Utrujeni Kamničani do drugega mesta

  Calcit Volley – ACH Volley  1:3 (-24, -19, 20, -18)

  Hoče – VŠD Hoče, 700 gledalcev, sodnika: Skudnik (Mežica), Pevc (Škofja Loka).

  Calcit Volley: Pereira 12, Hribar (L), Golob (L), Novljan 2, Ratek, Gil 2, Vidmar 15, Okroglič 5, Štaleker 8, Kvas, Lakner 2, Kotnik 11, Štembergar Zupan 2, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

  ACH Volley: Flajs, Đirlić 15, Babkov 11, Kovačič (L), Purič 14, Pavlovič, Satler, Pleško, Brulec 5, Planinc (L), Kk 3, Mihajlovič 1, Pokeršnik 9, Videčnik 10. Trener: Zoran Kedačič.

  V zadnjih dveh finalnih obračunih slovenskega pokalnega tekmovanja so bili boljši kamniški odbojkarji, ki so si zelo želeli še tretje zaporedne, sicer pa četrte pokalne lovorike, medtem ko Ljubljančani prav po zaslugi Kamničanov že tri leta čakajo na deseti pokalni naslov. Težjo pot do finala so imeli branilci naslova, ki so še v sredo igrali na Korziki v drugem krogu pokala CEV, v polfinalu pa so v petem nizu s 15:13 le strli odpor Triglav Kranja. Na drugi strani je ACH Volley v Evropi igral v torek in še to doma, včeraj pa je s 3:0 premagal domačine zaključnega turnirja. Tako je bila veliko večja utrujenost na strani kamniške ekipe, kar se je tudi poznalo v njeni igri. Žal jim urnik letošnjega domačega tekmovanja resnično ni šel na roke.

  V prvem nizu je bil izid izenačen kar štirinajstkrat, večinoma pa so bili v prednosti Kamničani, ki so z dvema zaporednima točkama Maxsona Pereire in po lastni napaki Ljubljančanov povedli s 14:11. S tremi točkami prednosti so vodili tudi pri izidu 15:12, dobro pa jim je kazalo še pred vstopom v končnico, saj je bilo na semaforju 21:19 za Calcit Volley. Toda v končnici niza so bili bolj zbrani ljubljanski odbojkarji, ki so na servis Petra Đirlića prišli do vodstva z 22:21, nato pa so imeli še dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0 v nizih. Dve so Kamničani ubranili, ne pa tudi tretje, ki jo je izkoristil Matej Kk, ki je tik pred tem vstopil v igro.

  Med prvim in drugim nizom je Odbojkarska zveza Slovenije podelila tudi priznanja za najboljše igralce in trenerje v iztekajočem letu. Med dobitniki priznanja je bil tudi Gašper Ribič, ki je bil izbran za najboljšega trenerja v moški konkurenci, v ženski je bil najboljši Bruno Najdič, medtem ko sta bila med igralci najboljša Tine Urnaut in Iza Mlakar.

  Drugi niz je bil izenačen le do četrte točke, nadaljevanje pa je bilo vse v znamenju aktualnih državnih prvakov, ki so izkoristili slabši sprejem kamniške ekipe. Do odločilne prednosti so prišli na servis Matica Videčnika, ki je zadnji dve sezoni nosil dres Calcit Volleyja, saj so Kamničanom pobegnili za osem točk (14:6). Razlika osmih točk je bila tudi ob drugem tehničnem odmoru, ob boljšem servisu in igri v napadu, najbolj nevarna sta bila Sergej Babkov in Videčnik, so Ljubljančani prednost ohranili do konca niza, ki ga je končal Jan Pokeršnik, še eden od igralcev ACH Volleyja, ki so v preteklosti že nosili kamniški dres.

