Kamničanke v boj za tretje mesto

  Odbojkarice Calcit Volleyja so tudi na povratni polfinalni tekmi končnice 1A. DOL za ženske na gostovanju v Mariboru izgubile z Novo KBM Branik z 0:3 (-23, -14, -17). Mariborčanke so bile boljše že na prvi tekmi, ki so jo v Kamniku dobile s 3:2 (-22, 19, 17, -23, 19) in bodo v finalu končnice igrale z GEN-I Volleyjem. Aktualne slovenske pokalne zmagovalke bodo v soboto, 13. aprila, s SIP Šempetrom igrale prvo tekmo za tretje mesto.

  Nova KBM Branik – Calcit Volley    3:0 (23, 14, 17)

  Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 1000, sodnika: Valentar (Ravne na Koroškem), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).

  Nova KBM Branik: Mlakar 23, Kaučič 4, Dobaj (L), Bračko, Bezsonova 13, Najdič 1, Kočar, Sobočan 10, Pintar 6, Blagne (L), Lorber Fijok.  Trener: Samo Miklavc.

  Calcit Volley: Kotnik 4, P. Marušič 4, Š. Marušič, Mihalinec 4, Pogačar 3, Kostić 9, Janežič (L), Charuk 8, Kaker 3, Zorman 1. Trener: Gregor Rozman.

  V zadnji letošnji obračun so s prednostjo vstopile mariborske odbojkarice, ki so po zmagi na prvi tekmi za uvrstitev v finale končnice, kamor se je že uvrstil GEN-I Volley, potrebovale že minimalno zmago. Na drugi strani bi Kamničanke morale zmagati s 3:0 ali 3:1, če pa bi slavile s 3:2, bi o drugih letošnjih finalistkah odločal zlati niz. Toda branilke naslova so po preobratu v prvem nizu, v katerem so po zaostanku štirih točk (15:19) povedle z 1:0 v nizih, v nadaljevanju zasluženo prišle do zmage, tako da se bodo v finalu pomerile z Novogoričankami.

  Mariborčanke so v začetku uvodnega niza povedle s 5:2, vendar so se Kamničanke hitro vrnile v igro in s šestimi zaporednimi točkami, na servisu je bila Lucy Charuk, povedle z 8:5. Z dobro igro v polju in učinkovito igro v napadu so varovanke Gregorja Rozmana domačinkam pobegnile za pet točk (11:6), vendar prednosti niso ohranile do konca niza. Težave so se pojavile, ko je bila pri izidu 19:15 za Calcit na sprejemu Anita Sobočan, ki je z asom svojo ekipo približala na dve točki zaostanka (17:19), nato pa so po še dveh njenih odličnih servisih Mariborčanke prišle do izenačenja. Zanj je poskrbela Iza Mlakar, ki je z blokom po daljšem času domačinke spet popeljala do vodstva (20:19). Odpor gostij je bil zlomljen na servis Ele Pintar, ko je Mlakarjeva z novo točko poskrbela za vodstvo s 23:20. Kamničanke so se sicer dvakrat približale na točko zaostanka, odlična mariborska korektorica pa je rešila vse dvome o zmagovalkah uvodnega niza.

  V drugem nizu so Kamničanke še vodile z 9:6, spet pa so bili servisi Anite Sobočan tisti, ki so jim povzročali težave na sprejemu, z dvema zaporednima blokoma pa je domača ekipa povedla z 10:9. Tudi po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana so Mariborčanke dosegle še tri zaporedne točke. Zadnjo Sobočanova z asom za vodstvo s 13:9. Težave na sprejemu so se v kamniški ekipi nadaljevale in na servis Lorene Lorber Fijok je bilo že 21:13 za Novo KBM Branik, ki je do konca niza, ki se je končal z novo lastno napako gostij, svojo prednost le še povečala.

  Z zmago v drugem nizu so si branilke naslova državnih prvakinj že zagotovile najmanj zlati niz. Vendar se bankirke s tem niso zadovoljile, še bližje uvrstitvi v finale končnice so bile po servisih Sobočanove, saj so nerazpoloženim Kamničankam na začetku pobegnile za pet točk (5:0). S tem je bila tekma odločena, kajti Kamničanke so bile premalo prodorne v napadu in na servisu, ob tem pa so bile še naprej neprepričljive na sprejemu. Do treh točk zaostanka jim je še uspelo priti, zadnjič pri izidu 15:18, zadnjo točko na tekmi pa je dosegla najboljša igralka tekme Iza Mlakar.

  Izjavi po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: “V prvem nizu smo imeli priložnost za zmago, morda bi bilo nadaljevanje tekme drugačno, če bi ga osvojili. Naše igralke v nadaljevanju niso več ujele ritma igre in razigranih tekmic ni bilo več možno zaustaviti.”

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branik: “Rezultat kaže na gladko zmago, a se je bilo zanjo vendarle treba potruditi. Po osvojenem prvem nizu so naša dekleta v nadaljevanju zaigrala sproščeno in tako, kot sem od njih pričakoval. Dobro delo v zadnjem času se je obrestovalo.”