Izboljšali igro, a premalo za napredovanje

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v povratni tekmi prvega kroga pokala CEV doma izgubili proti ekipi Guaguas Las Palmas z 1:3 (-24, 19, -21, -21). Tudi v prvi tekmi v Las Palmasu je bila s 3:0 (20, 22, 22) boljša španska ekipa, ki se je uvrstila v naslednji krog. Kamničani bodo v soboto, 20. novembra, ob 20. uri, v osmem krogu srednjeevropske lige gostili slovaško ekipo Spartak Myjava.

  Calcit Volley – Guaguas Las Palmas   1:3 (-24, 19, -21, -21)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Boris (Italija), Jovanović (Srbija).

  Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 8, Purić, Kosmina , Gasparini 13, Klobučar 17, Siirilä 6, Brulec 1, Beravs 1, Plot (L), Mujanović 3, Pavlović 15. Trener: Matija Pleško.

  Guaguas Las Palmas: Fernandez Rojas (L), Magnani Hage 7, Escobar Silva 17, Cezar 3, Delgado Escribano (L), Bertassoni, Martin, Almansa 2, Rodriguez Dosal 5, Hernandez Cardonell 9, Ruiz 13, Knigge 3. Trener: Sergio Miguel Camarero.

  Španski državni prvaki, ki so bili v kvalifikacijah lige prvakov v prvem krogu neuspešni proti bolgarski ekipi Hebar Pazardžik, so v svoji dvorani brez izgubljenega niza premagali kamniške odbojkarje. Ob boljšem sprejemu bi se Calcitovci lahko domov vrnili tudi z boljšim izkupičkom. Na povratni tekmi so bili slovenski pokalni zmagovalci na sprejemu celo boljši od gostov, prav tako v bloku in na servisu, vendar to ni bilo dovolj, da bi si priborili vsaj t. i. zlati niz. V ključnih trenutkih tekme so tako v prvem kot v tretjem nizu v končnici naredili preveč lastnih napak, zanje pa je bil usoden tudi kubanski korektor Yadrian Escobar Silva, ki na prvi tekmi ni igral.

  Uvod v prvi niz ni potekal ravno po željah domače ekipe, ki je hitro zaostajala za tri točke (1:4), vendar je tudi hitro vzpostavila ravnotežje na igrišču in z asom Mihe Bregarja izid na šesti točki izenačila. Do petnajste točke so bili ves čas za točko v prednosti španski odbojkarji, na servis Dika Purića in »šiku« Danila Pavlovića pa so Calcitovci povedli s 17:15. Gostujoči trener Sergio Miguel Camarero se je odločil za polminutni odmor, Yadrian Escobar Silva pa je poskrbel, da sta bili ekipi na 19. točki spet skupaj. Tokrat je po polminutnem odmoru posegel Matija Pleško, ki je po novem zaostanku dveh točk (20:22), zahteval še drugega. Ob pravem času, kajti Jan Klobučar je izid na 22. točki izenačil, v napeti končnici so prvi do zaključne žoge prišli aktualni španski državni prvaki, ki so izkoristili drugo.

  Drugi niz so domači odbojkarji začeli z Mitjo Gasparinijem v prvi postavi. Ekipi sta se vse do sedme točke menjavali v vodstvu, na servis Mihe Bregarja, ki se je preselil na mesto blokerja, pa so domačini prvi prišli do dveh točk prednosti (9:7). Na deveti točki so Španci izid izenačili, toda po dveh zaporednih asih Gasparinija so Calcitovci pobegnili na tri točke (15:12), z blokom Tommija Siirilä pa na štiri (20:16). Ko je bil na servisu uspešen še Danilo Pavlović, so bili domači odbojkarji na pragu prvega osvojenega niza v dvobojih s Španci, saj so vodili že z 22:17. Že prvo od petih zaključnih žog je izkoristil Klobučar.

  Tudi začetek tretjega niza je minil v izenačeni igri, s tem da so prvi do dveh točk (10:8) prišli gostje, ko je bil v napadu uspešen Guilherme Magnani Hage. Že na deseti točki je Klobučar izid izenačil, toda veselje v domači ekipi ni dolgo trajalo, kajti po novi točki Escobarja, ki na prvi tekmi ni igral, je Guaguas vodil že s 13:10. Razpoloženi kubanski korektor v dresu Guaguasa, Escobar Silva, je gostom zagotovil tudi prednost štirih točk (17:13), pred vstopom v končnico niza pa so imeli Calcitovci lepo priložnost za izenačenje na 19. točki, ki je niso izkoristili. Zato pa je Bregar z blokom izenačil na 20:20, toda odlični Escobar Silva je bil znova usoden za kamniško ekipo. Še bolj pa blok Borje Ruiza, s katerim so Španci prišli do treh zaključnih žog za napredovanje v naslednji krog. Po napaki domačinov so izkoristili prvo.

  V četrtem nizu, ki ni več odločan o ničemer, je priložnost v domači ekipi dobil nadarjeni Nik Mujanović, nato sta v igro prišla še Žan Beravs in Miha Plot, svojo postavo pa je nekoliko premešal tudi gostujoči trener. Prvi so nekaj večje prednosti (9:6) prišli domači odbojkarji, v bloku je bil uspešen Siirilä, po uspešnem napadu Pavlovića pa je bilo 15:11. Vendar je sledil nov padec v igri domače ekipe, kar so gostje izkoristili in s tremi zaporednimi točkami povedli s 17:16. Vseh upov vsaj za častno zmago domače ekipe je bilo bolj ali manj konec po asu Dos Santos Cezarja, ko bilo že 22:18 za goste.

  Izjavi po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »V primerjavi s prvo tekmo smo ves čas nekako držali sprejem, tekma je bila ves čas dosti odprta, vendar smo jo izgubili na nekaj ‘lahkih’ žogah, ki so se dogajale že na začetku nizov. Takrat se morda igralce, ne zdi tako pomembno in je recimo namesto 4:2, 3:3, toda ko pride niz čez 20 in je nasprotnik na takšni ravni, to vse kaznuje. Danes smo imeli štiri, pet žog, ki bi jih morali spremeniti v naše točke in prepričan sem, da bi to prevagalo tehtnico. Vendar jih nismo, zato se je zgodilo, kot se je. Nas pa niso z ničemer presenetili, čeprav je Hernandez igral sprejemalca, namesto njega pa na korektorju Escobar, na to smo bili pripravljeni. Skratka, so pa igralci na visoki ravni, ki lahko sami odločijo tekmo. In Escobar je bil danes razpoložen, bi pa lahko bilo tudi drugače. Tiste ‘lahke’ žoge smo izpustili iz rok in za to smo bili kaznovani.«

  Jan Klobučar, igralec Calcit Volleyja: »Nekako se vseeno vidi napredek v naši igri. Počasi se vračamo, tudi Mitja Gasparini je bil danes na igrišču, ki ga nismo videl od začetka sezone. Žal je konec evropske sezone, obetali smo si več, je pa res, da tudi sam nasprotnik ni bil najbolj primeren za stanje, v katerem smo, saj gre za zelo močno ekipo. Na povratni tekmi smo imeli svoje priložnosti, žal jih nismo izkoristili. Mislim pa, da smo na trenutke prikazali svojo najboljšo odbojko v letošnji sezoni, ampak v končnici se nam pojavljajo napake, ki so za nas usodne. Podobno je tudi v državnem prvenstvu. To bo potrebno popraviti.«