Državne prvakinje začenjajo v Grosuplju

  Odbojkarice Calcit Volleyja bodo v letošnji sezoni, ki jo bodo začele v soboto, ob 18. uri v Grosuplju, spet branile naslov državnih prvakinj. Tokrat na klopi z novim trenerjem, Brunom Najdičem, in tremi novinkami, Saro Najdič, Asjo Šen in Laro Rituper. Ob obeh domačih tekmovanjih bodo nastopile še v ligi prvakinj in srednjeevropski ligi.

  Kamničanke so priprave na novo sezono začele na polovici avgusta in še to dolgo v okrnjeni zasedbi. Šele prejšnji teden so se kot zadnje ekipi pridružili Sara Najdič, Maša Pucelj in Katja Banko, ki so imele reprezentančne obveznosti, dolgo sta iz istega razloga manjkali tudi Naja Boisa in nova kamniška kapetanka, Anđelka Radišković. Zato so se prvi ekipi v začetku pridružile tudi igralke druge kamniške ekipe, nekatere od njih so nastopile tudi na obeh turnirjih, v Nyiregyhazi in Budimpešti.

  »Prav veliko skupnih treningov še nismo imeli, ker smo bili konec tedna še v Budimpešti. Pravzaprav smo šele ta teden začeli trenirati kot ekipa, dejansko pa tudi še kot ekipa nismo do konca sestavljeni, ker je trenutno le deset igralk, zato smo še daleč od želene pripravljenosti. Toda kakorkoli že, v soboto se začne državno prvenstvo in zagotovo ga želimo začeti z zmago,« je o dozdajšnjem poteku priprav dejal Bruno Najdič, ki je bil dolga leta na klopi mariborske Nove KBM Branika, s katero je osvojil številna državne in pokalne naslove.

  Nobena skrivnost ni, da bo tudi v letošnji sezoni cilj kamniških odbojkaric v obeh domačih tekmovanjih ubraniti naslov državnih prvakinj, v pokalu pa lovoriko spet vrniti v Kamnik. V državnem prvenstvu so do letošnje sezone zmagale štirikrat zaporedoma, še tri imajo iz leta 2010, 2015 in 2016, v pokalnem tekmovanju pa so se prvega mesta veselile do zdaj štirikrat.

  »Če že moramo govoriti o ciljih, je naša želja, da v vseh tekmovanjih pridemo do konca, je pa še prezgodaj govoriti o tem, ker ne vemo, v kakšnem stanju bodo ekipe ob koncu tekmovalne sezone. Mislim, da bo boj za prvaka potekal v podobnih okvirih kot lani, se pravi Nova KBM Branik, ki ima v zadnjih petih letih z mojega vidika najbolje sestavljeno ekipo, GEN-I Volley, ki je že lani pokazal svojo kakovost in bo tudi letos dodal kakovost v svojo ekipo, ter seveda Calcit Volley. To je za zdaj, so pa tu še ekipe, ki so vedno lahko neugodne, SIP Šempeter, Ankaran, Luka Koper se je zelo okrepila, Formis in ATK Grosuplje. Vse to so ekipe, proti katerim moraš biti vedno stoodstotno zbran, iti na polno na tekmo, če ne želiš imeti prevelikih težav. Vseeno pa bi v tem trenutku kandidatke za naslov državnega prvaka zožil na Mariborčanke, Novogoričanke in nas,« glavne konkurentke na domačih tleh vidi Najdič.

  V prvih treh krogih kamniško zasedbo na papirju čakajo nekoliko lažje ekipe, za uvod Grosuplje, nato pa pred gostovanjem Mariborčank v četrtem krogu še prva domača tekma z Ankaranom in še tekma s povratnicami v Sportklub prvo odbojkarsko ligo, Luko Koper v gosteh. Grosupeljčanke so tudi letos ostale brez nekaterih svojih najboljših odbojkaric, ena od njih je Šenova, ki je odšla prav v Calcit Volley, toda še vedno gre za sredino, v kateri dobro delajo z mlajšimi selekcijami in vsako leto katera od mlajših igralk pride na površje.

  »Tako je, gre za ekipo, v kateri se zelo dobro dela in ki je v zadnjih letih vedno na sredini lestvice. Gre za eno tistih ekip, proti kateri lahko imaš, če pristop ni pravi, hitro težave. To se je lani recimo zgodilo Novi KBM Branik, ko sem bil še pri njej, tudi Calcit Volley je imel določene težave, zato bomo morali od prve točke naprej igrati na polno. Imajo igralke, ki znajo igrati odbojko, tako da daleč od tega, da nam bo lahko. Pa tudi sicer ni moj način, da bi katerokoli ekipo podcenjeval, spoštovati moramo vsako ekipo in proti vsaki igrati na polno, dejstvo pa je, da je kakovost na naši strani. Ne glede na to, ali smo pripravljeni ali ne, imamo individualno kakovost. Na zadnjem turnirju smo odigrali tudi tri močne tekme, kjer smo pokazali dobro igro, videlo pa se je, da še imamo rezerve, toda ko potegnem črto čez vse skupaj, bi v soboto morali priti do zmage,« je pred sobotno tekmo v Grosuplju še dejal trener odbojkaric Calcit Volleyja.

  »Imamo mlado, nadarjeno ekipo. Ker je imelo, vključno z mano, veliko igralk reprezentančne obveznosti, večji del priprav nismo bile v polni zasedbi. Zadnji turnir na Madžarskem je pokazal, kje trenutno smo. Dobro je, da bomo imele na začetku vsaj na papirju nekoliko lažje nasprotnice, te tekme pa bomo skušale izkoristiti za uigravanje, vendar ne bi rekla, da bodo to lahke tekme. Do konca sezone nas čaka veliko tekem, trenutno nas je deset igralk, cilj pa je, da ohranimo prvo mesto v domačem prvenstvu in vrnemo pokal Slovenije v Kamnik,« pa je svojega trenerja dopolnila kapetanka Anđelka Radišković.

  Odbojkarice ATK Grosuplja so lani osvojile sedmo mesto v državnem prvenstvu. Namesto Matije Slobodnika bo letos ekipo vodil Rok Pucelj, sicer oče Maše Pucelj, ki ne bo mogel več računati na Asjo Šen, ki je, kot rečeno, odšla v Kamnik, in Zalo Krašovec, ki bo kariero nadaljevala v Celovcu pri tamkajšnji ekipi ATSC Kelag Wildcats, njen trener je Andrej Flajs. Novinke v grosupeljski ekipi so: Karin Pavič, Ennea Zupan, Nina Svetina in Pia Štih.

  Tudi preostale tri tekme prvega kroga državnega prvenstva bodo na sporedu v soboto. Derbi kroga bo zagotovo v Novi Gorici, kjer bo igrala Nova KBM Branik, v Koper k povratnicam v prvo ligo prihaja SIP Šempeter, medtem ko bo drugo obalna ekipa, Ankaran, gostovala v Hočah pri Formisu.

  Calcit Volley v sezoni 2023/24

  Podajalki: Sara Najdič, Ula Gorjup.

  Sprejemalke: Maša Pucelj, Andjelka Radišković, Asja Šen, Naja Boisa.

  Blokerke: Sara Hutinski, Neja Čižman, Lara Rituper.

  Libero: Katja Banko.

  Trener: Bruno Najdič, pomočnik trenerja: Simon Krakar, kondicijski trener: Gregor Sobočan, statističarka: Kristina Petrović.