V Tivoliju za naslov državnega prvaka

  Škoda, ker kamniška športna dvorana ni večja, saj bi bilo v ponedeljek v njej morda še več gledalcev, kot jih je bilo. Vzdušje v prepolni dvorani je bilo ves čas odlično, zanj pa so z odlično igro poskrbeli tudi kamniški odbojkarji, ki so že v izgubljenem uvodnem nizu prikazali dobro igro, vendar so bili v njem branilci državnega naslova preprosto boljši, zato pa je bilo od drugega niza naprej vse v znamenju domače ekipe.

  V finalni seriji smo že izpustili kakšno priložnost, da bi morda tudi že končali prvenstvo, je pa res, da smo v ponedeljek prikazali do zdaj najboljšo igro. Razumljivo je, da je bilo veselje po zmagi še toliko večje, vendar smo nanjo že pozabili, kajti vse to ne bo nič pomenilo, če v četrtek v Tivoliju ne zmagamo, je po blesteči ponedeljkovi zmagi dejal Andrej Štembergar Zupan, ob Maxsonu Pereiri najbolj učinkovit igralec Calcit Volleyballa.

  Tudi za zadnji letošnji obračun se priprave na tekmo ne bodo kaj dosti spreminjale. Dejansko med nami in Ljubljančani ni skrivnosti, v četrtek bo to že, če se ne motim, deseta letošnja medsebojna tekma, tako da bo odločala dnevna forma in ekipni duh, ki je bil na ponedeljkovi tekmi na naši strani. Tople vode ne moremo več odkriti ne mi, ne oni, oni poznajo nas, mi njih, tako da bo toliko pomembnejši ekipni duh in verjamem, da bomo tudi v Tivoliju, pred velikim številom svojih navijačev, to še enkrat dokazali. V Tivoliju običajno igramo dobro, verjamem, da bo tako tudi v četrtek in da bomo še enkrat razveselili svoje navijače, pa je kapetan Kamničanov dejal pred zadnjo tekmo sezone.

  Čeprav smo v ponedeljek prvi nizi izgubili, smo verjeli, da tekma še ni izgubljena. Osredotočili smo se na vsako točko posebej in na koncu se nam je to obrestovalo. Pred nami je zdaj odločilna tekma, ki bo odločala o vsem. Tega smo si vsi želeli, vsekakor bomo šli v Tivoli odločeni, da v Kamnik prinesemo še drugo letošnjo lovoriko. Imamo dovolj razlogov za samozavest, morda celo več kot ACH Volley, ker smo dobili zadnjo tekmo, je Štembergar Zupana dopolnil Sašo Štalekar, vse boljši bloker aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalcev.

  Pred nami je peta tekma, izid v zmagah je neodločen, vse se bo začelo znova. Odigrati bomo morali še eno res dobro tekmo, če bomo želeli presenetiti ACH v Tivoliju. V Ljubljano ne bomo šli z belo zastavo, borili se bomo do zadnje točke na igrišču, kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli. Dejstvo je, da so igralci obeh ekip že utrujeni, zato je v tem vmesnem obdobju med tekmama treba najti pravo mero počitka in treninga. Toda ne glede na utrujenost bodo igralci obeh ekip zagotovo iz sebe iztisnili vse, kar še imajo v sebi. Z dobrim servisom, sprejemom, kot smo ga držali večji del ponedeljkove tekme in učinkovitim napadom, lahko igramo proti ACH Volleyju in se nadejamo uspešnega konca, pred najpomembnejšo tekmo letošnje sezone razmišlja Gašper Ribič, ki je v zadnjih dveh sezonah naslov državnega prvaka osvojil z odbojkaricami Calcit Volleyballa, v četrtek pa bo imel priložnost, da moški odbojki po dolgih štirinajstih letih spet prinese najbolj pomembno slovensko odbojkarsko lovoriko.

  Svoje načrte imajo seveda tudi v ljubljanskem taboru. Razočaranje po ponedeljkovem porazu je bilo veliko, vendar bodo varovanci Zorana Kedačiča naredili vse, da pokal, namenjen najboljši slovenski odbojkarski ekipi še trinajstič zaporedoma odide v njihove vitrine.
  Preprosto se v nadaljevanju tekme nismo več tako borili kot v prvem nizu. Mislim, da pritisk, ki si ga sami ustvarimo, predstavlja preveliko breme za nas. Ko nasprotnik doseže dve točki zapored, nas to zaustavi, morali pa bi biti ravno obratno. Takrat, ko je težko, ko ne vodimo, bi se morali še bolj boriti, ko pa vodimo, bi morali mirno pripeljati tekmo do konca, ne pa da pademo v nekakšen kanal in dovolimo nasprotniku, da zaključuje nemogoče žoge. Mislim, da moramo to željo po zmagi pretopiti v zbranost in razmišljanje v to, kako igrati dobro odbojko. To smo v letošnji sezoni že nekajkrat dokazali, verjamem, da to še vedno lahko dokažemo. Ponedeljkova igra sicer ni bila slaba, ampak je bil Calcit preprosto boljši. Naučiti se bomo morali z bremenom zmage, in v četrtek bo med drugim odločalo tudi to, katera ekipa bo bila močnejša v glavah. Igralci so telesno izčrpani, treninga bo zelo malo, zato bo predvsem treba ohladiti glave, pred četrtkovo tekmo meni Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja.

  Še malce pogleda v zgodovino. Ko so Kamničani leta 2001 prišli do svojega prvega naslova, so v finalu končnice premagali prav zdajšnji ACH Volley, takrat še Merkur Bled. Takrat je bilo 3:1 v zmagah za kamniško ekipo, ki jo je vodil Gregor Hribar, zdajšnji predsednik kluba. Tudi ob svojem drugem naslovu, leto dni pozneje, so Kamničani v finalu, s 3:0, premagali Merkur Bled, zato pa so težje delo imeli na poti do svojega tretjega naslova, saj so do njega, prišli šele v peti tekmi proti Stavbar Mariboru. To pa je bil zadnji naslov državnih prvakov za kamniške odbojkarje, čeprav so nato v finalu končnice igrali še petkrat. Štirikrat so morali priznati premoč ACH Volleyju, leta 2004 pa Šoštanju Topolšici. Na drugi strani so Ljubljančani naslov državnega prvaka osvojili dvanajstkrat zaporedoma, nikoli niso potrebovali več kot štirih tekem, prvič pa so se ga veselili še na Bledu, ko so v finalu leta 2000 premagali ljubljansko Olimpijo.

  Spored finalnih tekem končnice 1. DOL za moške:
  Prva finalna tekma, četrtek, 13. april: ACH Volley – Calcit Volleyball 1:3 (-22, 21, -25, -14).
  Druga finalna tekma, ponedeljek, 17. april: Calcit Volleyball – ACH Volley 0:3 (-14, -22, -24).
  Tretja finalna tekma, četrtek, 20. april: ACH Volley – Calcit Volleyball 3:2 (-20, 18, 17, -23, 10).
  Morebitna četrta finalna tekma, 24. april: Calcit Volleyball – ACH Volley 3:1(-21, 22, 22, 21).
  Morebitna peta tekma, četrtek, 27. april: ACH Volley – Calcit Volleyball (ŠD Tivoli, 18:00).

  Komentarji