Na krilih Gasparinija do druge zmage nad Mariborčani

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v zaostali tekmi devetega kroga Sportklub prve odbojkarske lige, tekma je veljala tudi za srednjeevropsko ligo, v domači dvorani premagali Merkur Maribor s 3:2 (-22, 21, -23, 19, 12). V nedeljo čaka Kamničane gostovanje v srednjeevropski ligi, ko se bodo v Waldviertlu pomerili z domačim Union Raiffeisnom, v sredo, 23. decembra, pa jih v Kranju čaka še zaostala tekma osmega kroga državnega prvenstva. Njihov nasprotnik bo Hiša na kolesih Triglav.

  Calcit Volley – Merkur Maribor  3:2 (-22, 21, -23, 19, 12)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Novak (Dvor), Mihajlović (Ljubljana).

  Calcit Volley: Kos 7, Hribar (L), Bregar, Purić 10, Kosmina 4, Gasparini 27, Hebda, Klobučar 14, Jerončič, Brulec 4, Beravs, Štalekar 15, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

  Merkur Maribor: Cafuta 6, Herman (L), Šket 14, Mulec, Detela, Možič 17, Košenina (L), Donik 1, Uremovič, Adžovič, Planinšič, Kisiljuk,, Ikhbayri 23, Kovačič. Trener: Sebastijan Škorc.

  V prvem letošnjem medsebojnem obračunu so v Mariboru slavili kamniški odbojkarji, ki pa trenutno za varovanci Sebastijana Škorca ob tekmi manj zaostajajo za sedem točk. Za Mariborčane, ki so zdaj močnejši še za dolgoletnega slovenskega reprezentanta Alena Šketa, je bil to zadnji poraz v prvenstvu in v srednjeevropski ligi, v obeh tekmovanjih so nanizali petnajst zaporednih zmag. Na drugi strani je bil v domačem prvenstvu za kamniško ekipo obakrat usoden ACH Volley, v sredo pa so morali priznati premoč še Union Raiffeisen Waldviertla, zanje pa je bil v osmini finala pokala Challenge premočan tudi italijanski Allianz Milano.

  Kamničani so uvodni niz na servis Dika Puriča začeli silovito, z dvema blokoma na Alenu Šketu in dveh lastnih napakah gostov so povedli s 5:0, tako da je Sebastijan Škorc njihov nalet skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. V tem je bil uspešen, kajti z dvema asoma Ahmeda Ikhbayrija in napaki domače ekipe so se Kamničanom približali le na točko zaostanka (7:8), z novim asom, tokrat Roka Možiča, pa so izid na deveti točki izenačili. S tem pa kamniških težav še ni bilo konec, kajti njihov naslednji napad je končal v avtu, tako da so Mariborčani prvi na tekmi povedli. Po novem asu Ikhbayrija so gostje domačinom pobegnili za tri točke (18:15), ki so jo držali vse do končnice niza, v kateri so se jim Kamničani z blokom Saša Štalekarja približali na točko zaostanka (22:23). Toda po drugem polminutnem odmoru gostova sta dva zaporedna napada kamniške ekipe končala v avtu, tako da so se v uvodnem nizu veselili mariborski odbojkarji, ki so bili predvsem bolj učinkoviti na servisu.

  V drugem nizu sta se ekipi do desete točke menjavali v vodstvu, prvi pa so večje prednosti prišli Mariborčani, ki so s štirimi zaporednimi točkami, zadnji dve je prispeval Šket, povedli s 13:10. Po domačem polminutnem odmoru so gostje dosegli še eno točko, na servis Štalekarja pa so jim Kamničani odgovorili s točko zaostanka (13:14). Popolnoma so se vrnili v igro z dvema zaporednima točkama Mitje Gasparinija, ki je izid na petnajsti točki izenačil, po napaki gostov pa so Kamničani vodili s 16:15. S tem serije njihovih točk še ni bilo konec, kajti po asu Timoteja Gala Kosa je bilo na semaforju 19:16 za Calcit Volley. Po novi točki Gasparinija je Škorc ob zaostanku štirih točk (17:21) vzel še svoj drugi polminutni odmor, ki pa ni več spremenil poteka drugega niza, ki ga je končal Štalekar.

