Dramatična zmaga Calcita v petem nizu

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v drugi polfinalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za moške v gosteh premagali i-Vent Maribor z 2:3 (-16, 20, -31, 17, -15). Ker so v prvi tekmi v Kamniku slavili s 3:0 (23, 11, 17), so se uvrstili v finale. Njihov nasprotnik bo ACH Volley, ki je v petek v Murski Soboti še drugič premagal Panvito Pomgrad. Prva finalna tekma bo na sporedu v četrtek, 18. aprila, v ljubljanski dvorani Tivoli.

  i-Vent Maribor – Calcit Volley  2:3 (16, -20, 31, -17, -15)

  Maribor – Športna dvorana Tabor, gledalcev 400, sodnika: Rožej, Atanasov.

  Merkur Maribor: Fužir, Vodušek, Pernuš 3, Adžović 3, McConnell 7, Valenčič, Bračko 20, Kumer (L), Kržič 16, Donik 21, Fink 9, Novak 1. Trener: Sebastijan Škorc.

  Calcit Volley: Planinšič 1, Vinkovič, Lazar 1, Klobučar 5, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 13, Okroglič 2, Mitrašinović 14, Brunet 25, Oman, Bakonji 2, Dulčev 7, Pavlović 10. Trener: Mladen Kašić.

  Kamničani so v zadnjih treh medsebojnih tekmah trikrat premagali i-Vent Maribor, od tega dvakrat v finalu, prvič v srednjeevropski ligi v Pliberku, drugič pa pred trinajstimi dnevi v finalu Pokala Slovenije v Kopru. Do tretje pa so varovanci Mladena Kašića prišli v sredo, ko so po izenačenem uvodnem nizu v drugem in tretjem nadigrali Mariborčane in prišli do pomembne zmage v boju še za svoj tretji finale v letošnji sezoni. Tisti najpomembnejši. Po hudem boju, ko so ubranili dve zaključni žogi nasprotnika, jim je to tudi uspelo.

  Pred tekmo v Mariboru je Kašić opozarjal, da se domačini zagotovo ne bodo predali in da bodo morali njegovi varovanci najmanj ponoviti igro iz prve tekme, če ne celo prikazati boljšo. Toda v prvem nizu je vse skupaj ostalo le pri željah, kajti domačini so na servis Mihe Finka povedli s 5:0 in šele Dimitar Dulčev je prekinil njihovo serijo zaporednih točk. Nekaj upanja za preobrat so gostje imeli na servis Jureta Okrogliča, ko so se domačinom približali na dve točki zaostanka (8:10), toda po novi seriji mariborskih točk, na servisu je bil Connor McConnell, je bilo že 16:10 za i-Vent Maribor. Kamničani so bili nezbrani na sprejemu, tudi v polju, kar so Mariborčani, ki so bili boljši v vseh elementih igre, izkoristili in po bloku Roka Bračka zanesljivo dobili uvodni niz.

  Z blokom Jureta Okrogliča so kamniški odbojkarji na začetku drugega niza prišli do svojega prvega vodstva (2:1), toda spet so bili domačini tisti, ki so prvi prišli do dveh točk prednosti, ko je bil v bloku uspešen Gregor Pernuš za 12:10. Čeprav je Uroš Nikolić izid že na dvanajsti točki izenačil, so Mariborčani izkoristili nov nesporazum v kamniški ekipi in s točko Donika spet prišli do dveh točk prednosti (14:12). Za manjši preobrat je poskrbel Luka Lazar, ki je s prvim kamniškim asom na tekmi svojo ekipo popeljal do minimalnega vodstva (16:15), zato je domači trener Sebastijan Škorc vzel polminutni odmor. Vseeno so bili pred končnico niza kamniški odbojkarji tisti, ki so bili po bloku Uroša Pavlovića in nato še Dulčeva v nekoliko boljšem položaju, saj so povedli z 21:18. Kamničani prednosti niso več izpustili iz rok in po napaki domačinov so izid v nizih izenačili.

