Slovenke brez EP 2017

  V prvem krogu turnirja v Mariboru so slovenske odbojkarice premagale Grčijo s 3:2 (-23, 20, 24, -23, 8), v prvi postavi je od aktualnih državnih prvakinj igrala Tina Grudina in dosegla 10 točk, štiri je k zmagi prispevala Urška Igličar, Mojca Božič pa ni dosegla točke. Sicer pa so bile v slovenski izbrani vrsti uspešne še Iza Mlakar s 23 točkami, 13 jih je dosegla Saša Planinšec, 12 Monika Potokar, 10 Marina Cvetanović in pet Sara Najdič.

  Manj uspeha so izbranke selektorja Bruna Najdiča imele na drugi tekmi proti Belorusiji. Na njej so si s porazom 0:3 (-21, -17, -16) zapravile vse možnosti, da bi v skupini osvojile najmanj drugo mesto in s tem dodatne kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Na tej tekmi Mojca Božič in Urška Igličar nista dosegli točke, Tina Grudina jih je dosegla pet, ob bolečem porazu pa so točke prispevale še Iza Mlakar 13, Lana Ščuka 2, Marina Cvetanović 6, Monika Potokar 11 in Saša Planinšec 4.

  Čeprav so se s porazom proti Belorusiji že dokončno poslovile od evropskega prvenstva, so slovenske odbojkarice v zadnji tekmi turnirja prikazale odlično igro, premagale Čehinje s 3:1 (24,-19, 20, 21). S to zmago so pomagale Belorusinjam, ki so tako osvojile prvo mesto v skuini F in se neposredno uvrstile na evropsko prvenstvo, medtem ko bodo morale Čehinje v dodatne kvalifikacije. Z odlično igro in 15 točkami se je izkazala Tina Grudina, ki je imela tudi pet blokov, ob zmagi pa so točke dosegle še Iza Mlakar 20, Sara Najdič 2, Marina Cvetanović 12, Monika Potokar 11 in Saša Planinšec 10, medtem ko Mojca Božič in Urška Igličar nista dosegli nobene točke. V slovenski reprezentanci so bile še prosta igralka Katja Medved, Valentina Založnik, Lana Ščuka in Anita Sobočan.

  Moramo se zavedati, da sta bili Belorusija in Češka na zadnjem na evropskem prvenstvu od 9. do 12. mesta, mi smo na jakostni lestvici letos napredovali za dve mesti in smo 23. Mislim, da je kakovost že iz te tabele jasna. Tudi če pogledamo, kje igrajo naše in kje njihove igralke, pridemo do tega, da še nismo na tej ravni. Vem pa, da smo na treningih oddelali veliko, da so punce garale, podrobna analiza pa še sledi. Napredek je bil, žal se nam ni uspelo uvrstiti v dodatne kvalifikacije, mislim, da pa to vseeno ni neuspeh, treba je gledati naprej. Z mano ali brez, že na naslednjem tekmovanju je treba narediti rezultat. Treba se je uvrstiti na EP 2019, kjer bo čez dve leti sodelovalo 24 ekip, ne smemo obstati na mestu. Dati je treba skupaj tiste, ki se bodo dokazale, ekipa je dovolj mlada. Moja pogodba je taka, da je ni, moj položaj je v rokah predsedstva oziroma tistih, ki odločajo. Če sem jaz problem slovenske ženske odbojke, potem ima najmanjši problem v zgodovini. Danes smo poskusili prikazati čim boljšo, tekmo, vedel sem, da če bomo dobri, da bomo zmagali. Nikoli nismo prodajali tekem, odigrali smo najboljše, kot smo lahko v danem trenutku, je ob koncu kvalifikacij za Slovensko tiskovno agencijo dejal selektor Bruno Najdič.

  Z več zadovoljstva se bo treningom Calcit Volleyballa v prihodnjih dneh pridružila Ilka van de Vyver, ki je bila prva organizatorka igre belgijske reprezentance, ki se je v konkurenci Španije, Francije ter Bosne in Hercegovine, zanesljivo uvrstila na evropsko prvenstvo. Podoben podvig je v dresu bolgarske izbrane vrste uspel tudi Slavini Kolevi, ki v skupini z Romunijo, Črno goro in Švico prav tako ni izgubila niti ene tekme in bo prihodnje leto igrala na evropskem prvenstvu v Azerbajdžanu in Gruziji.

  foto: ozs

  Komentarji