Kamničanke v končnico s prvega mesta

  V zadnji tekmi modre skupine 1. DOL za ženske so odbojkarice Calcit Volleyja v gosteh premagale Novo KBM Branik s 3:0 (20, 25, 22). Z zmago so na prvenstveni lestvici prehitele Mariborčanke na prvem mestu. V končnici bodo tako tudi v morebitnem finalu imele prednost domačega igrišča, s kom pa bodo igrale v četrtfinalu, bo znano po sobotnem zadnjem krogu v zeleni skupini. Njihov nasprotnik bo bodisi ljubljanski Krim bodisi G.S.V. Ptuj. Prva četrtfinalna tekma bo na sporedu v soboto, 14. marca, v Kamniku.

  Nova KBM Branik – Calcit Volley  (-20, -25, -22)

  Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 200, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Klinar (Radovljica).

  Nova KBM Branik: Miklošič, Košenina (L), Grubbs 6, Pahor, Dobaj (L), Bračko 3, Stojiljković  2, Šijanec, Kramberger 2, Sobočan 9, Ramić, Pintar 6, Galić 21, Krajn. Trener: Radovan Gačič.

  Calcit Volley: Kotnik, Mihevc, Pogačar 4, P. Marušič, Mihalinec, Vovk 9, Brulec Kostić 11, Zatković 13, Janežič (L), Charuk 10, Jerala, Kaker 4. Trener: Gregor Rozman.

  V letošnji sezoni sta se najboljši slovenski ekipi zadnjega desetletja pomerili štirikrat, obe pa sta se veselili po dvakrat, v svojih vitrinah pa sta »pospravili« po eno lovoriko. Aktualne državne prvakinje so po letu dni vrnile v svojo vitrino pokalno lovoriko, Kamničanke pa so bile boljše v finalu končnice srednjeevropske lige. Pred zadnjo tekmo modre skupine so imele točko prednosti Mariborčanke, toda ob manjšem številu lastnih napak in večjim številom razpoloženih igralk v napadu, so slavile varovanke Gregorja Rozmana. Z zmago so si Kamničanke zagotovile najboljši začetni položaj v končnici državnega prvenstva.

  Obe ekipi sta v derbi vstopili v nekoliko oslabljenih zasedbah, bolje pa so ga začele mariborske odbojkarice, ki so povedle s 7:4, toda njihovo veselje ni dolgo trajalo. Ob boljšem servisu in učinkoviti igri v napadu so Kamničanke pripravile preobrat in z delnim 8:0 so prišle do petih točk prednosti. Svojo prednost so hitro povečale na plus šest (16:10), kar je bilo dovolj za njihovo zanesljivo zmago v uvodnem nizu.

  Začetek drugega niza je bil popolnoma v znamenju gostujočih odbojkaric, ki so povedle z 8:2, zato je domači trener Radovan Gačič po polminutnem odmoru posegel tudi po nekaterih menjavah. V njegovi ekipi se je poznalo, da zaradi poškodbe ni mogla igrati prosta igralka Maja Pahor, toda tudi Kamničanke niso bile v polni zasedbi. Čeprav so gostje še vodile s 16:11 in pred vstopom v končnico z 21:18, so bankirke na 22. točki izid izenačile. V napeti končnici so prve do zaključne žoge za izenačenje v nizih sicer prišle aktualne državne prvakinje, spet pa so se na koncu veselile odbojkarice Calcit Volleyja, ki so izkoristile drugo zaključno žogo.

  Z bolj zbrano igro so kamniške odbojkarice nadaljevale tudi v tretjem nizu, v katerem so bile praktično ves čas v vodstvu. Na sredini niza so Mariborčankam pobegnile za pet točk (16:11), še bližje končni zmagi so bile po vodstvu z 19:12. Vendar jim prednost sedmih točk še ni zagotavljala mirne končnice, kajti Mariborčanke so se jim po zaslugi Anamarie Galić približale na dve točki zaostanka. Toda do preobrata le ni prišlo, tako da so si Kamničanke zasluženo zagotovile najboljše izhodišče v končnici državnega prvenstva.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volley: »V kakšni zasedbi je igrala Nova KBM Branik, je popolnoma nepomembno. Tudi na tej tekmi smo se osredotočili samo na svojo igro. V vsakem nizu smo prišli do večje prednosti, vendar je po njej prišlo do padca v naši igri in to je tisto, na čemer bomo morali v nadaljevanju sezone delati. Ne smemo si dovoliti, da po takšni visoki prednosti pripeljemo niz v negotov položaj, kar se nam je zgodilo predvsem v drugem nizu. To bomo morali odigravati boljše, bolj zbrano, ampak svoj osnovni cilj smo sicer dosegli. Zdaj je trenutek, ko smo lahko zadovoljni, ko se lahko veselimo, kajti zmaga v Mariboru ni nekaj, kar bi se zgodilo ravno vsak dan.«