Kamničani se bodo v finalu pridružili ACH Volleyju

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tretji, odločilni polfinalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za moške doma premagali Merkur Maribor s 3:0 (11, 25, 21). V prvi tekmi so Kamničani zmagali s 3:1 (22, -19, 17, 24), v drugi so bili doma s 3:1 (21, 17, -22, 22) boljši Mariborčani, tako da bo v finalu končnice proti ACH Volleyju v soboto, 15. aprila, ob 18. uri, v ljubljanski dvorani Tivoli igral Calcit Volley.

  Calcit Volley – Merkur Maribor  3:0 (11, 25, 21)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 350, sodnika: Atanasov, Markelj.

  Calcit Volley: Planinšič 3, Mujanović 11, Lazar, Okorn, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 13, Sosa Sierra 20, Mitrašinović, Aponza 5, Pavlović 5. Trener: Jurij Žavbi.

  Merkur Maribor: Jevšnik (L), Vodušek 5, Pernuš, Adžović, McConnell 11, Bračko 8, Kumer (L), Kržič, Donik 10, Leva, Fink 2, Najdič, Iršič, Peruničić. Trener: Sebastijan Škorc.

  Kamniški in mariborski odbojkarji so se v letošnji sezoni pomerili že sedemkrat in le dvakrat so se zmage veseli varovanci Sebastijana Škorca. Prvič v prvi polfinalni tekmi Pokala Slovenije, ko so v Kamniku slavili s 3:2 in po tej tekmi je prišlo do menjave trenerja v vrstah Calcit Volleyja, drugič pa v soboto v drugi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva. Jurij Žavbi, ki je na kamniški klopi zamenjal Matijo Pleška, je nato v povratni pokalni tekmi s 3:1 premagal Mariborčane in se s Kamničani uvrstil v finale, v najpomembnejši medsebojni tekmi letošnje sezone pa …

  Mariborčani so tekmo začeli brez poškodovanega Janeza Janža Kržiča, zato pa je Žavbi lahko računal tudi na Nika Mujanovića, ki se je v drugi tekmi polfinala poškodoval v začetku uvodnega niza. Tudi po zaslugi mladega kamniškega korektorja, ki je bil uspešen v bloku, so domači odbojkarji povedli s 7:1. Visoko vodstvo jih ni uspavalo, še naprej so bili uspešni na servisu, dobro so sprejemali, bili učinkoviti v napadu in višji v bloku od svojih nasprotnikov, kar jim je po točki Uroša Pavlovića prineslo vodstvo z 18:8. Prvi niz je bil s tem odločen, končal pa se je z asom Jureta Okrogliča.

  V drugem nizu so gostje z napadom Roka Bračka prvi prišli do dveh točk prednosti (8:6), po asu Connorja McConnella že do štirih (13:9). Domači trener je pri zaostanku treh točk (8:11) vzel polminutni odmor, z blokom Mujanovića pa so njegovi varovanci svoj zaostanek zmanjšali (12:14), vendar so gostje po njihovem polminutnem odmoru dosegli dve zaporedni točki. V njihovi ekipi sta bila razpoložena oba sprejemalca, Žiga Donik in Bračko, ki ju domačim odbojkarji ni uspelo zaustaviti. Pred vstopom v končnico niza so se Kamničani le približali Mariborčanom, ko so po nekaj točkah Luisa Sosa Sierre in bloku Mujanovića prišli le na točko zaostanka (20:21). Škorc je vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar so domačini na servis Pavlovića izenačili na 21:21, do vodstva s 23:22 pa jih je popeljal Sosa Sierra. V naslednjem napad je bil uspešen še Okroglič, toda to še ni bilo dovolj za vodstvo Kamničanov z 2:0 v nizih. Mariborčani so dve zaključni žogi ubranili, ne pa tudi četrto, ko je zmagovito točko dosegel Sosa Sierra.

  Na krilih konca drugega niza so domačini začeli tretjega in po dveh asih Uroša Planinšiča povedli s 5:1. Na servis Timoteja Voduška so gostje izenačili na 6:6, z blokom McConnela pa so prišli do vodstva z 10:9. V domači ekipi so nekoliko lažje zadihali po novi točki Okrogliča in vodstvu s 17:15, zato je Škorc vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu, vendar je bil po vrnitvi na igrišče za Kamničane še enkrat več uspešen Sosa Sierra. Toda še pred vstopom v končnico niza so se jim gostje približali na točko zaostanka (18:19), na servisu je bil Miha Fink, toda do preobrata ni prišlo. Še več, po dveh njihovih lastnih napakah je Calcit Volley prišel do kar štirih zaključnih žog za uvrstitev v finale. Drugo je izkoristil kapetan Pavlović.

  Izjavi po tekmi

  Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: “Po preobratu v drugem nizu je bilo zagotovo lažje vstopiti v tretjega. Najbolj pomembno pa je bilo, da je bila energija od prve točke naprej. Vedeli smo, da po lahko dobljenem prvem nizu celotna tekma ne bo takšna, kajti Maribor ima zelo dobro ekipo, kar dokazuje že vso sezono. V drugem nizu so gostje do prednosti prišli tudi po zaslugi nekaterih naših slabih odločitev, ampak to na koncu niti ni pomembno. Še enkrat bi pohvalil celotno ekipo za pravi pristop, ki so ga v najpomembnejši tekmi sezone pokazali. Ob takšnem pristopu je tudi trenerju veliko lažje.”

  Žiga Donik, kapetan Merkur Maribora: “Žal nam je lahko že poraza na prvi tekmi, ko smo naredili preveč neizsiljenih napak, zato pa smo drugo tekmo odigrali zelo dobro, vendar ostali brez Kržiča. Vodušek ga je sicer zelo dobro nadomestil, ampak nekako nismo našli svoje prave igre. Kamničani so vso tekmo igrali odlično, nam pa je v nekaterih trenutkih zmanjkalo tudi malo sreče. Nam je šla žoga v strop, njim ne, toda to se zgodil. Ključna je bila končnica drugega niza, ko smo spet naredili lastne napake po idealnem sprejemu, tako da smo nekoliko razočarani, vendar smo dali vse od sebe. Poznalo se je, da v zadnjem mesecu nismo trenirali stoodstotno, saj smo ves čas imeli manjše poškodbe, vse to pa se na koncu pozna. Čestitke Kamničanom za uvrstitev v finale. Danes so si ga bolj zaslužili.”