  Tudi tretji niz se ni začel po željah Kamničanov, ki so imeli še naprej težave na sprejemu, posledično tudi v napadu, tako da so ob prvem tehničnem odmoru zaostajali že za šest točk. Vendar se varovanci Gašperja Ribiča navkljub utrujenosti niso predali, čeprav so zaostajali že s 3:10 in 4:11. Toda z blokom Saše Štalekarja in po lastni napaki Ljubljančanov na sprejemu so zaostajali le še za točko (12:13), z asom Primoža Vidmarja in po novi napaki ACH Volleyja pa so celo povedli s 15:14. Še bližje popolnemu preobratu so bili po dobri reakciji Radoslava Gila na mreži in uspešnem napadu Vidmarja, saj so Ljubljančanom pobegnili za štiri točke (23:19). Veliko zaslug za preobrat je imel s svojimi servisi tudi Jure Lakner, ko pa je Matej Mihajlović žogo poslal v avt, so imeli Kamničani pet zaključnih žog za svoj prvi niz na tekmi. Po novi napaki nasprotnikov so do njega prišli v drugem poskusu.

  Tudi začetek četrtega niza je pripadel aktualnim državnim prvakom, ki so povedli s 5:2, s točko Petra Đirlića že 12:8. Hrvaški korektor je bil usoden za kamniške sprejemalce tudi na servisu, kajti prav po njegovi zaslugi je ACH Volley na drugi tehnični odmor odšel s prednostjo sedmih točk. Tokrat do preobrata ni prišlo. V nogah Kamničanov je bilo premalo energije, kar je bilo tudi razumljivo, saj je bila to zanje že tretja tekma v štirih dneh. En dan več počitka so imeli Ljubljančani, ki so povratno tekmo pokala CEV za nameček igrali še doma. Resnično škoda, da je bil zaključni turnir pokala Slovenije, ki je prvi vrhunec sezone na domačih tleh, v tednu, ko sta dve slovenski ekipi igrali v evropskem pokalu. Zadnjo točko v finalu letošnjega pokalnega tekmovanja je dosegel Sergej Babkov.

  Izjava po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: Poznalo se nam je, da je bila to naša že tretja tekma v štirih dneh, še zlasti, če je na drugi strani ACH Volley. Proti njemu moraš na igrišče priti resnično stoodstoten, če želiš računati na kaj več kot le častni poraz. Na trenutke nam je manjkalo svežine, naredili smo tudi kakšno napako preveč, kar je na koncu prineslo zmago Ljubljančanom. Za zmago jim lahko le čestitamo, danes so bili boljši. V tolažbo nam je, da smo se jim vsaj upirali, škoda je predvsem prvega niza, ko smo bili blizu uspeha, po tistem nizu pa so se odbojkarji ACH Volleyja sprostili, začeli igrati bolje, dobro so držali sprejem, nam pa je na koncu malo manjkalo, da bi prišli do zmage.

  Najboljši odbojkarji zaključnega turnirja

  najboljši podajalec: Jan Brulec (ACH Volley Ljubljana)

  najboljši bloker: Sašo Štalekar (Calcit Volley)

  najboljši prosti igralec: Jani Kovačič (ACH Volley Ljubljana)

  najboljši sprejemalec: Primož Vidmar (Calcit Volley)

  najboljši igralec turnirja: Petar Đirlić (ACH Volley Ljubljana)

  Vsi dozdajšnji zmagovalci pokala Slovenije

  1991/92 Vileda Maribor

  1992/93 Salonit Anhovo

  1993/94 Vileda Maribor

  1994/95 Maribor

  1995/96 Salonit Anhovo

  1996/97 Salonit Anhovo

  1997/98 Fužinar

  1998/99 Fužinar GOK Igem

  1999/00 Salonit Anhovo

  2000/01 Žurbi Team Kamnik

  2001/02 Salonit Anhovo

  2002/03 Salonit Anhovo

  2003/04 Salonit Anhovo

  2004/05 Autocommerce Bled

  2005/06 Prevent Gradnje IGM

  2006/07 Autocommerce Bled

  2007/08 ACH Volley Bled

  2008/09 ACH Volley Bled

  2009/10 ACH Volley Bled

  2010/11 ACH Volley Bled

  2011/12 ACH Volley Ljubljana

  2012/13 ACH Volley Ljubljana

  2013/14 Salonit Anhovo

  2014/15 ACH Volley

  2015/16 Calcit Volleyball

  2016/17 Calcit Volleyball

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji