Charuk: V končnicah nizov bomo morale igrati bolj odločno

  Odbojkarice Calcit Volleyja bodo v četrtek, ob 20. uri, v Neuchatelu igrale povratno tekmo prvega kroga pokala CEV. V prvi tekmi pred tednom dni je bilo v Kamniku 3:2 (20, -23, 22, 23, 10) za slovenske državne prvakinje. Že v nedeljo pa Kamničanke v Mariboru čaka derbi desetega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske. Ob 18. uri se bodo pomerile z Novo KBM Branikom. In kaj o obeh tekmah pravi Lucille Charuk, odlična blokerka Calcit Volleyja?

  Čeprav je Viteos Neuchatel v zadnjih dveh sezonah najboljša švicarska ekipa, igra tipično ameriško odbojko, v kar smo se lahko prepričali tudi na prvi tekmi v Kamniku. V svojih vrstah ima tri ameriške odbojkarice, pa tudi hrvaška korektorica Barbara Đapić je študirala na ameriški univerzi. Tako kot tudi Kanadčanka v dresu Calcit Volleyja, Lucille Charuk, ki je pred leti študirala v Houstonu.

  »V ameriškem načinu igranja odbojke je postavitev obrambe nekoliko drugačna kot v evropski odbojki, podobno velja za blok. Ena od značilnosti ameriške odbojke je tudi hiter napad. Na povratni tekmi bomo morale najprej omejiti število svojih lastnih napak, veliko pa bo odvisno od tega, kako uspešno bomo nadzorovale igro, zato bomo morale ‘pritiskati’ s servisom, ko pa bomo sprejemale, bomo morale biti v napadu bolj učinkovite, kot smo bile na prvi tekmi. Dobro vemo, česa je sposobna švicarska ekipa, zato bomo morale še dvigniti raven svoje igre, v končnicah pa igrati bolj odločno kot v Kamniku,« pot do končnega uspeha svoje ekipe vidi odlična Charukova, ki je bila na zadnjih dveh tekmah celo najbolj učinkovita igralka Calcit Volleyja. Tako proti Viteos Neuchatelu kot v soboto v domačem prvenstvu v Novi Gorici. Prav njena naveza z organizatorico igre, Evo Pavlović Mori, bo eno močnejših kamniških orožij v Švici.

  »Eva je odlična podajalka z veliko mednarodnimi izkušnjami. Z njo se v igri zelo dobro razumem, obe sva nekaj časa igrali klubsko odbojko na visoki ravni, kar skušava čim bolj izkoristiti. Med igro dobro komunicirava drugo z drugo in iščeva načine, kako prelisičiti nasprotno ekipo. Seveda to velja tudi za druge igralke, Eva pa ima dovolj poguma in znanja, da nove stvari preizkuša tudi v sami igri,« odlično sodelovanje s Pavlović Morijevo pojasnjuje odlična 32-letna blokerka, ki je s svojimi izkušnjami in znanjem pravi zgled za številne mlajše soigralke v kamniški ekipi.

  »V naši ekipi je resnično veliko število nadarjenih igralk in mislim, da jih do zdaj še nikoli ni bilo toliko hkrati. Zame je to še dodatna spodbuda in prav veselje jih je gledati, kako se razvijajo. Starejše igralke nosimo velik del odgovornosti pri vodenju teh mladih igralk na tekmah in treningih. Po drugi strani je res, da se pojavljajo tudi nekatere napake, ampak to je pri mladih igralkah normalno in to je del učnega procesa. Kljub temu pa sem vsak dan bolj navdušena nad nadarjenostjo teh mladih igralk in prepričana sem, da bodo v Neuchatelu samo še enkrat več to tudi potrdile. Tudi njihov delež bo zelo pomemben v boju za napredovanje.« 

  Čeprav v teh dneh v kamniškem taboru razmišljajo le o četrtkovi tekmi v Švici, se dobro zavedajo, da jih v nedeljo čaka še druga letošnja tekma z Novo KBM Branikom. Na prvi so Kamničanke prišle do prepričljive zmage, toda bankirke igrajo vse boljše in trenutno so, tudi zato, ker imajo varovanke Gregorja Rozmana tekmo manj, na prvem mestu prvenstvene lestvice.

  »Vedno se osredotočamo le na prvo naslednjo tekmo, ki je pred nami. Velika napaka bi bila, če bi že zdaj razmišljale o Mariborčankah, saj se želimo iz Švice vrniti z zmago in nadaljevati svojo evropsko pot. Dejstvo je, da Mariborčanke dobro poznamo in tudi zato dejstvo, da bomo v nedeljo igrale v gosteh, ne bo prav velika prednost za njih. Mislim pa, da bo končni izid v veliki meri odvisen predvsem od tega, kakšno igro bomo prikazale v nedeljo. Res je, da nas iz Švice čaka še pot domov, verjamem pa, da se bomo do nedelje spočile in da bomo, ko bo prišlo do tekme z Novo KBM Branikom, nanjo dobro pripravljene,« se je nedeljskega derbija v Mariboru dotaknila Lucille Charuk.

  Toda kot rečeno, Kamničanke za zdaj razmišljajo le o Viteos Neuchatelu. Uvrstitev v drug krog jim prinaša kakršnakoli zmaga, v primeru poraza z 2:3 bi se igral t. i. zlati niz, vsak drug njihov poraz pa bi pomenil, da bi v drugi krog napredoval Viteos Neuchatel. Sodnika v Švici bosta Romun Andrei Taran in Italijanka Dominga Lot.