Kamničanke spretnejše in srečnejše za vodstvo z 1:0 v zmagah

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske igre v svoji dvorani premagale Novo KBM Branik s 3:2 (12, -27, -23, 20, 14). Druga finalna tekma bo na sporedu v ponedeljek, 29. marca, ob 18. uri v mariborski dvorani Lukna. Finale končnice se igra na tri zmage.

  Calcit Volley – Nova KBM Branik    3:2 (12, -27, -23, 20, 14)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Markelj (Bled), Milojević (Ljubljana).

  Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 10, Pogačar 3, P. Marušič 3, Š. Marušič, Brulec Kostić 19, Boisa, Zatković 15, Janežič (L), Charuk 17, Jerala, Radišković 12. Trener: Aljoša Jemec.

  Nova KBM Branik: Šalamun 2, Winkler, Pahor (L), Bračko 11, Gradišnik Klanjšček 9, Velikonja Grbac 18, Cikač (L), Galić, Lorber Fijok 13, Veselinović 2, Avgustinčič, Džaković 16. Trener: Samo Miklavc.

  Vse od leta 2010, ko so kamniške odbojkarice prvič prišle so naslova državnih prvakinj, sta z izjemo zadnjih dveh sezon v finalu končnice državnega prvenstva vedno igrala Calcit Volley in Nova KBM Branik. Predlani so Kamničankam nastop v finalu preprečile prav Mariborčanke, ki so nato v finalu premagale GEN-I Volley, lani pa zaradi epidemije koronavirusa sploh ni prišlo do končnice. Več uspeha v teh finalnih obračunih so imele Mariborčanke, ki so s šestnajstimi naslovi tudi najuspešnejša slovenska ženska odbojkarska ekipa, Kamničanke so s štirimi naslovi na drugem mestu.

  Kamniške odbojkarice, ki v letošnji sezoni v dozdajšnjih treh medsebojnih tekmah Mariborčankam niso oddale niti niza, so zelo prepričljivo odigrale tudi uvodni niz finala končnice. Mariborčanke so korak z njimi držale le do tretje točke, nato so domačinke dosegle tri zaporedne točke, Olivera Brulec Kostić pa je z blokom vodstvo svoje ekipe povečala na 9:4. Tudi po polminutnem odmoru gostujočega trenerja Sama Miklavca Kamničanke bankirkam niso dovolile priključka, kajti po bloku Eve Pogačar je bilo že 16:9 za Calcit Volley. Mariborčanke so imele vse preveč težav na sprejemu, premalo so bile prodorne tudi v napadu, na drugi strani je kamniški ekipi uspevalo prav vse. S svojo šesto točko je prvi niz končala Brulec Kostićeva.

  Drugi niz je bil bolj izenačen. Mariborčanke so sicer povedle z 2:0, s štirimi zaporednimi točkami so do dveh točk prednosti prišle Kamničanke (4:2), vendar je na deveti točki sledilo izenačenje. S točko Lorene Lorber Fijok so varovanke Sama Miklavca po daljšem času spet prišle do vodstva (12:11), ki pa ni dolgo trajalo, kajti z asom Pogačarjeve je domača ekipa pobegnila za dve točki (14:12). Toda po polminutnem odmoru mariborskega trenerja se je tehtnica spet nagnila na gostujočo stran, ki je po lastni napaki Kamničank povedla s 16:14, po točki Brine Bračko pa z 19:16. Za polminutni odmor, svoj prvi na tekmi, se je tokrat odločil domači trener Gregor Rozman. Po njem so njegove varovanke na servis Andjelke Radišković in napaki gostij povedle z 21:20, v napeti končnici pa so Mariborčanke z blokom Lorber Fijokove izkoristile svojo tretjo zaključno žogo, tri so imele tudi domače odbojkarice.

