V Calcitu radi delajo z mladimi

  Sitar je zadolžen za delo z najmlajšimi kamniškimi odbojkarji, se pravi od kategorije v mini odbojki do starejših dečkov. Trenutno je v mini odbojki (dečki do 10 let) registrirano 11 igralcev, v mali odbojki jih je za zdaj 16, prav toliko pri starejših dečkih.

  Za včlanitev v OK Calcit Volleyball ni nikoli prepozno. Včlanitev v klub je zelo preprosta. Tisti, ki bi želel postati naš član, se lahko obrne name (Jure Sitar – 040 760-488) ali pa preko kontaktov, ki so na naši klubski spletni strani. Dobil bo vse potrebne informacije, da bi lahko začel igrati ta zahteven, vendar zelo družaben in zabaven šport, včlanitev v klub pojasnjuje Sitar.

  In katerim stvarem je treba na treningih posvečati največ pozornosti?

  Pri teh najmlajših otrocih, ki se šele začenjajo ukvarjati z odbojko, je najbolj pomembno, da jim jo trener predstavi v čim bolj zanimivi luči. Predvsem je pomembno, da se s tem športom oziroma gibanjem na splošno zasvojijo. Ko so otroci enkrat zasvojeni z odbojko, šele lahko resnično začneš ustvarjati prave odbojkarje. Na prvem mestu je ljubezen do športa, gibanja,  predvsem pa je odbojka eden bolj kolektivnih športov, kjer se predvsem v teh najmlajših kategorijah spletajo nova prijateljstva. Pri njih je treba največ časa nameniti motoriki in koordinaciji gibanja, nato pa jih preko iger pripeljati do želenega cilja. Preko iger se potem dela tudi na tehniki. Pomembna je pravilna izvedba tehnike, do tega pa pridejo zaradi določenih metodičnih postopkov, ki so pri najmlajših zelo pomembni. Lažje je naučiti določenih gibov – tehnike mlajše igralce, kot pa starejše, ki imajo že določen gib avtomatiziran. 

  Veliko pozornosti na treningu dajemo samemu ekipnemu duhu. Odbojka je kolektivni šport, zato morajo otroci vedno držati skupaj in dihati kot eno, kajti za končni uspeh je vedno zaslužna celotna ekipa in ne posameznik. Res je, da so določeni igralci boljši, ampak brez soigralcev se odbojke ne da igrati. Otroci, ki gledajo odbojko samo po televiziji mislijo, da gre za preprost šport, toda da preideš do takšne igre, moraš narediti na tisoče in tisoče določenih izvedb gibanja – tehnike, da je lahko igra videti vsaj malo podobna tisti, ki jo vidijo na televiziji. Šele pozneje pride do izraza tudi telesna moč, kajti z najmlajšimi se ne sme veliko delati na fiziki saj so otroci še v razvoju, je način dela z najmlajšimi pojasnil Sitar, ki je v Calcitu Volleyballu že dvanajsto sezono.

  V klubu si vsako leto prizadevajo, da bi včlanili, čim več novih igralcev.

  Čeprav bi morali trenerji mlajših selekcij več pozornosti namenjati iskanju talentov in igralcev, ki so visoki, saj je višina v odbojki zelo pomembna, se včasih preveč poudarja rezultat. V zadnjem času je v Kamniku veliko športnih panog, največ se jih odloča za nogomet in košarko, skušamo pridobiti nove člane. Dejstvo je, da gre pri odbojki za tehnično in taktično enega najtežjih športov, zato otroci včasih izgubijo voljo, kajti za določeno stvar je treba narediti veliko število ponovitev. Ampak tisti, ki vztrajajo, so nagrajeni za svojo vztrajnost, upravičeno trdi Sitar.

  Navkljub številnim uspehom v mlajših kategorijah, se do prve članske ekipe Calcita Volleyballa prebije le malo število igralcev. Trenutno so to Klemen Hribar, ki je tudi slovenski reprezentant, Domen Kotnik, nekdanji mladinski reprezentant in Jure Lakner.

  V zadnjem času se nam dogaja, da se nam igralci, ki izstopajo v mlajših kategorijah, ob prehodu v srednje šole ali fakultete kar nekako porazgubijo. Šele tu se vidi, koliko je igralec dejansko zastrupljen z odbojko. Žal se v najstniških letih pogosto dogaja, da otroci raje žurirajo, kot da bi se bolj posvetili igranju odbojke, toda tudi to se, skupaj s šolanjem, ki mora biti na prvem mestu, da uskladiti. Trenutno imamo v prvi ekipi res le tri igralce iz naše odbojkarske šole, vendar je tu tudi problem višine, kajti, če pri odbojki nimaš primerne višine, ti še tako odlična tehnika ne pomaga prva veliko. Včasih se v klubu šalimo, da vzgajamo le libere, kajti malo je otrok, ki so visoko 190 in več centimetrov.

  Napisal: Miha Štamcar

   

   

  Komentarji