Kamničani klonili v prvi tekmi Mevze v tem tednu

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi desetega kroga srednjeevropske lige doma izgubili proti avstrijski ekipi Union Raiffeisen Waldviertel z 2:3 (-23, 18, -21, 15, -12). Za varovance Gregorja Jerončiča je bila to uvertura v petkov derbi v Sportklub prvi odbojkarski ligi za moške, ko bodo ob 18. uri, gostili Merkur Maribor, ki je že petnajst tekem zaporedoma neporažen.

  Calcit Volley – Union Raiffeisen Waldviertel   2:3 (-23, 18, -21, 15, -12)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Miklošič, Milojević (oba Slovenija).

  Calcit Volley: Kos 14, Hribar (L), Bregar 9, Purič 3, Kosmina, Gasparini 11, Hebda 9, Klobučar 11, Jerončič 7, Brulec, Beravs 2, Štalekar 4, Plot (L), Mujanovič. Trener: Gregor Jerončič.

  Union Raiffeisen Waldviertel: Vaiopoulos 4, Blaginov, Vincelovič 8, Weber (L), Bartoš 2, Tille 3, Boff 2, Hahn, Streutker 5, Heptinstall 7, Šulc 17, Borris 13. Trener: Zdenek Šmejkal.

  Waldviertel jo je Calcit Volleyju pošteno zagodel že v lanski sezoni, ko ga je v Kamniku premagal že v rednem delu tekmovanja, boljši pa je bil tudi v tekmi za tretje mesto na zaključnem turnirju. V letošnji sezoni so avstrijski odbojkarji v srednjeevropski ligi odigrali tri tekme, zmagali so le na dveh, tako kot tudi kamniška ekipa, ki pa je odigrala tekmo manj. Po izenačeni nocojšnji tekmi so Kamničani ostali pri dveh zmagah, ekipi pa se bosta spet pomerili že v nedeljo v Waldviertlu.

  V prvi niz so domači odbojkarji vstopili v nekoliko spremenjeni zasedbi. Prvič v letošnji sezoni je tekmo začel Jan Klobučar, že od začetka je priložnost dobil mladi Rok Jerončič, namesto Mitje Gasparinija je na mestu korektorja zaigral Miha Bregar, za organizacijo igre je skrbel Žan Beravs. Prvi so do nekaj večje prednosti prišli gostje (10:13), vendar je Klobučar izid na 14. točki izenačil. Vendar veselje v domači ekipi ni dolgo trajalo, kajti na servis Nizozemca Koenderta Daana Streukerja je Waldviertel spet prišel do treh točk prednosti, v sami končnici pa je na 22. točki sledilo novo izenačenje. V napadu je bil uspešen Klobučar. Vseeno so prve zaključne žoge prišli gostje, ki so jo tudi izkoristili.

  Po izgubljenem uvodnem nizu so domačini v drugega vstopili bolj odločno ter z blokom Milosza Hebde povedli s 3:0, prednost pa so z novim blokom Poljaka v kamniškem dresu povečali na plus štiri (8:4). Do nove najvišje prednosti so domači odbojkarji prišli po lastni napaki gostov (16:11), po bloku Roka Jerončiča pa je bilo že 18:12. Gostom ni pomagal niti drugi polminutni odmor, kajti po njem so Kamničani preko Žana Beravsa dosegli še četrti blok v drugem nizu za vodstvo z 19:12. Z Jerončičevim winnerjem so Kamničani prišli do prve zaključne žog za izenačenje v nizih, izkoristili so tretjo po napaki gostov na servisu.

  Mednarodna zasedba Waldviertla, v kateri so bili v Kamniku odbojkarji iz kar desetih različnih držav, je z dvema točkama Čeha Mareka Šulca prva prišla do dveh točk prednosti (10:8). Čeprav so domačini izid že na deseti točki izenačili, je Gregor Jerončič pri zaostanku treh točk (11:14) posegel po polminutnem odmoru. Vendar pa tudi po njej njegovi varovanci niso ulovili priključka z gosti, še več, pri zaostanku petih točk (14:19), je Jerončič vzel še svoj drugi polminutni odmor. Do konca niza je kamniški trener v igro poslal še Mitjo Gasparinija in Jana Brulca, a je bil zaostanek domače ekipe že prevelik.

  V četrti niz so Kamničani krenili z Brulcem in Gasparinijem, pri zaostanku štirih točk (4:8) pa se je tokrat prvi za polminutni odmor odločil gostujoči trener Zdenek Šmejkal. Tudi po visokem vodstvu domači odbojkarji niso popuščali. Na servis Timoteja Gala Kosa so dosegli kar pet zaporednih točk, zadnji dve z asom, pri vodstvu Kamničanov z 19:8 pa je bilo bolj ali manj jasno, da bo Calcit Volley igral še svoj četrti tie-break v letošnji sezoni. Do izenačenja v nizih so prišli šele po četrti zaključni žogi, ko je bil uspešen Gasparini.

  V tie-breaku so bili prvi v težavah domači odbojkarji, ki so po treh zaporednih točkah gostov, zadnji dve je dosegel Borris, zaostajali za dve točki (4:6. Tudi po polminutnem odmoru so Kamničani na menjavo strani odšli z dvema točkama zaostanka, po bloku Pavla Bartoša pa so zaostajali že za tri (6:9). V končnici so bile za domače odbojkarje usodne tudi lastne napake, gostje pa so z drugo zaključno žogo prišli do nekoliko nepričakovane zmage. Na drugi strani bodo morali kamniški odbojkarji v petek na derbiju domačega prvenstva prikazati veliko boljšo igro, če bodo želeli prekiniti serijo petnajstih zaporednih mariborskih zmag.

  Izjava po tekmi

  Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Eden od ciljev nocojšnje tekme je bil, da vidimo, česa je sposoben Jan Klobučar in glede tega smo lahko zadovoljni. Manj pa smo lahko zadovoljni s svojo igro, ki ni bila takšna, kot smo si želeli. Namerno so priložnost dobili igralci, ki so do zdaj manj igrali. Načrt je sicer bil, da bi ob začetni postavi igral le še Timotej Gal Kos, ki je sredi tretjega niza tudi prišel v igro, vendar je imel Miha Bregar težave z gležnjem, zato je Mitja Gasparini tudi vstopil v igro. Drugače pa smo naredili vse preveč napak na servisu in namesto, da bi oddaljili nasprotnika od mreže, smo mu dovolili igrati. Dejstvo je, da bomo morali v petek prikazati popolnoma drugačno igro, če bomo želeli premagati Merkur Maribor, sicer pa so tekme v srednjeevropski ligi v prvi vrsti namenjene prav zato, da igrajo tudi igralci, ki manj igrajo v državnem prvenstvu. To, da nocoj nismo igrali z običajno postavo, je popolnoma nepomembno, tekmo se igra zato, da se jo dobi in to ne glede na to, kdo je na igrišču. Ampak kot rečeno, naša glavna tekma bo v petek, nanjo se moramo čim bolje pripraviti.«