Tokrat poraz v zlatem nizu

  Calcit Volleyball – Lokomotiv Harkov 3:0 (17, 22, 17) – 15:17 zlati niz

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Savić (BiH) in Frigne (Belgija).

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 4, T. Štern 22, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan, Brulec 3, Lakner, Kotnik 12, Ž. Štern 13, Videčnik 3, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  Lokomotiv Harkov: Teromenko 4, Žilinski 10, Kovalov, Plotnicki 15, Moroz, Tatarincev 4, Kovalčuk 2, Rudnicki, Fomin – libero, Harmaš – libero, Tomin 9, Holoven. Trener: Jurij Filipov.

  Slovenski pokalni zmagovalci so na prvi tekmi osmine finala pokala challenge v Harkovu izgubili z 1:3, zato so v svoji dvorani imeli dva cilja. Prvi je bil dobiti tekmo s 3:0 ali 3:1, nato pa ukrajinske odbojkarje premagati še v t. i. zlatem nizu, ki se igra do 15. točke. Kamničani so brez izgubljenega niza prvi cilj izpolnili z odliko, do drugega pa so bili oddaljeni le eno točko, saj so v zlatem nizu dvakrat imeli žogo za končno zmago. Namesto njih so Ukrajinci izkoristili svojo prvo zaključno žogo. Kamničanom tako ni uspelo ponoviti podviga iz šestnajstine finala, ko so po zlatem nizu izločili nizozemski Apeldoorn.

  Prvi niz so bolje začeli Ukrajinci, ki so izkoristili številne lastne napake domače ekipe in nekajkrat vodili z dvema točkama prednosti. Zadnjič pri izidu 14:12, na servis Tončka Šterna pa je prišlo do preobrata. Domen Kotnik je z blokom izid na 14. točki izenačil, z asom Tončka Šterna pa so Kamničani gostom pobegnili za tri točke (17:14). S tem pa obdobja dobre ekipe domače ekipe ni bilo konec, varovanci Marka Brumna, ki so tekmo začeli v postavi Jan Brulec, Domen Kotnik, Žiga Štern, Žan Novljan, Matic Videčnik, Tonček Štern in prosti igralci. Z novim blokom, tokrat Žige Šterna, je bilo že 21:15, do konca niza pa je v domači ekipi točko, svojo šesto v uvodnem nizu, dosegel le še Tonček Štern, kajti druge tri so jim z lastnimi napakami podarili Ukrajinci, pri katerih je Jurij Tomin, ki je bil v Harkovu njihov najbolj nevarni igralec, dosegel le točko.

  Z dobro igro so kamniški odbojkarji nadaljevali tudi v drugem nizu, v katerem so le enkrat vodili gostje, in sicer pri izidu 7:6. Na servis Jana Brulca so Kamničani dosegli štiri točke zapored, zadnjo je Brulec dosegel z asom, prav po njegovi napaki pa je Lokomotiv na 15. točki izid izenačil. Zadnjič v drugem nizu, kajti v nadaljevanju se je spet razigral Tonček Štern, ki je bil uspešen tudi v bloku, tako kot tudi Kotnik, ki je z blokom svoji ekipi priboril štiri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih, tretjo je izkoristil Tonček Štern.

  Tudi v tretjem nizu so prevladovali Kamničani, ki so še naprej pritiskali s servisi, bili višji v bloku, v napadu pa sta se Tončku Šternu pridružila še Domen Kotnik, ki je bil zelo uspešen tudi v bloku in Žiga Štern. Vse skupaj je dobro povezoval Jan Brulec in ob drugem tehničnem odmoru so domači odbojkarji vodili s šestimi točkami prednosti, pred vstopom v končnico niza pa s točko Žige Šterna že z 21:13.

  O napredovanju v četrtfinale je odločal zlati niz, ki so ga domači odbojkarji začeli z vodstvom 4:1, vendar so na sedmi točki Ukrajinci izid izenačili. Na menjavo strani so s točko prednosti le odšli Kamničani, ki so imeli tudi dve zaključni žogi za zmago, obe sta ostali neizkoriščeni, zato pa so Ukrajinci do uvrstitve v četrtfinale prišli že s prvo zaključno žogo. V četrtfinalu bodo igrali proti ruski ekipi Fakel Novi Urengoj.

  Izjava po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Ko izgubiš na takšen način, ti seveda ni vseeno. Tri nize smo odigrali na vrhunski ravni, to je bila ena naših najboljših tekem v letošnji sezoni, žal smo v zlatem nizu nekoliko popustili, zmanjkalo nam je zbranosti v ključnih trenutkih tekme, posledica tega pa je bil naš poraz. Škoda, bili smo pred vrati Sibirije, zdaj nam preostaja le še državno prvenstvo.

  Napisal: Miha Štamacr

  Foto: Klemen Burmec


  Komentarji