  V tretjem nizu so bile prve v težavah domače odbojkarice, ki so po izenačenju na 7:7 popolnoma popustile na sprejemu. Gostje so na servis Danijele Džaković, dosegla je tudi dva asa, njihov padec izkoristile na najboljši možni način, saj so po točki Taje Gradišnik Klanjšek povedle s 14:7. Rozman je vzel še svoj drugi polminutni odmor, po njem pa so Kamničanke na servis Eve Zatković svoj zaostanek prepolovile (14:17).  Pred vstopom v končnico niza je bil zaostanek domače ekipe le še točko (18:19), za mirnejše mariborsko nadaljevanje pa je poskrbela Lorber Fijokova (23:19). Toda le za trenutek, kajti po dveh asih Anje Zorman so imele gostje le še točko prednosti (23:22), vendar je njen naslednji servis končal v avtu, tako da je Mirta Velikonja Grbac z drugo zaključno žogo potrdila vodstvo Nove KBM Branika z 2:1 v nizih.

  Z blokom Brulec Kostićeve so bile Kamničanke v četrtem nizu tiste, ki so prišle do nekoliko večje prednosti (10:7), vendar so Mariborčanke po dveh novih lastnih napakah domače ekipe izid že na deseti točki izenačile. Prav lastne napake so bile tiste, ki so kamniškim odbojkaricam povzročale največ težav, in eden od razlogov, da so bile po treh nizih v zaostanku. Toda ko so dve lastni napaki zaporedoma naredile še Mariborčanke, je bilo 16:12 za domačo ekipo, ki je na servis Špele Marušič dosegla štiri zaporedne točke za vodstvo z 22:14. Že takrat je bilo jasno, da bo o zmagovalkah prve finalne tekme končnice odločal tie-break, do njega pa so prišle šele po peti zaključni žogi. Izkoristila jo je Lucille Charuk.

  Z asom Radiškovićeve so domače odbojkarice odlično začele peti niz, povedle s 4:0, toda po bloku Velikonje Grbac je bilo le še 5:4 za Calcit Volley, z asom Taje Gradišnik Klanjšček pa sta bili ekipi na šesti točki že skupaj. S tem pa težav za Kamničanke še ni bilo konec, kajti po novem bloku Velikonje Grbac so s točko prednosti na menjavo strani odšle Mariborčanke. Vendar so po menjavi strani Kamničanke dosegle štiri zaporedne točke, a jim tudi to še ni zagotavljalo mirne končnice, kajti po asu Velikonje Grbac so gostje zaostajale le za točko (10:11). Rozman je posegel po polminutnem odmoru, ki se je njegovi ekipi obrestoval, kajti po točki Charukova je spet nekoliko lažje zadihala (13:10). A le za kratek čas, kajti bankirke so rešile dve zaključni žogi domače ekipe, ne pa tudi tretje, ko so z lastno napako omogočile calcitovkam vodstvo z 1:0 v zmagah v finalni seriji končnice.

  Izjavi po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Zavedali smo se, da po gladko dobljenem nizu tekma še zdaleč ni dobljena. Nova KBM Branik iz prvega niza ni bila tista ekipa, ki zna igrati dobro odbojko. Preprosto na našo dobro igro niso našle protiigre, vendar sem pričakoval, da bodo Mariborčanke prej ali slej začele igrati boljše, kar se je v drugem in tretjem nizu tudi zgodilo. Na žalost smo tretji niz, ko smo že zaostajali za sedem točk, na koncu zahvaljujoč lastnim napakam izgubili. Vesel pa sem, da so se v četrtem nizu igralke zbrale, da so odigrale dober niz, v petem pa sta odločali žoga ali dve, tokrat je bila sreča na naši strani.«

  Samo Miklavc, trener Nove KBM Branika: »V prvem nizu se nam je pokazal film s prejšnjih treh tekem s Kamničankami, ko nismo osvojili niti niza. Pred drugim nizom smo dekletom dejali, da znajo igrati bolje, da je to finale, nekoliko smo spremenili tudi taktiko, tako da smo bili bolj živahni. Dekleta so videla, da lahko igrajo proti vsaki ekipi, ampak na koncu nam je na koncu zmanjkala točka. Toda po drugi strani je res, da smo bili na prvi polfinalni tekmi končnice v Šempetru mi tisti, ki smo bili na koncu bolj srečni. Igra se na tri zmage, analizirali bomo tekmo in se pripravili, da v ponedeljek v domači dvorani pokažemo še boljšo igro.«