VakifBank potrdil vlogo favorita

  Calcit Ljubljana – VakifBank Istanbul 0:3 (-12, -14, -15)

  Ljubljana  – Dvorana Tivoli, 1000 gledalcev. Sodnika: Gaupp (Francija) in Činatl (Češka).

  Calcit Ljubljana: Grudina 2, Božič, Vrhovnik 3, Igličar 4, Forštnarič, Kučej 3, Kostić 2, Aragao 1, Hribar 1, Jerala – libero, Turk 2, Potokar 6. Trener: Gašper Ribič.

  VakifBank Istanbul: rge – libero, Kirdar, De Kruijf 6, Akman, Akin 6, Aslanyrek 1, Sletjes, Aydemir Akyol, Buijs 7, Castro 7, Hill 11, Rašić 8, Cetin, Aykac – libero. Trener: Giovanni Guidetti.

  Slovenske državne prvakinje so v svojo tretjo tekmo lige prvakinj krenile po porazu v Novi Gorici, ko jih je v soboto v domačem prvenstvu presenetil GEN-I Volley, za nameček pa je na drugi strani mreže stala ekipa, ki sodi v najožji krog kandidatk za evropski naslov. Dvakratne evropske klubske prvakinje, ki so leta 2013 osvojile tudi svetovni klubski naslov, so na prvih dveh tekmah prišle do gladkih zmag, brez poraza so tudi v domačem prvenstvu, svojo premoč so potrdile tudi v Ljubljani.

  Calcitovke so tekmo proti precej višji turški ekipi, kar sedem igralk je višji kot 190 cm, v ljubljanski je s 187 cm najvišja Urška Igličar, začele v isti postavi kot prvi dve v ligi prvakinj, s Cecilio Aragao, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo. Na drugi strani italijanski trener na klopi VakifBanke Giovanni Guidetti  tekme ni začel s svojo prvo organizatorko igre Naz Aydemir Akyol, temveč z nižjo Caglo Akin, na mestu korektorice pa je prednost pred Nizozemko Lonneke Sletjes dobila Brazilka Sheila Castro, njihova prva postava pa je bila v povprečju 8,2 cm višja od ljubljanske ekipe.

  Do prvega tehničnega odmora so si gostje priigrale s štirimi točkami prednosti, v domači ekipi so imeli težave na sprejemu, kar so skušale nadomestiti z borbeno igro v polju, vendar to ni bilo dovolj proti odlični turški ekipi, ki je ves čas pritiskala s servisi. Ob zaostanku sedmih točk (7:14) je domači trener Gašper Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor, do drugega tehničnega odmora se je ta zaostanek povečal še za dve točki. Za nameček domačim odbojkaricam ni stekel še servis, edini as je dosegla Ana Katarina Hribar, sicer pa so v tem elementu igre naredile štiri lastne napake, skupaj deset, gostje le dve.

  V drugem nizu so domače odbojkarice držale korak do tretje točke, nato so gostje na servis Castrove dosegle štiri točke zapored in podobno kot v prvem, je Ribič pri zaostanku štirih točk (3:7) vzel polminutni odmor. Toda tudi po njem se položaj na igrišču ni bistveno spreminjal. VakifBank je še naprej prevladoval na igrišču, čeprav so se Calcitovke, pri katerih je v igro vstopila Urška Igličar, v nadaljevanju še Mojca Božič, igrale požrtvovalno v polju, vendar to ni bilo dovolj, da bi resneje ogrozile visoko gostij. Z dvojnim blokom sta Igličarjeva in Kučejeva poželi val navdušenja v dvorani, a je bil izid že 9:14. Podobno kot v uvodnem nizu so tudi v drugem delu drugega niza prevladovale odbojkarice iz Istanbula. V končnici niza je do svoje prve evropske točke prišla Kaja Turk.

  Tretji niz so domače odbojkarice nadaljevale z Mojco Božič, Urško Igličar in Kajo Turk, tako kot v prvem povedle z 1:0 in 2:1, nato pa z dobro igro nadaljevale vse do prvega tehničnega odmora. Nanj so odšle z dvema točkama zaostanka, dve točki zaostanka so držale še pri izidu 7:9, s sedmimi zaporednimi točkami pa so gostje pobegnile za devet točk. Ribič je do drugega tehničnega odmora oba polminutna odmora, težave pa je s svojimi servisi domači ekipi povzročala Nizozemka Robin de Kruijf. S tem je bila tekma dokončno odločena, Ribič je ponudil priložnost za igro še Maji Forštnarič. Calcitovke so se sicer trudile po svojih najboljših močeh, toda proti ekipi, ki sodi v najožji krog favoritinj za evropski naslov, to ni bilo dovolj. Kakovost in izkušnje so bile pač na strani VakifBank Istanbula.

  Na prvi tekmi tretjega kroga skupine B je v torek poljski PGE Atom Trefl Sopot s 3:1 (21, 21, 21) premagal italijansko ekipo Igor Gorgonzola Novara.

  Ljubljanske odbojkarice se bodo s turško ekipo spet pomerile 9. decembra, ko bodo gostovale v Istanbulu. Istega dne bo v Novari na sporedu tudi tekma med italijanskimi in poljskimi odbojkaricami.

  Izjave po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: Veseli me, da so igralke s klopi, ko so vstopile v igro, prineslo neko dodatno energijo. Že nekaj časa smo v ritmu sreda-sobota, sreda-sobota, kar igralke telesno in psihično iztroši, so pa zato tiste igralke, ki do zdaj niso igrale veliko, svojo priložnost izkoristile in kot trenerja me to samo veseli. V prihodnje bom lahko odpočil katero od nosilk igre in dal priložnost drugi igralki. Že pred tekmo smo vedeli, kakšna je moč VakifBanke, kar je tudi pokazala na igrišču. Žal mi je le tistih nekaj lahkih žog, ki smo jih podarili nasprotnicam.

  Urška Igličar, igralka Calcita Ljubljane: Že sama zveneča odbojkarska imena v ekipi VakifBanke so nam dala pred tekmo misliti, proti komu bomo igrale. Prisotno je bilo tako navdušenje kot tudi strah, ampak kaj veliko se ne da narediti. Moraš izkoristiti svoje priložnosti, iz tega kaj narediti, kajti tudi turška ekipa ima kakšne slabe točke, kar se nam je včasih obrestovalo. Proti takšnim ekipam se kaznuje prav vsaka napaka, vsaka slabše odigrana akcija, zato moraš vse, kar se ti ponudi, izkoristiti takoj. Ampak iz takšnih tekem se lahko največ naučiš.

  Elena Kučej, igralka Calcita Ljubljane: Čast je, da smo lahko igrale proti tako kakovostni ekipi, ker gre resnično za vrhunske igralke. Čeprav rezultat tega ne pokaže, smo se jim dobro upirale, borile smo se in škoda, da se kakšna točka ni obranila v našo korist. Kakovost je zagotovo na njihovi strani, sem pa zadovoljna z našo igro in se že zdaj veselim tekme v Turčiji. Verjetno bo podobno kot danes, bo pa to priložnost, da še napredujemo. 

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji