Calcitova športna družina zaključila sezono z zabavo

  Za odbojkaricami in odbojkarji Calcit Volleyja je še ena uspešna sezona, ki smo jo okronali z lepo mero novih medalj. Vrata sezoni 2018/19 smo tradicionalno zaprli z zabavo, na kateri se nam je pridružila razširjena Calcitova športna družina, manjkal ni niti kamniški župan Matej Slapar.

  Športnicam in športnikom se je na zabavnem zkaljučku sezone pridružil župan Občine Kamnik, Matej Slapar, ki jim je čestital za uspehe v minuli sezoni, se jim zahvalil za trud in doprinos k promociji Kamnika, hkrati pa jim zažele obilo športne sreče v novi sezoni, ki bo sledila zasluženemu počitku.

  Županovemu uvodnemu pozdravu je sledil kratek pregled športnih dosežkov Calcitovih športnikov. Velikega aplavza kolegov športnikov je bil najprej deležen mladi deskar na snegu Aljaž Sladič. Enajstletni Aljaž je v soboto postal skupni zmagovalec slovenskega otroškega pokala v kategoriji mlajši dečki (do 12. let). Organizatorji dogodka niso pozabili niti na kolege kegljače, košarkarje, plavalce in kolesarje.

  Prvič s tremi prvoligaši in številne nove medalje

  Paradni konj kamniškega športa je brez dvoma odbojkarski klub Kamnik, Calcit Volley. Za odbojkarji je še ena uspešna sezona. OK Kamnik je kot prvi klub v samostojni Sloveniji med prvoligaši imel kar tri svoje ekipe – enega moškega predstavnika in dva ženska.

  Krstno sezono med najboljšimi v Sloveniji so doživele članice druge ženske ekipe Calcit Volley pod vodstvom Francija Obolnarja in Tjaše Gadže. Daleč najmlajša ekipa v 1. DOL, v kateri najmlajša odbojkarica šteje le 14 let, je predvsem v prvem delu sezone poskrbela za svežino na odbojkarskem parketu. Že v njihovem prvem nastopu na prvoligaški sceni so dekleta prijetno presenetile, ko so takratnim državnim prvakinjam Novi KBM Braniku odvzele niz, nato pa v prvem delu sezone nanizale še štiri zmage. Že res, da veliko izkušenejšim ekipam niso mogle parirati, so pa nedvomno osvojile srca domačih navijačev in širom Slovenije postale prepoznavne kot kamniške odbojkarske princeske. V zeleni skupini, v kateri so se borile za obstanek med najboljšimi tudi v prihodnji sezoni, jim je zmanjkalo nekaj športne sreče. Za princeske bomo tako naslednje leto stiskali pesti v 1B. odbojkarski ligi, kamor bodo prenesle dragocene prvoligaške izkušnje.

  Občutno pomlajena je v sezono 2018/19 vstopila prva ženska ekipa Calcit Volley. Močno spremenjena zasedba je v odbojkarskih krogih zbujala nemalo dvomov o kakovosti ekipe, a glava ekipe Gregor Rozman z Aljošo Jemcem ob strani je odločno vztrajal na začrtani poti, verjel v ekipo, krepil timski duh. Po slabšem začetku v srednjeevropski ligi Mevza je decembra sledila nagrada za trdo delo in vztrajnost. Čeprav niso sodile v najožji krog favoritinj, so se z levjo borbo prek maratonskega četrtfinala, dramatičnega polfinala, kjer so na kolena spravile Gen-I Volley iz Nove Gorice, uvrstile v finale Pokala Slovenije, tam pa po srčni igri visoko v zrak dvignile lovoriko pokalnih prvakinj Slovenije za sezono 2018/19. Osvojena lovorika je dekletom dala nov zagon, s katerim so uspešno nadaljevale na evropskem parketu. V pokalu CEV Challenge so se po petih letih prek bratislavske Slavie in Ladies in Black iz nemškega Aachna znova uvrstile v četrtfinale, kjer so jih počakale in žal izločile kasnejše prvakinje pokala CEV Challenge, odbojkarice Saugella iz Monze. Po tem, ko je bila prva domača lovorika že v vitrini na Cankarjevi, so apetiti zrasli, Calcit Girls pa so postale ene od favoritinj za osvojitev naslova državnih prvakinj. Žal vedno vse ne gre po načrtih in mariborske odbojkarice so bile v polfinalu tokrat boljše, Calcitovke pa so si v dveh tekmah za tretje mesto okrog vratu nadele bronaste medalje.

