. marca, v 20. krogu rednega dela prvenstva, prekinil prav ACH Volley.

  »To je res. Po tistem polfinalnem porazu v Pokalu Slovenije smo res izgubili le to tekmo. Zagotovo je naša samozavest zdaj večja in v sredo želimo pokazati to, kar smo pokazali proti Mariboru v polfinalu, če ne še več, videli pa bomo, ali bo to dovolj. Zelo pomembno bo, katera ekipa bo bolj uspešna na servisu in sprejemu. V dozdajšnjih tekmah so bili v tem bolj konstantni Ljubljančani, ki so močni tudi v bloku, vendar tudi mi v tem elementu igre nismo prav šibki,« je še dejal Gasparini.

  Spored finalnih tekem končnice v Sportklub prvi odbojkarski ligi za moške:

  Prva tekma, sreda, 20. april: ACH Volley – Calcit Volley (18.00)

  Druga tekma, petek, 22. april: Calcit Volley – ACH Volley (20.00)

  Tretja tekma, ponedeljek, 25. april: ACH Volley – Calcit Volley (18.00)

  Morebitna četrta tekma, četrtek, 28. april: Calcit Volley – ACH Volley (20.00)

  Morebitna peta tekma, sobota, 30. april: ACH Volley – Calcit Volley (18.00)