Mariborčanom onemogočiti, da razvijejo svojo igro

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za moške doma premagali i-Vent Maribor s 3:0 (23, 11, 17). Čeprav so prvo tekmo gladko dobili, se dobro zavedajo, da bodo morali v soboto, ob 20. uri, ko bo v dvorani Tabor v Mariboru na sporedu druga tekma, za uvrstitev v finale pokazati vsaj tako dobro, če ne celo boljše igre. Morebitna tretja tekma bo na sporedu v sredo, 10. aprila, v Kamniku.

  V prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva so Kamničani večji del prvega niza vodili, tudi s 13:8, toda na 17. točki so Mariborčani izid izenačili, nato pa povedli z dvema točkama prednosti (21:19). Čeprav je sama končnica spet pripadla kamniški ekipi, je bilo to dovolj veliko opozorilo za njenega trenerja Mladena Kašića.

  »Lepo je, da smo prvo tekmo po težko osvojenem prvem nizu v nadaljevanju gladko dobili, toda v Mariboru lahko pričakujemo, da bomo igrali proti nasprotniku, ki bo igral tako, kot je v prvem nizu, ko je bil dober v vseh elementih igre. Preprosto jih bomo morali ‘zlomiti’. Večji del prvega niza je bil naš servis na visoki ravni, toda ko smo v tem elementu igre padli, oni pa ne, smo zašli v težave. Dobro, v nadaljevanju so Mariborčani igrali slabše, vendar nas to ne sme uspavati. Prepričan sem, da bodo v soboto celotno tekmo igrali najmanj tako dobro, kot so v Kamniku prvi niz, zato se moramo pripraviti na to. Pričakujem, da bo tekma izenačena,« se po prepričljivi zmagi svoje ekipe ni predal evforiji izkušeni Kašić.

  O prevladi Kamničanov v sredini tekmi govorijo tudi statistični podatki. Ekipi sta bili izenačeni na servisu in sprejemu. Kamničani so za šest asov naredili deset lastnih napak, Mariborčani za pet enajst, na sprejemu je bila domača ekipa 55-odstotna, gostujoča 56-odstotna, zato pa so odbojkarji Calcit Volleyja spet prevladovali v bloku, z njim so dosegli kar trinajst točk (po štiri Uroš Nikolić in Uroš Pavlović), za Mariborčane pa je v tem elementu igre dve točki prispeval le Connor McConnell. Krepko na strani Kamničanov je bil tudi napad, ki je bil 65-odstoten, mariborski pa le 42-odstoten.

  »Dobro je, da smo povedli z 1:0 v zmagah, ampak to še prav nič ne pomeni. Vemo, da so Mariborčani sposobni celotno tekmo odigrati na visoki ravni, na nas pa je, da jih prisilimo k temu, da bodo oni tisti, ki bodo prej padli v svoji igri, kot mi. Zato bomo morali od prve točke naprej igrati zbrano, biti uspešni na servisu in sprejemu,« ključ do druge zmage svoje ekipe vidi trener Calcit Volleyja.

  Z njim se strinja tudi Uroš Planinšič, ki je še enkrat več lepo razigral svoje soigralce. Spet je bil v napadu skorajda nezaustavljiv Lazaro Brunet, dobro sta igrala tudi oba blokerja, Pavlović in Nikolić, ob pravih trenutkih sta točke dosegala tudi Dimitar Dulčev, ki je tokrat na mestu korektorja dobil prednost pred Tomislavom Mitrašinovićem, in Jure Okroglič.

  »Zagotovo je bila to za nas pomembna zmaga, že zato, da bomo lahko šli v Maribor bolj samozavestni, vendar se Mariborčani ne bodo predali. V soboto se bo tekma spet začela z 0:0, igrali bomo v njihovi dvorani, pred njihovimi navijači. Verjamem, da se bomo dobro spočili, naredili dva dobra treninga, se spet zbrali in s čistimi glavami vstopili v novo tekmo,« je pred sobotno drugo polfinalno tekmo dejal Planinšič.

  V letošnji sezoni so Kamničani v zdaj že osmih medsebojnih tekmah zmagali sedemkrat, za preboj v finale potrebujemo še osmo.

  »To prav nič ne pomeni, kajti gre za polfinale končnice državnega prvenstva in tu ni nobenega podcenjevanja. V vsaki tekmi moraš iti na polno, in če jim bomo pustili, da se razigrajo, nam bo trda predla, zato jim bomo morali to preprečiti. Od prve točke naprej bomo morali pritisniti s servisom in s tem onemogočiti njihov napak,« je še dodal organizator igre Calcit Volleyja.

  Že danes se bosta v Murski Soboti, ob 19. uri, pomerila Panvita Pomgrad in ACH Volley. V prvi tekmi so doma s 3:1 (18, 20, -20, 20) slavili Ljubljančani.