  Moško ekipo Calcit Volley je v sezoni 2018/19 v roke vzel Aleš Hribar, ob strani mu je stal pomočnik Damjan Marinko. Usoda je hotela, da je moško ekipo zaznamovala kopica poškodb ključnih igralcev, kar pa ni zamajalo duha ekipe. Stare junake so zamenjali novi, ki so na igrišču pustili znoj, kri in predvsem srce, sezono 2018/19 pa obarvali v srebrno. Prva lovorika, za katero je moral naš Pero narediti prostor v že zasičeni vitrini, je tista iz Kanala, ko so fantje postali pokalni podprvaki. Izjemno smo bili ponosni, ko se je tudi moška ekipa v pokalu CEV Challenge uvrstila med osem najboljših, na poti do četrtfinala pa so fantje izločili švicarski Biogas Volley iz Näffelsa in finski Savo Volley. Ljubitelji odbojke in navijači kamniških odbojkarjev smo bili sredi februarja priča dvema četrtfinalnima obračunoma, pravi odbojkarski poslastici, ko smo v zastarani šolski telovadnici gostili italijansko Vero Volley Monza, kasnejšega podprvaka CEV Challenge-a. Sredi marca so fantje v Pliberku znova zaigrali na zaključnem turnirju najboljše četverice srednjeevropske lige Mevza in tam osvojili končno tretje mesto. Vrhunec sezone pa je predstavljala končnica državnega prvenstva, kjer se je moška ekipa že v peto zapovrstjo uvrstila v veliko finale, znova bila boj za lovoriko z ljubljanskim ACH-jem in pošteno zapretila kasnejšim prvakom. Paru srebrnih medalj so fantje dodali še tretjo.

  Malo za šalo, malo zares: Calcitova priznanja

  Calcitovi odbojkarji so eni večjih, če ne največji promotorji Kamnika v Sloveniji in Evropi. V minuli sezoni so odbojkarji ponesli ime Kamnika in Calcita na jugu do Novega Sada in zagotovo tudi do Grčije, saj so fantje že poleti premagali grškega velikana Paok, pa na zahodu do švicarskega Näffelsa, prek panonskih ravnic do madžarske Kazincbarcike na vzhodu in na severu vse do daljnega finskega Kuopia.

  Najverjetneje je tako, da je bila petkova zabava zadnje srečanje v tej zasedbi. Nekateri bodo ostali in se v Calcitovih barvah znova borili za mesta najboljših v državi, drugi bodo odšli in morda kdaj postali naši rivali na drugi strani mreže. A prav vsak, ki je v komaj končani sezoni nosil Calcitov dres, je pustil svojo sled in zato prejel Calcitovo priznanje za posebne dosežke.

  Krajši pregled dosežkov preostalih Calcitovih športnikov

  Kegljaški klub Calcit Kamnik je že vrsto let v vrhu kegljaškega športa v Sloveniji. Preporod kegljanja v Kamniku se je začel, ko so kegljaški zanesenjaki zgradili novo šeststezno kegljišče v Mekinjah. Uspehi so se stopnjevali iz leta v leto in prav tako je bilo tudi v pred kratkim končani tekmovalni sezoni 2018/19. S pomlajeno ekipo so igralci prve ekipe Calcita zasedli 3. mesto, uspeh kluba pa so dopolnila tudi dekleta s 4. mestom. Obe prvi ekipi sta se uvrstili na jesenski mednarodni NBC pokal, ki bo v začetku oktobra v Slavonskem Brodu združil ekipe z vse Evrope. V kegljanju pa imamo tudi državno prvenstvo posameznikov v vseh starostnih kategorijah za dečke, deklice in člane. Tudi letos pa so Calcitove kegljačice in kegljači posegali po najvišjih mestih.