  Začetek tretjega niza je spet pripadel domači ekipi, ki je na servis Finka povedla z 2:0, z asom Gregorja Pernuša pa po delnem izidu 6:0 že za osem točk (12:4). Kašić je že pred tem vzel polminutni odmor, nato je še temeljito premešal postavo, v igro poslal Dina Vinkovića, Jana Klobučarja, Tomislava Mitrašinovića in Bernarda Bakonjija. V tej zasedbi, ob obeh blokerjih, Nikoliću in Pavloviću, ter Alanu Košenini so s točko Pavlovića prišli na točko zaostanka (20:21), vseeno pa so Mariborčani prišli do treh zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih. Vse tri so Kamničani na servis Klobučarja ubranili, nato še štiri, ne pa tudi osme, ki jo je z asom zaključil McConnell. Tri zaključne žoge so imeli tudi kamniški odbojkarji.

  V četrtem nizu so se na kamniški strani v igro vrnili Uroš Planinšič, Okroglič in Brunet, na mestu korektorja pa je ostal Mitrašinović. Po napaki Mariborčanov so Kamničani prišli do treh točk prednosti (8:5), po uspešnem napadu Bruneta do štirih (11:7) in po novi lastni napaki domačinov do petih (13:8). Še bližje izenačenju v nizih so bili kamniški odbojkarji po asu Mitrašinovića in vodstvu s 16:10. Visokega vodstva niso zapravili, še več, po novih dveh lastnih napakah domače ekipe so vodili že z 20:12, tako da je bilo že takrat jasno, da bomo zmagovalca druge polfinalne tekme končnice državnega prvenstva dobili v petem nizu.

  Z dvema zaporednima točkama Bruneta in blokom Mitrašinovića so Kamničani v tie-breaku povedli s 3:0, toda po polminutnem odmoru Škorca ter na servis Roka Bračka in točki Žige Donika sta bili ekipi na četrti točki že skupaj. Serijo treh zaporednih točk Mariborčanov je prekinil šele Mitrašinović. S tem pa težav Kamničanov ni bilo konec, kajti Donik je domačo ekipo popeljal do prvega vodstva v tie-breaku (6:5), po novi njegovi točki pa so Mariborčani tudi na menjavo strani odšli z minimalno prednostjo. Po menjavi strani so lastno napako naredili Kamničani, pri zaostanku dveh točk (7:9) pa se je za polminutni odmor odločil Kašić. Brunet je izenačil na 9:9, z asom pa poskrbel še za kamniško vodstvo z 12:11. Toda Mariborčani so se še enkrat vrnili v igro in z asom Janeza Kržiča prvi prišli do zaključne žoge za končno zmago, z blokom Donika pa do druge. Obe so Kamničani ubranili, po zaslugi Bruneta prišli do svoje prve, ki so jo po napaki domače ekipe tudi izkoristili.

  Izjava po tekmi

  Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Prvi niz smo začeli zelo nezanesljivo, na drugi strani so bili Mariborčani zelo dobri na servisu in sprejemu, kajti naš servis je bil zelo slab. V še hujši obliki se je to pojavilo v tretjem nizu, ko je prišlo do razpada sistema, kar se nam že dolgo ni zgodilo, me pa veseli, da so igralci, ki so s klopi prišli na igrišče, prikazali veliko boljšo igro in z malo sreče bi tudi ta niz lahko dobili. Četrti niz sem se vseeno odločil odigrati z začetno postavo, in čeprav smo trpeli do konca tekme, smo le prišli do želene zmage. Mariborčani so igrali dobro, na našo srečo so naredili nekaj nepotrebnih lastnih napak, tudi ob koncu tekme, kar nam je prineslo uvrstitev v finale. Vedeli smo, da to ne bo Maribor, kot smo ga videli v prvi polfinalni tekmi, zato smo toliko bolj zadovoljni, da nam ne bo treba igrati tretje tekme. Zdaj imamo dobrih deset dni časa, da se v miru pripravimo na finalne obračune z ACH Volleyjem.«