  Kamniški odbojkarji so v tretjem nizu prvi pobegnili za tri točke (6:3), a so gostje že na šesti izid izenačili. V izenačenem nadaljevanju, v katerem smo videl dobro odbojko so več zbranosti pokazali gostje, ki so z napadom Ikhbayrija zaostanek ene točke spremenili v vodstvu s 16:14. Kot prvi se je v tem nizu za polminutni odmor odločil domači trener Gregor Jerončič, vendar so z blokom Uroša Planinšiča Mariborčani prišli že do treh točk prednosti (18:15). Gasparini je z napadom svojo ekipo približal na točko zaostanka (21:21), a do preobrata ni prišlo, kajti ob dotiku na mreži domačih odbojkarjev so Mariborčani izkoristili drugo zaključno žogo.

  V četrti niz so bolj odločno krenili domači odbojkarji, ki so z blokom Štalekarja povedli s 6:3, z blokom Puriča pa z 8:4. Ob boljši igri v bloku in v napadu so Kamničani preko Gasparinija prišli že do petih točk prednosti (12:7), ko pa je s svojim četrtim blokom na tekmi Štalekar kamniško vodstvo povišal na 18:10, je vse kazalo na izenačenje v nizih. Kamničani so vodili tudi že s 23:12, vendar so Mariborčani dosegli pet zaporednih točk, v končnici so ubranili dve zaključni žogi, ne pa tudi napada odličnega Gasparinija.

  Za Kamničane je bil to že drugi peti niz v treh dneh, sicer pa peti v sezoni, Mariborčani so svojega edinega igrali prva proti Calcit Volleyu. V sredo so varovanci Gregorja Jerončiča v srednjeevropski ligi morali priznati premoč Waldviertla, tokrat pa so na menjavo strani z napadom iz druge linije Jana Klobučarja odšli s točko prednosti, čeprav so vodili tudi že s 7:5. Z asom Gasparinija so domači odbojkarji povedli s 13:10, imeli pa so tudi tri zaključne žoge za končno zmago. Drugo je zviti Jan Brulec na mreži tudi izkoristil. To je bil prvi poraz mariborske ekipe po petnajstih zaporednih zmagah.

  Izjavi po tekmi
  Gregor Jerončič, trener Calcit Volley: »Takšne tekme se od ekip kot smo mi in Maribor pričakujejo. Za nas lahko rečem, da smo od prve točke naprej igrali zbrano, osredotočeni na igro. Ne bi izpostavljal kakšnega elementa v naši igri ali igralca, vsakdo, ki je prišel na igrišče, ni popuščal. Vsekakor je to dobra popotnica za nadaljevanje sezone, kajti zavedati se moramo, da so Mariborčani z Alanom Šketom še boljši, kot so bili. Z njim imajo še močnejše napadalce, toda ob
  potrpežljivi igri smo se vrnili v igro. Tako bi morali igrati tudi proti ekipam, ki so na papirju morda slabše od Mariborčanov.«

  Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: »Z obeh strani je bila prikazana dobra odbojka, žal pa nismo izkoristili svojih priložnosti, da bi nadaljevali svoj zmagoviti niz. Je že tako, da odlični Gasparini hitro kaznuje vsako napako. V tolažbo nam je lahko le, da smo izgubili po dobri igri, dejstvo pa je, da imamo še veliko rezerv, ampak ima jih tudi Calcit Volley. Prvenstvo bo še dolgo, je pa ta tekma potrdila, da se nam v letošnji sezoni očitno obeta troboj med ACH Volleyjem, Kamničani in nami. Škoda je le, da na teh tekmah ni gledalcev, ki bi imeli kaj videti.«