  Calcitovci so dejavni tudi pod koši v okviru Košarkarskega kluba Calcit Basketball. V košarkarskem delu družine Calcit je prek 150 članov, ki tekmujejo v selekcijah vseh starostnih skupin (U11, U13, U15, U17 in U19), njihova članska ekipa pa nastopa v 3. SKL. Medtem ko najmlajše selekcije še nabirajo točke pod koši, so si člani v skupini za obstanek priigrali še eno sezono v tretjeligaški konkurenci. S tremi igralci, ki so še igrali za kadete in tremi, ki so igrali za mladince, so bili v minuli sezoni najmlajša ekipa v ligi. V košarkarskem klubu Kamnik bodo v prihodnje še več pozornosti namenili razvoju mladih talentov.

  Pozabili nismo niti na kolege plavalce iz Plavalnega kluba Calcit Kamnik, ki so nedavno zaključili zimsko sezono in z zimskih državnih prvenstev v Kamnik prinesli kopico lepih rezultatov. Na združenem državnem prvenstvu Slovenije v Ljubljani konec januarja se je pod vodstvom trenerjev Emila Tahirovića in Mihe Potočnika za odličja borilo 11 kamniških plavalcev, uvrstili so se v 28 finalnih obračunov in v Kamnik prinesli šest kolajn. Za pravo presenečenje državnega tekmovanja so poskrbele štiri Calcitove kadetinje, ki so v vseh petih štafetah stale na stopničkah. V začetku februarja je v Mariboru potekalo moštveno državno prvenstvo Slovenije, Calcitove plavalce je zastopalo sedem plavalcev, vključno s Patrikom Jagodicem, ki se je tekmovanja udeležil v kategoriji invalidov. Naši junaki so se izjemno izkazali, saj so domov prinesli kar 12 diplom in skupno 14 medalj, od tega 3 naslove državnih prvakov. Teden dni kasneje je v Mariboru potekalo še državno prvenstvo za mlajše deklice in dečke, s tem tekmovanjem pa se je zaključila zimska plavalna sezona. Mala ekipa petih kamniških plavalcev se je odlično kosala z najboljšimi in se borila za dobre rezultate. Osvojili so 6 medalj in 6 diplom v konkurenci mlajšega letnika.

  Naši bazenski prijatelji pa so priložnost izrabili še za napoved glavnega domačega dogodka – mitinga Veronika 2019, ki bo letos že 18-ič zapovrstjo. Gre za enega največjih plavalnih tekmovanj v Sloveniji. Tekmovanja se vedno udeležujejo najboljši slovenski plavalci, saj nudi eno izmed zadnjih možnosti za izboljšanje osebnih rezultatov pred državnimi prvenstvi.

  Manjkali niso tudi kolesarji Calcit Bike Teama. Gorski kolesarji Calcit Bike Teama so od leta 2009 najuspešnejši klub slovenskega pokala v krosu. V kolesarski šoli je več kot 60 otrok, ki vadijo pod budnim očesom trenerske ekipe. Ti skrbijo, da se najmlajši zabavajo in učijo. Med malo starejšimi velja izpostaviti člansko in mladinsko ekipo, ki tekmuje na domačih in tujih dirkah in povsod dosega izvrstne rezultate. Calcitovci so v lanski sezoni na državnem prvenstvu v vseh kategorijah zbrali sedem naslovov, letošnjo sezono so že začeli in to izvrstno, zato se za nove odlične rezultate ni za bati. Izpostaviti velja Roka Nagliča, najboljšega gorskega kolesarja pri nas, ki je trenutno v prvi stoterici na svetu in lovi olimpijski nastop na igrah v Tokiu 2020.

  Calcit Bike Team velja tudi za odličnega organizatorja dirk. 12. maja bo v Kamniku že 22. Kamniški kros, mednarodna dirka, ki je v zadnjih letih vselej privabila mednarodno uveljavljene tekmovalce. Verjamemo, da bo tako tudi letos, vabimo pa vas, da pridete Calcitove kolesarje bodriti tudi vi.

  Vsem športnikom in športnim delavcem čestitke za minule uspehe, nepozabno poletje in veliko uspehov v sezoni, ki prihaja!