Državne prvakinje za začetek z Ukrajinkami, Calcitovci nasprotnika še čakajo

  Na sedežu Evropske odbojkarske zveze so v petek žrebali pare v vseh evropskih tekmovanjih. Odbojkarice Calcit Volleyja, ki bodo igrale v kvalifikacijah lige prvakov, bodo tekmovanje začele v drugem krogu, njihov nasprotnik bo ukrajinski Prometej Dniper. V pokalu CEV bodo Kamničani v prvem krogu prosti, v drugem pa bodo igrali proti poražencu 1. kroga lige prvakov iz dvoboja med španskim Las Palmasom in bolgarskim Pazardžikom.

  Varovanke Gregorja Rozmana, ki so lani po odstopu Uraločke iz Jekaterinburga dobile priložnost igranja v ligi prvakinj, bodo na poti do skupinskega dela tekmovanja morale zmagati dvakrat. V prvem krogu bodo proste, v drugem pa se bodo pomerile z ukrajinskimi državnimi prvakinjami. Če bodo v tem dvoboju uspešne, bo njihova zadnja ovira do lige prvakinj zmagovalec obračuna med švicarskim Neuchatelom in zmagovalkami para špansko Gran Canario in zagrebško Mladostjo.

  »Prometeja sicer ne poznam, toda že to, da je bila v minuli sezoni v njihovi ekipi podajalka Lara Kitipova, ki je z bolgarsko reprezentanco zmagala v zlati ligi, pove, da zagotovo ne gre za slabo ekipo. V kakšni zasedbi bodo Ukrajinke letos igrale še ne vem, v vsakem primeru pa nas ne čaka lahko delo, zato se bomo morali nanje dobro pripraviti in obe tekmi odigrati po svojih najboljših močeh. Je pa res, da je letos pot do lige prvakinj na videz nekoliko lažja, kot lani, ko smo v tretjem krogu naleteli na poljski Lodž, vendar ta videz lahko hitro vara. Se pa s tretjim krogom ne obremenjujem, najprej bo treba premagati Ukrajinke,« je žreb komentiral Gregor Rozman, trener slovenskih državnih prvakinj.

  V prvem krogu pokal CEV bodo prosti tudi odbojkarji Calcit Volleyja, njihova prva ovira v drugem krogu pa bo poraženec prvega kroga lige prvakov iz dvoboja med španskim Las Palmasom in bolgarskim Pazardžikom.

  »Obe ekipi sta kakovostni, tako da nas v vsakem primeru, ne glede na to, kdo bo, kar težkega nasprotnika. Morda bi malenkost več možnosti pripisal bolgarski ekipi, kajti Las Palmas v svojih vrstah Brazilce, Kubance, Američane … Toda ne glede na to, ali bodo to Bolgari ali Španci, bo največ odvisno od nas samih, predvsem od tega, kako bomo delovali. Ena od naših prednosti bo, da bo jedro ekipe praktično isto kot lani, videli pa bomo, kako se bodo vklopili novinci. V vsakem primeru bo treba igrati zelo dobro, da se bomo prebili v naslednji krog,« je žreb komentiral Matija Pleško, trener moške ekipe Calcit Volleyja.

  V evropskih pokalih bodo nastopili še štirje slovenski klubi. Merkur Maribor ima v ligi prvakov že zagotovljeno mesto med najboljšimi ekipami, žreb bo 24. septembra. Ljubljanski ACH Volley po dolgih letih ne bo igral v ligi prvakov, zato pa jih v pokalu CHF čaka dvoboj z ukrajinsko ekipo Barkom-Kažnji Lvov. V tem tekmovanju bo v ženski konkurenci igral tudi ljubljanski Krim, ki bo tekmovanje začel v drugem krogu, nasprotnik pa bo zmagovalec tekme med izraelskim Hapoelom Kfarom Sabo in latvijskim Rigasom. Mariborska Nova KBM Branik bo igrala v pokalu CEV, kjer se bo pomerila s poražencem prvega kroga kvalifikacij lige prvakinj med Gran Canario in Mladostjo iz Zagreba.