Kamničani so ostali pri treh pokalnih lovorikah

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v finalu zaključnega turnirja Pokala Slovenije v Kanalu izgubili z ACH Volleyjem z 0:3 (-21, -19, -22). Kamničani so tako ostali pri treh pokalnih lovorikah, Ljubljančani pa so prišli še do svoje enajste, obenem pa so ubranili lanskoletni naslov.

  Calcit Volley – ACH Volley  0:3 (-21, -19, -22)

  Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 800, sodnika: Milojević (Ljubljana), Jovanovič (Komenda).

  Calcit Volley: Hribar (L), Bregar 5, Golob (L), Jereb, Ratek 2, Vidmar 6, Babkov 7, Štalekar 12, Smrekar, Lakner 1, Kotnik 1, Štembergar Zupan 8, Ivković 3, Lazar. Trener: Aleš Hribar.

  ACH Volley: Kovačič (L) Purić, Pavlović 7, Satler, Pleško 1, Brulec 1, Đirlić 10, Okroglič 5, Mantha 8, Ivartnik (L), Vilimanović 3, Pokeršnik 2, Videčnik 6, Poluian 9.Trener: Andrej Urnaut.

  V zadnjih treh finalih slovenskega pokala so bili dvakrat uspešni odbojkarji Calcit Volleyja, lani pa se je desetič v svoji zgodovini naslova spet veselil ACH Volley, ki je bil tudi v Kanalu v vlogi favorita. Kamničani so v polfinalu pričakovano brez izgubljenega niza premagali Črnučane, prav tako pričakovano so bili v drugem polfinalu proti Salonit Anhovu uspešni Ljubljančani.

  Pomembnost tekme je v obe ekipi v začetku uvodnega niza vnesla nekaj nervoze, saj sta naredili veliko napak, predvsem na servisu, v nadaljevanju pa jih je bilo veliko manj. Prvi so do dveh točk prednosti prišli Kamničani, vendar so jih Ljubljančani hitro ulovili, nato tudi povedli, s točkama Jorija Manthe in Matica Videčnika pa kot prvi prišli do treh točk prednosti (22:19). Tudi po drugem polminutnem odmoru so branilci naslova dosegli še dve točki, obe po lastnih napakah kamniške ekipe. Tretjo zaključno žogo je za ACH Volley izkoristil Mantha.

  Tudi v drugem nizu so bili kamniški odbojkarji več v vodstvu, prvi so z dvema blokoma Saše Štalekarja povedli za dve točki (3:1), na drugi strani pa je Ljubljančane v igri držal razpoloženi Mantha. Toda prav po njegovi napaki in dveh asih Štalekarja je Calcit Volley, ki je zelo dobro igral tudi v bloku, nasprotnikom pobegnil že za štiri točke (18:14). Andrej Urnaut, trener ACH Volleyja, je po svojem drugem polminutnem odmoru v igro vrnil Andrijo Vilimanovića in Petra Đirlića, kar se mu je obrestovalo, saj so njegovi varovanci z delnim izidom 11:1 z asom Matije Pleška prišli do zmage v drugem nizu. Na drugi strani so Kamničani popolnoma popustili na sprejemu in v napadu.

  Kriza v kamniški ekipi se je prenesla tudi v začetek tretjega niza, saj so hitro zaostali za tri točke (1:4), po svoji novi napaki pa že za štiri (6:10). Toda po polminutnem odmoru so Kamničani le vzpostavili ravnotežje na igrišču in s trojnim blokom izid na enajsti točki izenačili, z napadom Andreja Štembergarja Zupana pa so prvič povedli (13:12). Z dvema zaporednima točkama Mihe Bregarja, na servisu je bil Štalekar, je bilo tudi 15:12, vodili so tudi s 16:13, toda spet so sledile napake v njihovi igri in na 16. točki sta bili ekipi skupaj. V še večjih težavah so bili po bloku Videčnika, saj so Ljubljančani spet vodili (17:16). Čeprav so Kamničani še enkrat povedli (19:17), se je ponovila zgodba iz prvih dveh nizov, ko so v končnici prevladovali ljubljanski odbojkarji. Tekmo je končal Jan Pokeršnik.

  Izjavi po tekmi

  Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »V vseh treh nizih smo imeli ali na začetku ali na sredini nizov točkovno prednost, ki pa je v končnicah nismo znali ubraniti. V končnicah je pa tako, da velikokrat odloča individualno kakovost nasprotnika in tudi danes je bilo tako. Predvsem višina nasprotnika je bila tista, ki je prišla do izraza, prav tako pa se v odločilnih trenutkih nismo odločili za prave rešitve.«

  Andrej Urnaut, trener ACH Volleyja: »Čestitati moram svojim igralcem, ki so prikazali dobro ekipo. V prvem in drugem nizu sta se nam obrestovali dvojni menjavi. Predvsem to velja za drugi niz, v katerem smo z delnim 11:1 prišli do preobrata, veseli pa me, da smo do njega prišli po zaslugi z agresivnim blokom in dobro obrambo.«