V osmino finala po zlatem nizu

  Dynamo Apeldoorn – Calcit Volleyball 3:1 (-21, 21, 18, 23) – zlati niz: 9:15

  Apeldoorn – Dvorana Omnisportcentrum Apeldoorn, gledalcev 525, sodnika: Stipaničev (Hrvaška) in Queste (Francija).

  Draisma Dynamo Apeldoorn: Bontrop – libero, Van Garderen 2, Anker 12, Ogink, Van Capelle, Van Zeist, Verschuren 9, Van Dorsten 25, We Weijer, Boehm, Kruiswijk 15, Olmstead 13. Trener: Bas Hellinga.

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 6, T. Štern 23, Štalekar 2, Vidmar 1, Štembergar Zupan 6, Brulec 4, Lakner, Kotnik 4, Ž. Štern 19, Videčnik 6, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  Za napredovanje v osmino finala pokala challenge so Kamničani potrebovali vsaj dva osvojena niza ali zmago v zlatem nizu. Že po prvem, začeli so ga Jan Brulec, Domen Kotnik, Žiga Štern, Žan Novljan, Matic Videčnik, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar so bili na dobri poti. V nizozemski ekipi je tokrat igral tudi 212 cm visoki Michiel Van Dorsten, ki je do prvega tehničnega odmora povzročal največ težav Kamničanom, ki so nanj odšli z zaostankom dveh točk. Toda na servis Matica Videčnika so odbojkarji Calcita dosegli štiri točke zapored, povedli z 11:8 in prednost ob odličnem servisu in sprejemu držali do konca niza. Domači odbojkarji so na 18. točki izid še izenačili, v končnici niza pa sta bila Tonček Štern ter nato še Domen Kotnik s servisi med najbolj zaslužnimi za kamniško vodstvo z 1:0 v nizih. V uvodnem nizu so Kamničani naredili le tri lastne napake, Nizozemci, ki so bili boljši v bloku, naredili pa so osem lastnih napak.

  Toda v drugem nizu igra kamniške ekipe ni bila več na ravni z uvodnega niza. Njihov servis ni bil več tako učinkovit, delali so vse preveč lastnih napak, kar deset, slabši je bil tudi sprejem. Kamničani so do devete točke še držali korak z domačini, ki so z delnim izidom 7:2 prišli do petih točk prednosti (16:11). Z blokom Videčnika so se jim varovanci Marka Brumna še približali na dve točki zaostanka (14:16), vseh upov po zmagi v drugem nizu pa je bilo konec po štirih zaporednih točkah odbojkarjev iz Apeldoorna, ki so povedli z 20:16. Brumen je že pred tem Tončka Šterna zamenjal z Andrejem Štembergar Zupanom, Kotnika s Primožem Vidmarjem, vendar niti to ni spremenilo poteka niza.

  V tretjem nizu so Kamničani nadaljevali s slabimi servisi, v tem elementu igre so naredili kar šest napak, na drugi strani so Nizozemci le dve, dosegli pa so tudi dva asa. Za nameček so bili kamniški odbojkarji slabši tudi na sprejemu, v napadu pa ni bilo razpoloženega igralca. Podobno kot v drugem nizu so tudi v tretjem Kamničani prišli na dve točki zaostanka (14:16), vendar so nato do konca niza osvojili le še štiri točke. Če je bil v drugem nizu v domači ekipi v napadu nevaren Renzo Verschuren, je bil v tretjem Justin Olmstead.

  V četrtem nizu sta se razigrala brata Tonček in Žiga Štern, ki sta dosegla polovico kamniških točk, vendar so manjkale točke njunih soigralcev, saj je dve prispeval le še Andrej Štembergar Zupan. V izenačenem nizu je tehtnico na domačo stran prevesil Van Dorsten, ki je dosegel tudi zadnjo točko za zmago Apeldoorna v rednem delu tekme.

  O napredovanju v osmino finala je tako odločal zlati niz, ki se je začel po željah kamniške ekipe, ki je na menjavo strani odšla s prednostjo štirih točk. Ko so z blokom Matica Videčnika povedli z 9:4, so bili Kamničani korak bliže napredovanju, da pa do preobrata ni prišlo, je v končnici poskrbel s štirimi zaporednimi točkami Tonček Štern, zmago v zlatem nizu pa je potrdil Jan Brulec.

  V osmini finala bo Calcit Volleyball igral z ukrajinsko ekipo Lokomotiva Harkov, ki je bila v dveh tekmah boljša od švicarskega Amriswilla. Tudi z ukrajinsko ekipo so Kamničani igrali v sezoni 2002/3 v pokalu Cev. Doma so Ukrajince premagali, v gosteh pa so z njimi izgubili.

  Izjava po tekmi:

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: V prvem nizu smo bili boljši nasprotnik, v nadaljevanju so domačini popravili svoj sprejem in naredili manj lastnih napak, še večja nevarnost je predstavljal 212 cm Van Dorsten, ki na prvi tekmi ni igral. V zlatem nizu smo si po zaslugi odličnega začetka priigrali prednost, ki smo jo držali do konca in se uvrstili v osmino finala. Fantje si zaslužijo pohvale, pa ne samo za današnjo tekmo, temveč za vse tekme v tej sezoni, saj uspešno igramo v kar štirih tekmovanjih.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji