Mariborčani pripravili presenečenje večera

  Odbojkarji Merkur Maribora so drugi finalist letošnjega zaključnega turnirja Pokala Slovenije. V dramatičnem obračunu so po dveh urah in pol igranja s 3:2 (-20, 29, -23, 23, 11) premagali prireditelje turnirja, Calcit Volley. V prvi polfinalni tekmi je ACH Volley premagal Hišo na kolesih Triglav s 3:0. Finalna tekma bo na sporedu v nedeljo ob 20.30 v kamniški športni dvorani.

  Calcit Volley – Merkur Maribor  2:3 (20, -29, 23, -23, -11)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 600, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).

  Calcit Volley: Pereira 7, Hribar (L), Bregar 13, Koncilja 12, Mihalj, Hebda 21, Jordanov 17, Planinc, Brulec 3, Kvas, Lakner, Kotnik 6, Štembergar Zupan 2, Rotar. Trener: Gašper Ribič.

  Merkur Maribor: Herman, Hafner, Boroja (L), Mulec 10, Detela 2, Koblar, Možič 29, Košenina 19, Donik, Bračko 1, Uremovič 12, Kovačič, Planinšič 3, Bogožalec 9. Trener: Sebastijan Škorc.

  Na začetku sezone so Kamničani v srednjeevropski ligi brez večjih težav premagali Mariborčane, toda v zadnji tekmi prejšnjega leta so bili varovanci Sebastijana Škorca boljši od Calcit Volleyja. Po tej tekmi je kamniški trener Marko Brumen odstopil, po letu dni odmora se je na klop vrnil Gašper Ribič, ki mi je tokrat na klopi pomagal Aljoša Jemec, s katerim sta z žensko kamniško ekipo leta 2015 in 2016 osvojila državno prvenstvo, leta 2016 pa tudi pokalno lovoriko.

  Slovenski podprvaki so v polfinalni dvoboj pokala Slovenije prvič v letošnji sezoni vstopili z bolgarskim korektorjem Boyanom Yordanovim, igral pa je tudi Milosz Hebda, ki ga pred tednom dni v Pliberku ni bilo. Na drugi strani so bili tudi Mariborčani, z izjemo poškodovanega Žige Donika, v polni zasedbi, tudi z reprezentantom Rokom Možičem in Sebastijanom Škorcem na klopi. Vendar je Alan Košenina, sicer prvi mariborski libero, igral na sprejemalskem mestu, zamenjal pa ga je mladi, 17-letni Nino Boroja. Uvodni niz so bolje začeli kamniški odbojkarji, ki so po točki Mihe Bregarja povedli z 11:7, po bloku Yordanova že s 13:8. Nekdanji bolgarski reprezentant je poskrbel tudi za kamniško vodstvo z 18:11. Visokega vodstva izkušeni Kamničani niso več izpustili iz rok, tretjo zaključno žogo je izkoristil Mario Koncilja.

  V drugem nizu so prvi do dveh točk prednosti prišli mariborski odbojkarji (6:4), vendar je Hebda na osmi točki izid izenačil, Koncilja z »winnerjem« pa Kamničane popeljal do vodstva (9:8). Nato je Miha Bregar z blokom zaustavil mariborski napad, Sebastijan Škorc pa je štiri zaporedne točke domačih odbojkarjev skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Po njej so Kamničani dosegli še dve točki, a so jim Mariborčani prek Roka Možiča, ki je včeraj praznoval svojo polnoletnost, vrnili s štirimi, tako da je po polminutnem odmoru posegel še Gašper Ribič. Z domiselno akcijo, ki jo je zaključil Filip Uremovič, so mariborski odbojkarji še enkrat pobegnili za dve točki (15:13), v še boljšem položaju so bili po dveh zaporednih točkah Košenine (20:16). Kamničani so se jim še približali na točko zaostanka (19:20), po bloku Jana Mulca pa je bilo spet plus štiri za Maribor (23:19). Mariborčani so imeli tudi dve zaključni žogi, obe so domačini, ki so tudi sami imeli dve, ubranili. V prvi drami so bili na koncu srečnejši gostje, ki so z blokom Košenine izid v nizih izenačili.

  Čeprav so Mariborčani v začetku tretjega niza zaostajali za tri točke, je Uroš Planinšič z asom izid na sedmi točki izenačil, po bloku istega igralca pa sami povedli (15:13), čeprav so pred tem Kamničani še enkrat vodili s tremi točkami prednosti (10:7). Obetala se je še ena zanimiva končnica, vanjo pa so po dveh zaporednih točkah Hebde z vodstvom 21:18 v boljšem položaju vstopili domači odbojkarji. V končnici je Škorc na servis poslal še ne 16-letnega Roka Bračka, ki je z asom poskrbel za izenačenje na 21. točki in vse se je začelo znova. Več sreče so na koncu tokrat vendarle imeli kamniški odbojkarji, saj so po napaki gostov izkoristili prvo zaključno žogo.

  V četrtem nizu so bili prvi v težavah domači odbojkarji, ki so po bloku Planinšiča zaostajali za pet točk (4:9), čeprav je tik pred tem Gašper Ribič posegel po polminutnem odmoru. Za drugega se je odločil pri zaostanku šestih točk (9:15), takoj po njem pa Mariborčani dosegli še dve točki. Mariborčani so vodili tudi že z 19:10, vendar je nekaj upanja domači ekipi z dvema asoma povrnil Maxson Pereira, a je bil njen zaostanek še vedno prevelik za preobrat (14:19). Zato pa so bili Kamničani še nekaj bliže preobratu po bloku Mihe Bregarja (20:22), prišli so tudi na točko zaostanka, uspešen je bil Hebda (21:22), ubranili so tudi eno zaključno žogo, drugo pa je odlični Košenina le izkoristil.

  Maratonski dvoboj je odločal tie-break. Že drugi nocoj, v prvem so bile srečnejše in spretnejše Mariborčanke, ki so prišle do osemnajste pokalne lovorike, drugega pa so tudi bolje začeli odbojkarji iz Maribora, ki so povedli s 4:2, na menjavo strani pa so po bloku Jana Mulca in uspešnem napadu Košenine odšli že s štirimi točkami prednosti. S fanatično borbenostjo prednosti niso zapravili, za zasluženo uvrstitev v finale pa so poskrbeli kar domači odbojkarji sami z lastno napako. Tekma se je končala ob 23.25 uri.

  Izjavi po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: »Mariborčani so videli, da skušamo več igrati na Možiča, vendar so dobro odreagirali, je pa res, da so vso tekmo imeli zelo dober sprejem. Res je, da smo imeli na koncu dobro razmerje napak in asov, vendar smo še vedno naredili premalo ‘škode’, Predvsem naši ‘floataši’ so bili premalo učinkoviti. Nikakor nam ni uspelo zaustaviti Možiča v coni štiri, predvsem pa si lahko očitamo drugi niz, v katerem smo v končnici imeli na koncu dvignjene žoge za zaključek, česar nismo izkoristili. Mariborčani so dobili dodatni elan, mi pa smo bili v vedno težjem položaju. To je del športa, sezono bomo morali reševati v državnem prvenstvu.«

  Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: »Bila je lepa tekma, na koncu so odločale malenkosti. Že pred tekmo smo govorili, da se ne bomo predali in da bomo dali vse od sebe, to smo tudi uresničili. Bili smo glasni tudi na igrišču, kar nam je prineslo finale. Ali bo dovolj moči za finale niti ne razmišljamo. Zdaj je ura pol polnoči, o finalu bomo začeli razmišljati čez pol ure, vsekakor pa bomo dali vse od sebe, da tudi ACH Volleyju zagrenimo življenje.«