Eva, Leja in Naja na evropskih kvalifikacijah v Latviji

  Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo danes ob 15. uri v latvijskem olimpijskem centru v Daugavpilsu igrala svojo prvo kvalifikacijsko tekmo za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo avgusta in septembra v Srbiji, Romuniji, Bolgariji in na Hrvaškem. Njihova prva nasprotnica v skupini F bo reprezentanca Bosne in Hercegovine, sledili pa bosta še tekmi z Latvijo in Češko.

  V slovenski izbrani vrsti, ki je v primerjavi s predlansko precej okrnjena in tudi pomlajena, so tudi tri odbojkarice Calcit Volleyja, Eva Zatković, Naja Boisa in Leja Janežič, eden od treh pomočnikov selektorja Alessandra Chiappinija pa je tudi Gregor Rozman. Priprave na letošnje kvalifikacije so slovenske odbojkarice začele 19. aprila, do odhoda v Latvijo pa so odigrale dve pripravljalni tekmi z Avstrijo in Madžarsko ter eno z Norveško.

  Njihov prvi nasprotnik v kvalifikacijah bo Bosna in Hercegovina, za katero bo igrala tudi Andjelka Radišković, ki je s Calcitovkami v letošnji sezoni osvojila naslov državne prvakinje. To bo po skoraj dveh letih, ko je Slovenija v osmini finala evropskega prvenstva na Poljskem, izgubila z Nemčijo, njena prava uradna tekma. Prve favoritinje v skupini F so češke odbojkarice, na evropsko prvenstvo pa se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci.

  »Ne glede na to, da nismo imeli veliko časa za trening, le pet dni in še v tem delu reprezentanca ni bila popolna, smo vseeno imeli možnost odigrati te štiri tekme. Nismo mogli prilagoditi veliko stvari, a zame je pomembno, da je bil odnos igralk tak, kot ga želim in da sem lahko videl, kaj moramo predvsem taktično gledano popraviti. Igrati moramo kar najbolj preprosto, a z najvišjo možno kakovostjo. Nimamo namreč veliko časa, da bi stvari prilagajali. Za zdaj je naša najmočnejša točka to, da so dekleta zares motivirana, da imajo željo delati in napredovati. Všeč mi je, kako se razumejo na igrišču in tudi izven njega. Prepričan sem, da se bodo na vsaki tekmi borile, da bi izpolnile cilj, ki je za nas zares pomemben,« je pred odhodom na kvalifikacije za evropsko prvenstvo povedal slovenski selektor Alessandro Chiappini.

  V Mariboru na kvalifikacijah za kadetsko EP tudi Mija Šiftar

  Danes se bodo v Mariboru začel tudi drugi krog kvalifikacij za kadetsko evropsko prvenstvo. Med slovenskimi izbrankami je tudi Mija Šiftar, ki je v začetku leta prestopila v Calcit Volley. Nadarjena Šiftarjeva, ki se je v kamniškem dresu že izkazala na tekmah 1B lige, pa ne bo edina predstavnica Calcit Volleyja v Mariboru, kajti ob njej bo tudi Katarina Vraber, ki je pomočnica selektorice Žive Cof. Slovenske kadetinje bodo svojo prvo tekmo igrale proti Portugalski, v petek se bodo pomerile z Avstrijo in v soboto še s Turčijo.

  Slovenska ženska reprezentanca v kvalifikacijah za EuroVolley 2021

  Podajalki: Eva Mori (Vandoeuvre Nancy Volley-Ball, FRA), Sara Najdič (Fatum Nyíregyháza, HUN); korektorica: Darja Eržen (Potsdam, GER), sprejemalke: Monika Potokar (PAOK, GRE), Lorena Lorber Fijok (Nova KBM Branik, SLO), Eva Zatkovič (Calcit Volley, SLO), Žana Zdovc Sporer (DPD Legionovia, POL), Naja Boisa (Calcit Volley, SLO); srednje blokerke: Saša Planinšec (brez kluba), Tina Grudina (Swietelesky BRSE, HUN), Mirta Velikonja Grbac (Nova KBM Branik, SLO), Brina Bračko (Nova KBM Branik, SLO); prosti igralki: Leja Janežič (Calcit Volley, SLO), Anja Mazej (SIP Šempeter, SLO).

  Selektor: Alessandro Chiappini (ITA), pomočniki selektorja: Gregor Rozman (SLO), Maciej Juszt (POL), Dejan Pušnik (SLO); trener za telesno pripravo: Michele Patoia (ITA); zdravnica: Katarina Cunder (SLO); fizioterapevt: Alessandro Fazio (ITA); statistik: Sebastjan Mavrič (SLO).