Brez Kamničank v finalu srednjeevropske lige

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v povratni polfinalni tekmi srednjeevropske lige doma izgubile proti Novi KBM Braniku z 1:3 (-17, 14, -21, -17). V prvi tekmi so s 3:0 (-21, -13, -19) zmagale Kamničanke, tako da je o napredovanju odločal zlati niz, ki so ga s 15:7 dobile Mariborčanke. V soboto, 11. marca, se bosta ekipi v Velenju pomerili še v finalu Pokala Slovenije. Tekma se bo začela ob 17. uri.

  Calcit Volley  – Nova KBM Branik   1:3 (-17, 14, -21, -17) zlati niz: 7:15

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Rajković, Brlas (oba Hrvaška).

  Calcit Volley: Griljc (L), Radišković, Stojilković, Vovk 15, Đorđević, Hutinski 6, Boisa, Kregar, Charuk 8, Sillah 23, Vukojević, Pucelj 14, Čižman, Banko (L). Trener: Gregor Rozman.

  Nova KBM Branik: Mlakar 29, Milošič 9, Pogačar 8, Štampar 5, Klajžar (L), Lekše 8, Senekovič 1, Cikač (L),  Farkaš, Ramić 1, Potokar, Lorber Fijok 18, Kranjc 1. Trener: Bruno Najdič.

  Domače odbojkarice so v soboto še drugič v dobrem tednu dni v domačem prvenstvu izgubile z Mariborčankami. Obakrat z 2:3, kar je bil zanje dovolj velik opomin, čeprav so v prvi polfinalni tekmi v Mariboru pred tednom dni nadigrale varovanke Bruna Najdiča. Za napredovanje v finale, v katerega se je uvrstila madžarska ekipa Bekescsaba, ki je zagrebško Mladost premagala šele po zlatem nizu s 15:11 – v Zagrebu je bilo 3:2 za Mladost, na Madžarskem pa 3:2 za Bekescsabo -, bi Kamničanke potrebovale le dva niza. Ostale so pri enem, tri so osvojile Mariborčanke, ki so prepričljivo dobile tudi zlati niz.

  V prvem nizu so mariborske odbojkarice prevladovale na sprejemu, ki je bil 64-odstoten, in predvsem v napadu s 76-odstotno uspešnostjo. Na drugi strani so bile Kamničanke na sprejemu le 27-odstotno uspešne, nekaj boljši, 46-odstoten je bil napad, vendar je bilo to premalo, da bi ogrozile vodstvo gostij, ki so s točko Lorene Lorber Fijok povedle z 8:3, po napadu Ize Mlakar z 12:6 in novi točki mariborske korektorice že z 18:11. Čeprav je Gregor Rozman vzel še svoj drugi polminutni odmor, to ni spremenilo poteka niza, ki ga je s svojo osmo točko končala Mlakar.

  Popolnoma drugače so Kamničanke vstopile v drugi niz, v katerem so gostje še vodile s 5:4, na servis Nine Stojiljković pa je prišlo do preobrata. Z blokom Sare Hutinski so domače odbojkarice pobegnile za pet točk (10:5), zato je Najdič vzel še svoj drugi polminutni odmor. Po njem je bila v napadu uspešna še Neneh Sillah in šele Mlakar je prekinila serijo sedmih zaporednih kamniških točk. Do nove najvišje prednosti (16:7) je domača ekipa prišla na servis Hutinski in lastni napaki gostij, po bloku Lucille Charuk in vodstvu z 19:9 pa je bilo dokončno jasno, da bo izid v nizih izenačen. Zadnjo točko so v drugem nizu, v katerem so bile bankirke v napadu le še 20-odstotne, zato pa Kamničanke 47-odstotne, dosegle pa so tudi štiri bloke, dosegle gostje, ki so bile še naprej boljše na sprejemu.

  Toda začetek tretjega niza je bil spet v znamenju mariborske ekipe, ki je na servis Klare Milošič in točki Mlakar domačinkam pobegnila za štiri točke (7:3). Čeprav so Kamničanke na servis Stojiljković in bloku Hutinski izid na sedmi točki izenačile, so Mariborčanke odgovorile z delnim izidom 12:4 in vodstvom z 19:12. V končnici so gostje preko Mlakar izkoristile četrto zaključno žogo. Kamničanke so spet zatajile v napadu, ki je bil le 30-odstoten, mariborski 53-odstoten, toda kar devet točk je ob 69-odstotni uspešnosti prispevala Mlakar.

  V izredno pomembnem četrtem nizu, ki je že odločal o tem, ali bo za uvrstitev v finale potreben zlati niz ali se bodo vanj uvrstile domače odbojkarice, so prve večje prednosti prišle Mariborčanke z asom Pogačar (9:6). V še večjih težavah so bile Kamničanke po novem asu, tokrat Mlakar in bloku Milošič, saj so zaostajale že pet točk (14:9). Ko je z asom točko dosegla še Tali Lekše in nato blok za 17:10 Milošič, je bil vse bolj na vidiku zlati niz. Na servis Ane Marije Vovk so se Kamničanke gostjam približale na tri točke zaostanka (15:18), to pa je bilo bolj ali manj tudi vse, kar so v tem nizu naredile. Po dveh njihovih lastnih napakah so spet zaostajale za sedem točk (16:23). Zadnjo točko v četrtem nizu je prispevala Isa Ramić.

  Z dvema asoma Ronje Štampar so Mariborčanke v zlatem nizu povedle s 3:1, s točko Lorber Fijok že s 6:3, tako da je bil Rozman prisiljen vzeti polminutni odmor. Ob slabem sprejemu v domači ekipi so bankirke na menjavo strani odšle s prednostjo kar petih točk, že po menjavi strani pa je bila v bloku uspešna Milošič. Visoke prednosti Mariborčanke niso zapravile, zmago je potrdila najboljša igralka tekme, Mlakar, že 17. marca pa se bodo še enkrat vrnile v Kamnik, le da bodo igrale finale srednjeevropske lige proti Bekescsabi.

  Na koncu so bile domače odbojkarice na sprejemu le 36-odstotne in v napadu 39-odstotne, gostje pa na sprejemu 57-odstotne, v napadu pa 51-odstotne. Imele so šest asov in sedem blokov, Kamničanke pa štiri ase in deset blokov.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Očitno smo ob nepravem trenutku padli v tekmovalno krizo. Priznati moramo, da so bile Mariborčanke boljše. Prisilile so nas, da nismo mogli razviti svoje igre. Kaj naj še rečem? Preprosto ne najdemo tistega zmagovalnega duha, ki smo ga imeli praktično skozi vso sezono in pred eno najpomembnejših tekem v sezoni smo trenutno v slabem položaju. Kot da smo v nekakšnem krču, kot da se bojimo igrati. Sem žalosten, razočaran, ampak moramo iti tudi čez to. Čez tri dni je nova tekma, se nanjo dobro pripraviti in jo skušati odigrati veliko boljše, kot smo današnjo.«